Gruszki dla początkujących i zakochanych

Magazyn Kuchnia
Zimno się zrobiło, można śmiało podjadać pyszności grzejąc się pod kocem. Zmysłowy kształt gruszki niech was natchnie do eksperymentów w kuchni. Podajemy tak proste przepisy, że nawet twój ukochany sobie z nimi poradzi
Fot. Robert Sobociński Fot. Robert Sobociński

Gruszki w cieście z pilznera

(dla 3 osób)

 

Gruszki:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka z 1 umytej i sparzonej, cienko obrana i pokrojona w paseczki cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże, jędrne, obrane przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki

 

Ciasto piwne:

  • 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki piwa typu pilzner
  • 1 duże, lekko ubite jajko

 

Oraz:

  • 2 l oleju
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut - powinien odparować i zgęstnieć. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu - powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć.

Zdjęcie Patelnia głęboka Skeppshult Chef 25 cm ze szklaną pokrywką Zdjęcie Tescoma Głęboka patelnia teflonowa Premium śr.24 Zdjęcie Stellar EASY Głęboka Patelnia Żeliwna 24 cm z Pokrywką - Czerwona
Patelnia głęboka Skeppshult... Tescoma Głęboka patelnia te... Stellar EASY Głęboka Pateln...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Sałatka gruszkowa z orzechami i serem

(dla 8 osób)

 

Sos:

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 duża posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • szczypta soli i pieprzu

 

Gruszki i sałatka:

  • 3 pęczki świeżego tymianku
  • 4 duże dojrzałe gruszki (razem ponad kilogram) przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • liście z 1 główki sałaty porwane na kawałki
  • 15 dag rukoli
  • 20 dag grubo pokruszonego sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 szklanki uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy. Robimy sałatkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blasze rozsypujemy listki tymianku, układamy na nich połówki gruszek, stroną przecięcia do dołu. Wierzchy gruszek nacinamy w półcentymetrowych odstępach, w taki sposób, żeby przy ogonku nie rozkrawać ich do końca. Potem spłaszczamy gruszki, aby ich cząstki rozłożyły się jak wachlarz.Skrapiamy owoce miodem, solimy, pieprzymy, pieczemy 15 minut - do miękkości. Wyjmujemy blachę z piekarnika, pozostawiamy na niej gruszki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Sałatę i rukolę wkładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy. Na sałacie układamy upieczone gruszki, posypujemy serem i orzechami.

2
Fpt. Arkadiusz Ścichocki Fpt. Arkadiusz Ścichocki

Naleśniki czekoladowe

Składniki

 

Ciasto naleśnikowe:

  • 25 dag mąki
  • jajka
  • 3 dag masła
  • 5 dag kakao
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • sól
  • ew. kieliszek brandy lub rumu

 

Oraz:

  • lody waniliowe albo bita śmietana do podania

 

Sposób przygotowania

Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gruszki umyj (nie musisz obierać) przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i każdą połówkę przekrój na 4 cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz płatki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.

4
Fot. Natalia Nowak- Bratek Fot. Natalia Nowak- Bratek

Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obieramy gruszki, pocieramy je o rozkrojoną cytrynę, żeby nie ściemniały. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, nacieramy cytryną także od środka. Cieniutko obieramy skórkę z cytryny, miąższ nie będzie już potrzebny. Wlewamy białe i czerwone wino do dwóch oddzielnych rondelków. Do każdego dodajemy po kawałku cynamonu, 100 g cukru i po połowie skórki z cytryny. Rozcinamy na pół laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy po połowie do obu rondelków, do każdego wrzucamy także połówkę laski. Wino w obu rondelkach gotujemy 5 minut na małym ogniu, mieszając, by cukier się rozpuścił. Do każdego wkładamy po 4 połówki gruszek. Dusimy przez 10 minut, a potem pozostawiamy w winie, aby zupełnie ostygły. Przygotowujemy masę, ucierając masło z resztą cukru, zmielonymi migdałami, ekstraktem waniliowym oraz żółtkami. Rozwałkowujemy ciasto francuskie (mrożone wcześniej rozmrażamy) na prostokątny pas o wymiarach 12 x 50 cm. Układamy na blasze i ok. 1 cm od brzegu robimy nożem niezbyt głęboki rowek w cieście, uważając, by nie przeciąć go do końca. Środek ciasta (pomiędzy zaznaczonymi rowkami) nakłuwamy gęsto widelcem, smarujemy masą maślano-żółtkową. Na masie kładziemy osączone i osuszone połówki gruszek (wino pozostawiamy): na zmianę białą obok czerwonej. Owoce przykrywamy kawałkiem pergaminu przyciętym w taki sposób, aby brzegi poza rowkiem pozostały odkryte. Pieczemy 20-25 minut w 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy jeszcze gorące owoce zalewą winną (białe białą, czerwone czerwoną) i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki pomiędzy gruszkami.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Charlotta z gruszkami

Składniki

  • 12 g białej żelatyny - najlepiej w płatkach
  • 1 puszka gruszek w syropie
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 budyń waniliowy ugotowany w 2/3 porcji mleka podanego w przepisie
  • 500 ml 36-proc. śmietany

 

Sposób przygotowania

Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według przepisu na opakowaniu. Osączamy gruszki, odkładamy 2-3 połówki do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Przycinamy biszkopty do wysokości tortownicy. Częścią z nich wykładamy dno (o śr. 20 cm). Pozostałe biszkopty stawiamy pionowo przy wewnętrznych brzegach tortownicy, aby powstało coś w rodzaju płotka. Zimny budyń ucieramy rózgą na gładki krem. Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 jej łyżki do budyniu, mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną letnią żelatyną. Dodajemy resztę ubitej śmietany i jeszcze raz mieszamy, tym razem bardzo delikatnie. Do przygotowanej formy wkładamy 1/3 masy i posypujemy połową pokrojonych gruszek. Przykrywamy połową pozostałej masy, posypujemy resztą gruszek, przykrywamy resztą masy i łopatką wyrównujemy powierzchnię. Połówki gruszek kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy powierzchnię deseru. Tortownicę przykrywamy folią, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na noc). Ostrożnie wyjmujemy z formy, układamy na paterze i podajemy. Deser można udekorować paseczkami stopionej czekolady lub podać z sosem malinowym.

6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Wieprzowina z gruszkami

Składniki

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 450 g schabu środkowego
  • 2 duże gruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 4 drobno pokrojone cebulki dymki

 

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i cebulki dymki (bez szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące. Następnie do woka dodajemy schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.

7
Fot. Rafał Lipski Fot. Rafał Lipski

Faszerowana pierś indycza

Składniki

 

Marynata:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki pasty curry lub 4 łyżeczki proszku curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 lub 5 łyżek oliwy (więcej, jeżeli używamy curry w proszku)
  • 1 kopiasta łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu grubo zmielonego
  • po kilka utłuczonych ziaren kolendry i kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namaczamy suszone owoce w winie. Robimy marynatę, ucierając wszystkie jej składniki na pastę. Mięso indyka myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin. W mięsie robimy kilka głębokich nacięć długim ostrym nożem. W nacięcia wciskamy osączone z wina owoce. W naczyniu do pieczenia obsypujemy mięso obranymi i pociętymi na ósemki gruszkami, podlewamy winem pozostałym z moczenia owoców i pieczemy w 220°C przez 20 minut. Po tym czasie polewamy mięso płynem spod pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem.

8
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

(dla 5 osób)

 

Składniki

  • 3 duże pietruszki
  • ziemniak
  • gruszka
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • kilka gałązek kolendry

 

Sposób przygotowania

Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

9
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Fenkuł z gruszką i melonem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fenkuł myjemy, rozcinamy na pół, usuwając twardy środek, kroimy w cienkie pióra. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką pestki i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną miętę, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

10
Więcej na ten temat: desery z owocami, gruszka