W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia

Magazyn Kuchnia
Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue

Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Przez żołądek do serca - jakbyśmy nie były wyemancypowane, to ten slogan zawsze się sprawdza. Soczyste wołowe mięso - to czego prawdziwemu mężczyźnie po powrocie z korporacji potrzeba najbardziej.
1 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Wołowina w winie

Składniki

  • 4 steki z wołowiny (po 20 dag)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 pokrojona w plasterki cebula
  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania

Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty.

2 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 steki wołowe (może być antrykot, t-bone)
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Sos barbecue:

  • łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania

Steki przez noc marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillujemy przez 6 minut z każdej strony. Podajemy z sosem barbecue, zrobionym z podanych składników i z młodymi ziemniakami oraz garścią rukoli.

3 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Wołowina Kentucky

Składniki

  • 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy wołowej
  • 6 kromek pieczywa pszennego
  • liście sałaty
  • 4-6 pomidorów
  • olej lub oliwa do rusztu
  • sól

Przyprawy:

  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Po 1/2 łyżeczki:

  • suszonej szałwii
  • mielonej gorczycy
  • czosnku granulowanego
  • suszonego oregano
  • suszonej chili

Sposób przygotowania:

Ostrym nożem kilkakrotnie natnij każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie wymieszaj i natrzyj steki, także w nacięciach. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie piecz steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Gotowe steki przykryj i odstaw na 5-10 minut. Podawaj pokrojone na cienkie plasterki z sosami, pieczywem, zieloną sałatą oraz plasterkami pomidorów.

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wołowina z chilli i sosem ostrygowym

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chilli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 łyżki oleju
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • garść solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g japońskiego makaronu pszennego somen
  • czarny sezam
  • cebula dymka

Sposób przygotowania

Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.

5 z 6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Tatar z argentyńskiej wołowiny

Składniki

  • 180 g argentyńskiej polędwicy  wołowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 tortilla
  • 00 ml oleju lub frytury
  • 1 łyżeczka oliwy z białą truflą

Sposób przygotowania

Ostrym nożem kroimy mięso w drobną kostkę (o boku 1/2 cm). Mieszamy w misce z odrobiną soli, posiekanymi kaparami i cebulą oraz zmiażdżonym pieprzem. Tortillę kroimy w trójkąty i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż powstaną chrupiące chipsy (jak nachos). W niewielkiej metalowej obręczy, ułożonej na talerzu, dociskamy mięso, zdejmujemy foremkę, skrapiamy mięso oliwą truflową. Podajemy z chipsami, aby łatwiej było jeść tatara.

6 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki /Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki /Agencja Wyborcza.pl

Babka ziemniaczana z mięsem

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 4 dag masła
  • 3 jajka

Farsz:

  • 25-30 dag zmielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ugnieć je, dodaj masło i szczyptę soli, utrzyj na gładką masę z żółtkami, połącz z pianą z białek. Zrób farsz: mięso wymieszaj z podsmażoną na połowie masła cebulą, dodaj jajko i śmietanę, przypraw. Żaroodporne naczynie grubo wysmaruj resztą masła, na dnie ułóż połowę ziemniaków, potem farsz, na koniec resztę ziemniaków. Piecz godzinę w temp. 170°C

Więcej na ten temat: wieprzowina, wołowina