10 składników, które obudzą twój umysł i ciało. Nie śpij królewno

Ciasto czekoladowe (Fot. BBS)

Czekolada - Ciasto czekoladowe
Ciasto
- 130 g mąki
- 25 g kakao
- 240 g cukru
- 80 ml wody
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 60 ml maślanki lub mleka
- 110 g masła
- 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)
Krem czekoladowy
- 500 g śmietany 36%
- 250 g ciemnej czekolady 70%
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C.
Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.

Kawa - Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
Ciasto:
- 140 g cukru
- 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 125 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3 jajka
- 120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%)
- 2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem kawowym, równomiernie posypujemy kruszonką orzechową. Pieczemy 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

Orzechy włoskie - Tort Neli
Składniki
- 45 dag zmielonych orzechów włoskich
- 30 dag cukru pudru
- 12 jajek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki brązowego rumu
- łuskane orzechy do dekoracji tortu
- masło i mąka do formy
Masa czekoladowa:
- 12 dag czekolady deserowej
- 12 dag masła
- 2 łyżki rumu
- sól
Polewa kawowa:
- 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
- 13 dag cukru
- 20 dag cukru pudru
- 5 łyżek rumu
Oraz:
- połówki orzechów włoskich
- i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Sposób przygotowania
Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj ? bardzo delikatnie ? ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.

Grejpfrut - Galaretka z czerwonych grejpfrutów
Składniki
- 1 opakowanie (20 g) żelatyny
- 4 szklanki przecedzonego soku z czerwonych grejpfrutów (można użyć pół na pół soku z grejpfrutów i pomarańczy; galaretka będzie mniej wytrawna)
- 3 łyżki cukru lub więcej, jeśli wolimy słodszą galaretkę
- szczypta soli
Do podania:
- 2 szklanki tortowej (36%) śmietany
- po 2 łyżki cukru i brandy
Sposób przygotowania
Robimy galaretkę: do miseczki wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Podgrzewamy szklankę soku - mocno, prawie do wrzenia, wlewamy go do napęczniałej żelatyny, dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Dodajemy resztę soku, mieszamy i już nie podgrzewamy. Wlewamy do wypłukanej zimną wodą formy o dowolnym kształcie, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zanurzamy formę na parę sekund w gorącej wodzie, lekko potrząsamy i wyjmujemy galaretkę na talerz. Ubijamy śmietanę z cukrem, a gdy będzie sztywna, mieszamy z brandy. Podajemy do galaretki.

Płatki zbożowe - Ciasteczka owsiane z rodzynkami
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 garści płatków owsianych
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.

Mieszanka sałat - Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 główka rzymskiej sałaty
- 8 cienkich plastrów chudego boczku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- garść orzechów pinii
- 2 łodygi naciowego selera
- 100 g sera roquefort
Dressing:
- 12 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
Sposób przygotowania
Sałatę (3 liście sałaty na osobę) dokładnie myjemy pod zimną wodą, osuszamy i rozrywamy liście na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podsmażamy boczek do chrupkości. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, aż płyn odparuje i skarmelizuje się. Orzechy pinii prażymy na suchej patelni. Muszą nabrać złocistego koloru - dzięki temu staną się słodkie i aromatyczne. Łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy dressing, energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki, tak aby powstała ciemnożółta gładka emulsja. Przed podaniem łączymy wszystkie składniki sałatki. Na wierzch kładziemy boczek i pokruszone kawałki sera pleśniowego. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. W ten sposób składniki nie stracą chrupkości i jędrności.

Jajko - Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem
dla 4 osób - Francuski pomysł na zapiekankę, podawaną na szybko w barach i bistrach. Nazwa pochodzi od słowa "croquer", oznaczającego chrupanie. Jest męski i żeński wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani): w obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser, do wersji "madame" po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
- 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 4 łyżki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

Łosoś - Łosoś w miodzie
(dla 6 osób)
Składniki
- 1,5 kg filetów z łososia ze skórą
- oliwa
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki ziarnistej musztardy
- 2 łyżki łagodnego miodu
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję ?grill?. Ruszt wyściełamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy łososia skórką do dołu, solimy. Rozcieramy czosnek z odrobiną soli, mieszamy z musztardą, miodem, octem, zmielonym kminkiem i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszaniną smarujemy rybę. Pieczemy 12-15 minut.
Uwaga: łososia możemy także przyrządzić na zwykłym grillu lub na patelni grillowej.

Szpinak - Greckie ciasto filo ze szpinakiem
Składniki
- 2 szklanki posiekanych (jasne części) porów
- 2 kg grubo pokrojonego świeżego szpinaku
- 1/3 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki posiekanego koperku
- 1,5 szklanki posiekanej natki
- 1 szklanka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- 1 jajko
- 30-40 dag fety
- 50 dag rozmrożonego ciasta filo
- 4-5 łyżek oliwy do smarowania
Sposób przygotowania
Pory szklimy na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż puści sok. Gdy sok się zagotuje, dodajemy koperek, natkę, miętę, sól i pieprz. Dusimy 10 minut. Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy na noc do lodówki, aby odciekł. Ubijamy jajko, dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Fetę dzielimy na kawałki, również dodajemy do szpinaku. Żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy połowę płatów filo, górny płat smarujemy 2 łyżkami oliwy i równo pokrywamy masą szpinakową. Wystające części ciasta zawijamy do środka. Przykrywamy pozostałymi płatami ciasta, wierzch smarujemy oliwą. Ciasto kroimy na trójkąty nożem posmarowanym oliwą. Pieczemy w 175°C przez 45 minut na złoty kolor.

Czerwona fasola - Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
- 50 dag ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do niej masę z fasoli. Pieczemy w 180 st. przez godzinę i 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z mostarda di arance e cipolle i razowym chlebem.