Pesto - uniwersalny dodatek

Indyk z pesto (Fot. Jarosław Madejski)

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto
Składniki na ciasto francuskie z nadzieniem z pesto:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść rukoli
- 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Jak zrobić ciasto francuskie z nadzieniem z pesto?
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.

Ruloniki z łososia faszerowane pesto
Składniki na ruloniki z łososia faszerowane pesto:
- 10 dag twarożku
- 1/4 szklanki domowego pesto
- 20-30 dag plasterków wędzonego łososia
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 4-6 pszennych tostów zrumienionych w opiekaczu
Ruloniki z łososia faszerowane pesto - sposób przygotowania:
Mieszamy twarożek z pesto. Pastą smarujemy dość grubo plasterki łososia, na wierzchu układamy cienkie cząstki awokado skropione sokiem z cytryny. Zwijamy w luźne ruloniki i podajemy ze zrumienionymi tostami.

Indyk z pesto
Indyk z pesto - składniki:
- 4 szklanki ugotowanego na półmiękko ryżu
- 1 szklanka pesto (najlepiej domowego)
- 1/2 szklanki orzeszków pinii
- 1 nieduży indyk (4-5 kg)
- oliwa
- 40 dag wędzonego bekonu
- pokrojonego w cienkie plasterki
Indyk z pesto - sposób przygotowania:
Ryż mieszamy z pesto i orzeszkami, napełniamy nim wnętrze indyka. Spinamy wykałaczkami otwór w tuszce i obwiązujemy wykałaczki nitką. Podwiązujemy nogi i skrzydła. Indyka nacieramy oliwą, układamy na ruszcie, pod spód wkładamy brytfannę. Na wierzch kładziemy plasterki bekonu. Pieczemy indyka przez godzinę w temperaturze 160°C. Odwracamy indyka, obkładamy świeżym bekonem, pieczemy jeszcze przez godzinę. Na koniec przewracamy indyka na grzbiet, piersi i udka obkładamy świeżymi plasterkami bekonu i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu smarujemy je wytworzonym sosem.

Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z pesto:
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pesto?
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.