W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia

Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Wołowina w winie
Składniki
- 4 steki z wołowiny (po 20 dag)
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 pokrojona w plasterki cebula
- 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 6 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty.

Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 steki wołowe (może być antrykot, t-bone)
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Sos barbecue:
- łyżka sosu Worcestershire
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
Steki przez noc marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillujemy przez 6 minut z każdej strony. Podajemy z sosem barbecue, zrobionym z podanych składników i z młodymi ziemniakami oraz garścią rukoli.

Wołowina Kentucky
Składniki
- 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy wołowej
- 6 kromek pieczywa pszennego
- liście sałaty
- 4-6 pomidorów
- olej lub oliwa do rusztu
- sól
Przyprawy:
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Po 1/2 łyżeczki:
- suszonej szałwii
- mielonej gorczycy
- czosnku granulowanego
- suszonego oregano
- suszonej chili
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem kilkakrotnie natnij każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie wymieszaj i natrzyj steki, także w nacięciach. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie piecz steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Gotowe steki przykryj i odstaw na 5-10 minut. Podawaj pokrojone na cienkie plasterki z sosami, pieczywem, zieloną sałatą oraz plasterkami pomidorów.

Wołowina z chilli i sosem ostrygowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwone chilli
- kawałek świeżego imbiru
- 3-4 łyżki oleju
- 200 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- garść solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g japońskiego makaronu pszennego somen
- czarny sezam
- cebula dymka
Sposób przygotowania
Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.

Tatar z argentyńskiej wołowiny
Składniki
- 180 g argentyńskiej polędwicy wołowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka kaparów
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka ziaren pieprzu
- 1 tortilla
- 00 ml oleju lub frytury
- 1 łyżeczka oliwy z białą truflą
Sposób przygotowania
Ostrym nożem kroimy mięso w drobną kostkę (o boku 1/2 cm). Mieszamy w misce z odrobiną soli, posiekanymi kaparami i cebulą oraz zmiażdżonym pieprzem. Tortillę kroimy w trójkąty i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż powstaną chrupiące chipsy (jak nachos). W niewielkiej metalowej obręczy, ułożonej na talerzu, dociskamy mięso, zdejmujemy foremkę, skrapiamy mięso oliwą truflową. Podajemy z chipsami, aby łatwiej było jeść tatara.

Babka ziemniaczana z mięsem
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 4 dag masła
- 3 jajka
Farsz:
- 25-30 dag zmielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ugnieć je, dodaj masło i szczyptę soli, utrzyj na gładką masę z żółtkami, połącz z pianą z białek. Zrób farsz: mięso wymieszaj z podsmażoną na połowie masła cebulą, dodaj jajko i śmietanę, przypraw. Żaroodporne naczynie grubo wysmaruj resztą masła, na dnie ułóż połowę ziemniaków, potem farsz, na koniec resztę ziemniaków. Piecz godzinę w temp. 170°C