Kuchnia dla singla. Dania wegetariańskie
Paella z jesiennymi warzywami (Marta Dymek (jadlonomia.com))
Paella z jesiennymi warzywami
Składniki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1/2 fenkułu
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
- 50 ml białego wina (możemy pominąć, ale za to dodać więcej bulionu)
- 550-600 ml bulionu warzywnego
- szczypta nitek szafranu
- 150 g ryżu arborio
- sól
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia. W dużym rondlu podgrzewamy bulion, rozpuszczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Ryż?mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na?wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy.
Cytrynowe tagliatelle
(dla 6 osób)
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- 6 łyżek 12% śmietany
- od kury z wolnego chowu 1 jajko
- skórka i sok z 2 cytryn
- garść szpinaku
- garść startego żółtego sera (np. cheddara)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą
i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą i papryką
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- listek laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki kuskusu
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki do posypania
Po szczypcie:
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.
Sałatka włoska
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 30 dag drobnej białej fasolki
- 4 łodygi naciowego selera
- 1 czerwona cebula
- 100 g koziego sera
- 2 świeże pomidory
- 2 suszone pomidory z zalewy
- 3 suszone śliwki
- sól
- pieprz
- po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku i oregano
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.
Fasola po meksykańsku
Przepis na 4 osoby
Składniki
- 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
- 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3-4 goździki
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.
Racuchy piwne z jabłkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zielone spaghetti
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.
Jaglotto z dynią, kozim serem i porami
(dla 3 osób)
Składniki
- 150 g dyni
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 por
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
- 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skrapiamy ją oliwą, solimy, pieprzymy. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka - około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlewamy bulion, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. Wtedy dodajemy upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszamy, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodajemy kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliwą.
Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
- sól
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Azjatycki makaron na ostro
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- sól, pieprz
- 50 dag azjatyckiego makaronu pszennego (może być ramen)
- 12 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
- garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki
Sposób przygotowania
Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.