Pesto - uniwersalny dodatek

Indyk z pesto

Indyk z pesto (Fot. Jarosław Madejski)

Że z makaronem smakuje świetnie to już wszyscy wiemy, ale pesto jest tak świetnym wynalazkiem, że należy go dodawać wszędzie. Do różnych wypieków, mięsa i sałatek. Proszę się nie ograniczać
1 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto

Składniki na ciasto francuskie z nadzieniem z pesto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

 

Jak zrobić ciasto francuskie z nadzieniem z pesto?

Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.

2 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Ruloniki z łososia faszerowane pesto

Składniki na ruloniki z łososia faszerowane pesto:

  • 10 dag twarożku
  • 1/4 szklanki domowego pesto
  • 20-30 dag plasterków wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 4-6 pszennych tostów zrumienionych w opiekaczu

 

Ruloniki z łososia faszerowane pesto - sposób przygotowania:

Mieszamy twarożek z pesto. Pastą smarujemy dość grubo plasterki łososia, na wierzchu układamy cienkie cząstki awokado skropione sokiem z cytryny. Zwijamy w luźne ruloniki i podajemy ze zrumienionymi tostami.

3 z 4
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Indyk z pesto

Indyk z pesto - składniki:

  • 4 szklanki ugotowanego na półmiękko ryżu
  • 1 szklanka pesto (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 1 nieduży indyk (4-5 kg)
  • oliwa
  • 40 dag wędzonego bekonu
  • pokrojonego w cienkie plasterki

 

Indyk z pesto - sposób przygotowania:

Ryż mieszamy z pesto i orzeszkami, napełniamy nim wnętrze indyka. Spinamy wykałaczkami otwór w tuszce i obwiązujemy wykałaczki nitką. Podwiązujemy nogi i skrzydła. Indyka nacieramy oliwą, układamy na ruszcie, pod spód wkładamy brytfannę. Na wierzch kładziemy plasterki bekonu. Pieczemy indyka przez godzinę w temperaturze 160°C. Odwracamy indyka, obkładamy świeżym bekonem, pieczemy jeszcze przez godzinę. Na koniec przewracamy indyka na grzbiet, piersi i udka obkładamy świeżymi plasterkami bekonu i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu smarujemy je wytworzonym sosem.

4 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto

Składniki na sałatkę ziemniaczaną z pesto:

  • 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
  • 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
  • sól, pieprz
  • 1 główka radicchio
  • garść rukoli lub roszponki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

 

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pesto?

Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Więcej na ten temat: dania obiadowe, kuchnia włoska, makaron, pesto