Sałatki z makaronem. Łatwa przekąska do pracy

Sałatka ze świderków i tuńczyka (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Sałatka meksykańska
Składniki
- 50 dag makaronu fusilli (świderki)
- 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy
- pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna
- 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę
- 3 szklanki kukurydzy (z puszki)
- 3 pokrojone w słupki duże marchewki
- 1/2 dużej posiekanej cebuli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z limonki albo cytryny
- 2 papryczki jalapeno oczyszczone z nasion i posiekane
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 pęczki grubo pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz i przełóż do miski. Dodaj 1,5 łyżki oliwy, wymieszaj. Włóż mięso kurczaka, pomidory, kukurydzę, marchewki i cebulę, wymieszaj ponownie. Zrób sos: utrzyj musztardę i sok z limonki. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę. Dodaj papryczki jalapeno, chili i kumin, polej składniki sałatki, wsyp kolendrę. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz wstawić na 30-40 minut do lodówki, aby sałatka się "przegryzła".

Sałatka tajska
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g tajskiego makaronu ryżowego (wygląda jak linguini)
- 1 mango
- 1/2 zielonej papai (jeśli uda się dostać)
- 1 ogórek
- garść pomidorków cherry
- listki mięty
- listki kolendry
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka cukru
- sól
- 3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mango, papaję i ogórka kroimy w cienkie paski, pomidorki na połówki. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, mieszamy z mango, papają, ogórkiem i pomidorkami. Dodajemy listki mięty i kolendry. Przygotowujemy sos, mieszając sok z limonek z cukrem i solą. Polewamy sałatkę i posypujemy orzeszkami.

Sałatka makaronowo-paprykowa
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 250 g dowolnego rodzaju krótkiego makaronu (penne, fusilli)
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 pęczek koperku
- garść świeżo startego parmezanu
- oliwa
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

Sałatka makaronowa z fasolą
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g razowego makaronu penne
- 250 g białej i 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 czerwonej i 1 zielona papryka
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą i czerwoną fasolę osączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.
Ugotowany, odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, aby ostygł. Mieszamy z warzywami, skrapiamy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą.

Sałatka ze świderków i tuńczyka
(Dla 6 osób)
Składniki
- 30 dag fasolki szparagowej
- 50 dag makaronu świderki
- pasta z czarnych oliwek
- oliwa
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone na pół, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.

Makaron light Italia
Składniki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki masła
- 25 dag miąższu dyni
- 10 dag gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion anyżu
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków sałaty radicchio
- 25 dag makaronu tagliatelle
- 1-2 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania
Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Przekładamy na talerzyk. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w cienkie paseczki dynię. Wlewamy połowę jogurtu, dodajemy anyż, sól, pieprz i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy drugą połowę jogurtu i sok z cytryny, dodajemy kawałki radicchio. Mieszamy, doprawiamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Na talerzach posypujemy pestkami dyni i parmezanem.

Makaron z szynką i serami
Składniki
- 20-25 dag grubego makaronu
- 120 g fety
- 100 g naturalnego serka
- 1 serek topiony
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g brie
- 3 łyż- ki masła
- 3-4 łyżki mleka
- 20 dag szynki
- 1 łyżeczka ziół prowansal skich
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado
- mieszanka sałat (rukola, fryza, radicchio)
Sos winegret:
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron. Z serka naturalnego i połowy pozostałych serów (bez brie) robimy sos, rozpuszczając je w rondelku z masłem i mlekiem. Szynkę kroimy w paski, posypujemy ziołami, obsmażamy na oliwie. Makaron polewamy na talerzu sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kolejno: szynkę, pokrojone awokado, pozostałe kawałki serów i sałaty. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim danie. Co tu jeszcze pasuje: czarne oliwki, camembert, por, świeży szpinak