Gruszki dla początkujących i zakochanych
Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie (Fot. Natalia Nowak- Bratek)
Gruszki w cieście z pilznera
(dla 3 osób)
Gruszki:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1,5 szklanki cukru
- skórka z 1 umytej i sparzonej, cienko obrana i pokrojona w paseczki cytryny
- sok z 1 cytryny
- 3 duże, jędrne, obrane przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki
Ciasto piwne:
- 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki piwa typu pilzner
- 1 duże, lekko ubite jajko
Oraz:
- 2 l oleju
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut - powinien odparować i zgęstnieć. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu - powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć.
Patelnia głęboka Skeppshult... | Tescoma Głęboka patelnia te... | Stellar EASY Głęboka Pateln... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka gruszkowa z orzechami i serem
(dla 8 osób)
Sos:
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 duża posiekana szalotka
- 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
- szczypta soli i pieprzu
Gruszki i sałatka:
- 3 pęczki świeżego tymianku
- 4 duże dojrzałe gruszki (razem ponad kilogram) przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- liście z 1 główki sałaty porwane na kawałki
- 15 dag rukoli
- 20 dag grubo pokruszonego sera z niebieską pleśnią
- 1/2 szklanki uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy. Robimy sałatkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blasze rozsypujemy listki tymianku, układamy na nich połówki gruszek, stroną przecięcia do dołu. Wierzchy gruszek nacinamy w półcentymetrowych odstępach, w taki sposób, żeby przy ogonku nie rozkrawać ich do końca. Potem spłaszczamy gruszki, aby ich cząstki rozłożyły się jak wachlarz.Skrapiamy owoce miodem, solimy, pieprzymy, pieczemy 15 minut - do miękkości. Wyjmujemy blachę z piekarnika, pozostawiamy na niej gruszki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Sałatę i rukolę wkładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy. Na sałacie układamy upieczone gruszki, posypujemy serem i orzechami.
Naleśniki czekoladowe
Składniki
- 3 spore gruszki
- 5 dag cukru
Ciasto naleśnikowe:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 3 dag masła
- 5 dag kakao
- 5 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- sól
- ew. kieliszek brandy lub rumu
Oraz:
- lody waniliowe albo bita śmietana do podania
Sposób przygotowania
Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.
Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli
Składniki
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pęczek rukoli
- 16 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 dag startego na grube wióry parmezanu
Sposób przygotowania
Gruszki umyj (nie musisz obierać) przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i każdą połówkę przekrój na 4 cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz płatki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.
Ciasto francuskie z gruszkami duszonymi w winie
Składniki
- 4 małe gruszki bery
- 1/2 cytryny
- po 500 ml białego i czerwonego wytrawnego wina
- 2 kawałki cynamonu
- 250 g cukru
- 1 laska wanilii
- 50 g masła
- 60 g zmielonych migdałów
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- żółtka
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Obieramy gruszki, pocieramy je o rozkrojoną cytrynę, żeby nie ściemniały. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, nacieramy cytryną także od środka. Cieniutko obieramy skórkę z cytryny, miąższ nie będzie już potrzebny. Wlewamy białe i czerwone wino do dwóch oddzielnych rondelków. Do każdego dodajemy po kawałku cynamonu, 100 g cukru i po połowie skórki z cytryny. Rozcinamy na pół laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy po połowie do obu rondelków, do każdego wrzucamy także połówkę laski. Wino w obu rondelkach gotujemy 5 minut na małym ogniu, mieszając, by cukier się rozpuścił. Do każdego wkładamy po 4 połówki gruszek. Dusimy przez 10 minut, a potem pozostawiamy w winie, aby zupełnie ostygły. Przygotowujemy masę, ucierając masło z resztą cukru, zmielonymi migdałami, ekstraktem waniliowym oraz żółtkami. Rozwałkowujemy ciasto francuskie (mrożone wcześniej rozmrażamy) na prostokątny pas o wymiarach 12 x 50 cm. Układamy na blasze i ok. 1 cm od brzegu robimy nożem niezbyt głęboki rowek w cieście, uważając, by nie przeciąć go do końca. Środek ciasta (pomiędzy zaznaczonymi rowkami) nakłuwamy gęsto widelcem, smarujemy masą maślano-żółtkową. Na masie kładziemy osączone i osuszone połówki gruszek (wino pozostawiamy): na zmianę białą obok czerwonej. Owoce przykrywamy kawałkiem pergaminu przyciętym w taki sposób, aby brzegi poza rowkiem pozostały odkryte. Pieczemy 20-25 minut w 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy jeszcze gorące owoce zalewą winną (białe białą, czerwone czerwoną) i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki pomiędzy gruszkami.
Charlotta z gruszkami
Składniki
- 12 g białej żelatyny - najlepiej w płatkach
- 1 puszka gruszek w syropie
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 budyń waniliowy ugotowany w 2/3 porcji mleka podanego w przepisie
- 500 ml 36-proc. śmietany
Sposób przygotowania
Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według przepisu na opakowaniu. Osączamy gruszki, odkładamy 2-3 połówki do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Przycinamy biszkopty do wysokości tortownicy. Częścią z nich wykładamy dno (o śr. 20 cm). Pozostałe biszkopty stawiamy pionowo przy wewnętrznych brzegach tortownicy, aby powstało coś w rodzaju płotka. Zimny budyń ucieramy rózgą na gładki krem. Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 jej łyżki do budyniu, mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną letnią żelatyną. Dodajemy resztę ubitej śmietany i jeszcze raz mieszamy, tym razem bardzo delikatnie. Do przygotowanej formy wkładamy 1/3 masy i posypujemy połową pokrojonych gruszek. Przykrywamy połową pozostałej masy, posypujemy resztą gruszek, przykrywamy resztą masy i łopatką wyrównujemy powierzchnię. Połówki gruszek kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy powierzchnię deseru. Tortownicę przykrywamy folią, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na noc). Ostrożnie wyjmujemy z formy, układamy na paterze i podajemy. Deser można udekorować paseczkami stopionej czekolady lub podać z sosem malinowym.
Wieprzowina z gruszkami
Składniki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 450 g schabu środkowego
- 2 duże gruszki
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 4 drobno pokrojone cebulki dymki
Sposób przygotowania
W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i cebulki dymki (bez szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące. Następnie do woka dodajemy schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.
Faszerowana pierś indycza
Składniki
- po 150 g suszonych daktyli i moreli
- 2 szklanki białego półsłodkiego wina
- 1,2 kg piersi indyka
- 4 gruszki
Marynata:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki pasty curry lub 4 łyżeczki proszku curry
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 lub 5 łyżek oliwy (więcej, jeżeli używamy curry w proszku)
- 1 kopiasta łyżka miodu
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu grubo zmielonego
- po kilka utłuczonych ziaren kolendry i kardamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej namaczamy suszone owoce w winie. Robimy marynatę, ucierając wszystkie jej składniki na pastę. Mięso indyka myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin. W mięsie robimy kilka głębokich nacięć długim ostrym nożem. W nacięcia wciskamy osączone z wina owoce. W naczyniu do pieczenia obsypujemy mięso obranymi i pociętymi na ósemki gruszkami, podlewamy winem pozostałym z moczenia owoców i pieczemy w 220°C przez 20 minut. Po tym czasie polewamy mięso płynem spod pieczeni, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem.
Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
(dla 5 osób)
Składniki
- 3 duże pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 gruszka
- 2 szalotki
- 3 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka mleka 3,2%
- kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania
Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.
Fenkuł z gruszką i melonem
(dla 2 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Fenkuł myjemy, rozcinamy na pół, usuwając twardy środek, kroimy w cienkie pióra. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką pestki i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną miętę, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.