Dzieci w kuchni - przygotowujemy świąteczne słodkości

Monika Jankowska-Kapica
Wałkowanie to poważna sprawa. Sami widzicie, że wymaga skupienia.

Wałkowanie to poważna sprawa. Sami widzicie, że wymaga skupienia. (Fot. Anna Bedyńska / Agencja Wyborcza.pl)

Zaproście dzieci do kuchni i - korzystając z naszych przepisów - przygotujcie z nimi wspólnie słodkości, którymi będą mogły obdarować swoich przyjaciół z okazji 6 grudnia lub Bożego Narodzenia. To nic, że będzie bałagan. To nieważne, że sami zrobilibyśmy wszystko szybciej i lepiej. Naprawdę warto, bo podczas kulinarnych zabaw dzieci uczą się nie tylko gotowania!
1 z 16
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Wyborcza.pl

Pożytki z kuchennych zabaw

A czego jeszcze? Przede wszystkim pomagania innym, współpracy, przestrzegania reguł i cierpliwości, bo przecież na owoce kuchennych szaleństw zwykle trzeba poczekać. Poza tym kucharzenie ma walory czysto poznawcze: dzieci uczą się liczyć, poznają nazwy produktów, potraw, akcesoriów i czynności. Przy okazji możemy im wytłumaczyć np., jak powstaje cukier lub skąd się bierze jajko.

Wsypując, mieszając, ubijając pianę z białek, przelewając, dekorując, układając etc., dzieciaki mają niezłą zabawę - w ten sposób przekonują się, że przygotowywanie posiłków może być przyjemnością, a nie rutynowym obowiązkiem. I że samodzielnie zrobione słodkości są znacznie smaczniejsze, zdrowsze i ciekawsze niż np. ciastka z supermarketu.

Praca w kuchni to także niezwykła lekcja plastyki i kreatywności. Z masy na kruche ciasteczka lub pierniczki maluchy lepią nie gorsze cuda niż z plasteliny, a dekorowanie wypieków to uwielbiana przez nie zabawa w tworzenie dzieł sztuki.

No i chyba najważniejszy argument - podczas wspólnego pichcenia budujemy pozytywne relacje z dziećmi; nie tracimy z nimi kontaktu, jak to się czasem dzieje, gdy wpadamy w wir domowych zajęć.

Jak gotować z dziećmi (i nie zwariować)

- Przede wszystkim musicie uzbroić się w anielską cierpliwość i wyluzować: nie wydawać zbyt wielu zakazów i nie strofować. To ma być zabawa! Również dla was.

- Pozwólcie dzieciom trochę pobałaganić, popróbować potraw, wylizywać miseczki. Kuchennych zajęć odpowiednich dla maluchów jest sporo: niech same wybiorą te, które sprawią im największą frajdę. Sypanie i mieszanie spodoba się najmłodszym, dla nieco starszych odpowiednie będzie np. odmierzanie produktów (matematyka praktyczna), czy czynności z użyciem bezpiecznych akcesoriów - ubijanie, mielenie, wałkowanie.

- Pamiętajcie też o bezpieczeństwie: maluchy powinny trzymać się z daleka od piekarnika, palników i gorących naczyń oraz ostrych przyborów (noże, krajalnice, tarki). Jeśli starsze dzieci koniecznie chcą coś pokroić - w grę wchodzi tylko nieostry, najlepiej plastikowy nóż. Do ziół można zastosować nożyczki z okrągłymi końcówkami.

Zajrzyjcie dalej do naszych przepisów

2 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pianki z migdałami

(na ok. 30-35 pianek)

Składniki

  • 550 g cukru
  • 260 g syropu kukurydzianego (do kupienia w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością)
  • 150 ml wody
  • 2 białka z dużych jajek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier, syrop i wodę, co jakiś czas mieszając. Gdy masa będzie prawie gotowa, ubijamy białka na sztywną pianę. Do piany dodajemy aromat i powoli wlewamy gorącą masę, miksując wszystko na średnich obrotach, aż piana zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz mieszamy. Na papierze do pieczenia układamy łyżką porcje pianki. Powinny trzymać swój kształt. Pozostawiamy do wyschnięcia na kilka godzin. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku. 

Autor

Maria Szkop
3 z 16
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Krówki waniliowe

Składniki

  • 300 ml 30% śmietanki
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania

Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło i oba rodzaje cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, cały czas mieszając. Pozwalamy, aby wszystko powoli gęstniało. Początkowo wydaje się, że to nigdy nie nastąpi, ale trzeba być czujnym - masa ma tendencję do przywierania i niemieszana może się przypalić. Proces gęstnienia trwa około 15 minut. Gęstą, puszystą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (doskonale też sprawdzi się forma silikonowa). Gdy przestygnie, wstawiamy keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu kroimy masę w małe kwadraty lub prostokąty.

 

Zadania dla dzieci:

  • wlanie śmietanki do garnka
  • wrzucenie do garnka masła i cukru

Autor

Beata Lipov
4 z 16
Fot. Lubomir Lipov
Fot. Lubomir Lipov

Śnieżne kule

Składniki

  • 220 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy.

Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190°C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy do słoika, przesypując cukrem kolejne warstwy.

Autor

Beata Lipov
5 z 16
Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pierniczki

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.

Autor

Zuzanna Wiciejowska
6 z 16
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Ciasteczka imbirowe

Składniki

  • 3 szklanki mąki (ok. 50 dag)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 4 średnie żółtka (lub 3 duże)

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z kurkumą, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kawałki, cukier, miód, przyprawy, migdały, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy foremką ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 min.

Autor

Paweł Kałuski
7 z 16
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Ciastka maślane z mąki razowej

Składniki

  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 60 g mąki pszennej białej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mleka
  • dżem - np. morelowy

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej robimy kciukiem dołeczek i napełniamy go dżemem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 16-18 minut w 190°C.


Zadania dla dzieci:

  • Mieszanie mąki i proszku do pieczenia
  • Formowanie kulek z ciasta i robienie w nich dołeczków
  • Wkładanie dżemu do dołeczków

Autor

Beata Lipov
8 z 16
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Mleczno-słone pastylki na zły humor

Składniki

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 10 dag solonego masła
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10 dag lekko solonych ziemnych orzeszków
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze
  • cukrowe perełki

Sposób przygotowania

Czekoladę, masło i miód rozpuszczamy w ciepłym mleku skondensowanym, dodajemy aromat i pokruszone orzechy. Odstawiamy. Gdy masa zgęstnieje, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na desce do krojenia, zachowując odstępy; przykrywamy drugą deską i lekko dociskamy. Ręcznie dopracowujemy kształt pastylek.Wstawiamy je do lodówki na całą noc, żeby dobrze stężały. Ozdabiamy rysunkiem, używając barwnika w szalonym kolorze i cukrowymi perełkami.

9 z 16
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Czekoladowe batony z orzechami

Składniki

Sposób przygotowania

Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy aromat, zestawiamy je z ognia i studzimy, a następnie dość grubo siekamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy połamaną czekoladę, masło i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając, i łączymy z siekanką orzechowo-migdałową. Masę wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do zastygnięcia, a potem kroimy.


Zadania dla dzieci:

  • łamanie czekolady na kawałki
  • włożenie do garnka masła i kawałków czekolady oraz wsypanie cukru
  • wymieszanie orzechów z masą czekoladową

Autor

Beata Lipov
10 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Krówki bananowo-kokosowe

(na ok. 600 g krówek)

Składniki

  • 400 g cukru
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • 180 ml mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła
  • 70 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier, syrop, mleko i rozgniecione banany, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i 2/3 wiórków kokosowych. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy na wierzchu pozostałymi wiórkami. Pozostawiamy, aż wystygnie i stężeje. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Autor

Maria Szkop
11 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Cukierki maślankowe z orzechami

(na ok. 400 g cukierków)

Składniki

  • 400 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka masła
  • 70 g włoskich orzechów

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier i maślankę, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy orzechy i mieszamy do momentu, gdy masa straci swój połysk. Przekładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wystygnie i stwardnieje, kroimy na niewielkie kawałki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Autor

Maria Szkop
12 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Karmelki melasowe

(na ok. 400 g karmelków)

Składniki

  • 200 g cukru
  • 450 g melasy (do kupienia w sklepach typu Smaki świata, można ewentualnie zastąpić miodem)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier, melasę, ocet i masło, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, dokładnie mieszamy (trzeba uważać, bo od sody masa może podnieść się jeszcze bardziej). Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ostygnie, rozłupujemy ją na mniejsze kawałki (np. uderzając wałkiem). Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Autor

Maria Szkop
13 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Miodowe ciągutki z orzechami

(na ok. 500 g ciągutek)

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 100 ml 36% śmietanki
  • 400 g miodu
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 100 g włoskich orzechów

Sposób przygotowania

W garnku mieszamy mleko, śmietankę, miód, mąkę i sól (żeby nie powstały grudki, mąkę możemy wcześniej rozmieszać w niewielkiej ilości mleka lub śmietanki). Podgrzewamy. Gdy składniki się już połączą, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy posiekane orzechy i przekładamy ją do prostokątnej formy (wym. 20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy, aż wystygnie. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki (można użyć np. papieru do pieczenia). Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Autor

Maria Szkop
14 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Domowe landrynki

(na ok. 850 g landrynek)

Składniki

  • 400 g cukru
  • 600 g syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka ulubionego aromatu
  • ewentualnie 1 łyżeczka barwnika spożywczego - czerwony lub brązowy dla wzmocnienia barwy cukierków

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier i syrop, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy aromat oraz barwnik, szybko mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa całkiem stwardnieje, rozłupujemy ją na mniejsze kawałki. Landrynki przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

Autor

Maria Szkop
15 z 16
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Roladki z masła orzechowego z suszonymi brzoskwiniami

(na ok. 800 g cukierków)

Składniki

  • 600 g cukru
  • 160 g masła orzechowego
  • 250 g mleka
  • 150 g posiekanych suszonych moreli
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier, masło orzechowe, mleko, morele i sól, co jakiś czas mieszając. Pozostawiamy cukierkową masę do przestygnięcia - powinna stężeć tak, by można było ją formować. Blat stołu lub stolnicę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy na blat słodką masę i formujemy 2-3 wałki o średnicy ok. 3 cm. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i pozostawiamy, aż kompletnie wystygną i stężeją. Kroimy na plasterki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku. 

Autor

Maria Szkop
16 z 16
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka lodowatej wody

Dodatki:

  • 200 g suszonych żurawin
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Energicznie zagniatamy ciasto z podanych składników, owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt i kroimy na paski o długości 20 cm i szerokości 3-4 cm. Na połowie długości każdego paska kładziemy żurawiny i skórkę z cytryny. Zaginamy drugą część paska, przykrywając farsz, i sklejamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i pieczemy na złoty kolor - 30 minut w temperaturze 180°C. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Więcej na ten temat: ciasto, czekolada, pierniczki, potrawy wigilijne