Sałatki z makaronem. Łatwa przekąska do pracy

Magazyn Kuchnia
Sałatka ze świderków i tuńczyka

Sałatka ze świderków i tuńczyka (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Na imprezę w akademiku najlepsze, jako przekąska w pracy też się świetnie sprawdzają. Sałatki z makaronem - nic trudnego, a efekt świetny
1 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka meksykańska

Składniki

  • 50 dag makaronu fusilli (świderki)
  • 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy
  • pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna
  • 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę
  • 3 szklanki kukurydzy (z puszki)
  • 3 pokrojone w słupki duże marchewki
  • 1/2 dużej posiekanej cebuli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z limonki albo cytryny
  • 2 papryczki jalapeno oczyszczone z nasion i posiekane
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 pęczki grubo pokrojonej świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz i przełóż do miski. Dodaj 1,5 łyżki oliwy, wymieszaj. Włóż mięso kurczaka, pomidory, kukurydzę, marchewki i cebulę, wymieszaj ponownie. Zrób sos: utrzyj musztardę i sok z limonki. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę. Dodaj papryczki jalapeno, chili i kumin, polej składniki sałatki, wsyp kolendrę. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz wstawić na 30-40 minut do lodówki, aby sałatka się "przegryzła".

2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka tajska

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mango, papaję i ogórka kroimy w cienkie paski, pomidorki na połówki. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, mieszamy z mango, papają, ogórkiem i pomidorkami. Dodajemy listki mięty i kolendry. Przygotowujemy sos, mieszając sok z limonek z cukrem i solą. Polewamy sałatkę i posypujemy orzeszkami.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka makaronowo-paprykowa

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, układamy papryki na blasze skórką do góry i pieczemy na górnej półce przez 5-10 minut, aż skórka zacznie się przypiekać i odchodzić od miąższu. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka makaronowa z fasolą

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą i czerwoną fasolę osączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.

 

Ugotowany, odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, aby ostygł. Mieszamy z warzywami, skrapiamy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą.

5 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka ze świderków i tuńczyka

(Dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone na pół, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.

6 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Makaron light Italia

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Przekładamy na talerzyk. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w cienkie paseczki dynię. Wlewamy połowę jogurtu, dodajemy anyż, sól, pieprz i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy drugą połowę jogurtu i sok z cytryny, dodajemy kawałki radicchio. Mieszamy, doprawiamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Na talerzach posypujemy pestkami dyni i parmezanem.

7 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Makaron z szynką i serami

Składniki

  • 20-25 dag grubego makaronu
  • 120 g fety
  • 100 g naturalnego serka
  • 1 serek topiony
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g brie
  • 3 łyż- ki masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 20 dag szynki
  • 1 łyżeczka ziół prowansal skich
  • 2 łyżki oliwy
  • awokado
  • mieszanka sałat (rukola, fryza, radicchio)

 

Sos winegret:

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron. Z serka naturalnego i połowy pozostałych serów (bez brie) robimy sos, rozpuszczając je w rondelku z masłem i mlekiem. Szynkę kroimy w paski, posypujemy ziołami, obsmażamy na oliwie. Makaron polewamy na talerzu sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kolejno: szynkę, pokrojone awokado, pozostałe kawałki serów i sałaty. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim danie. Co tu jeszcze pasuje: czarne oliwki, camembert, por, świeży szpinak