Kuchnia dla singla. Dania wegetariańskie

Paella z jesiennymi warzywami

Paella z jesiennymi warzywami (Marta Dymek (jadlonomia.com))

Gotujesz sobie na dziś albo na 2 dni, to co chcesz i kiedy chcesz, nikt ci nie podjada i nie marudzi, że nie lubi groszku. No raj normalnie. Przedstawiamy kilka przepisów dla singla idealnych
1 z 10
Marta Dymek (jadlonomia.com)
Marta Dymek (jadlonomia.com)

Paella z jesiennymi warzywami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia. W dużym rondlu podgrzewamy bulion, rozpuszczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Ryż?mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na?wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy.

2 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Cytrynowe tagliatelle

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą
i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

3 z 10
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą i papryką

Składniki

 

Po szczypcie:

 

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.

4 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka włoska

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.

5 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola po meksykańsku

Przepis na 4 osoby

 

Składniki

  • 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
  • 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3-4 goździki
  • liść laurowy

 

Sposób przygotowania

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

6 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Racuchy piwne z jabłkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

7 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Zielone spaghetti

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

8 z 10
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jaglotto z dynią, kozim serem i porami

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 150 g dyni
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • por
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
  • 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skrapiamy ją oliwą, solimy, pieprzymy. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka - około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlewamy bulion, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. Wtedy dodajemy upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszamy, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodajemy kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

9 z 10
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

(dla 5-6 osób)

 

Składniki

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
  • 300 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
  • sól
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

 

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

10 z 10
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Azjatycki makaron na ostro

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.

Więcej na ten temat: kuchnia dla singla