Obiad w weekend robi się sam. Pieczone mięsa

Łosoś pieczony z pomidorami i oliwą cytrynową

Łosoś pieczony z pomidorami i oliwą cytrynową (Fot. Jacek Ura)

Wystarczy szeroko otworzyć piekarnik, wstawić tam ulubione mięso i po godzinie lub dwóch popisowy obiad jest gotowy! Nic prostszego. Śmiało dasz radę!
1 z 7
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Pieczony schab wieprzowy faszerowany figami

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych fig
  • sól
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 2 małe papryczki chilli
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania

Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę.

W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140 st. i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Fot. Jacek U

2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami

(dla 4 -6 osób)

 

Składniki

  • 1 (1,5-2 kg) kurczak z wolnego chowu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 sparzona cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 gałązki lub 1 łyżka suszonego oregano
  • 3-4 ziemniaki
  • 500 g pieczarek
  • 2 gałązki koktajlowych pomidorków

 

Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na gałązkach.

Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca.

3 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Królik pieczony w musztardzie

Składniki

  • 1,5 kg mięsa z królika
  • 1/2 szklanki musztardy z Dijon plus 1 łyżka do sosu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 15 dag gęstej śmietany
  • 2 surowe żółtka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego królika nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, po czym smarujemy musztardą. Do wnętrza królika wkładamy gałązkę świeżego tymianku i układamy mięso na żaroodpornym półmisku. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy naczynie z królikiem i pieczemy do miękkości, mniej więcej godzinę, polewając często białym winem. Gdy pod pieczenią zbierze się już sporo sosu, polewamy właśnie nim. Kiedy mięso jest już miękkie, odstawiamy je na kilka minut (przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygło), a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy na małym ogniu, dokładamy łyżkę musztardy oraz śmietanę rozkłóconą z żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki, układamy na ogrzanym półmisku i polewamy sosem.

4 z 7
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Łosoś pieczony z pomidorami i oliwą cytrynową

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 50 dag pokrojonych na połówki podłużnych pomidorów
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 12 całych listków oregano + 3 łyżki posiekanego oregano
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 filetów z łososia (po 20 dag) ze skórą
  • 10 dag oliwek (czarnych lub ciemnych Kalamata) wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 120 st. Pomidory wkładamy do miski, mieszamy z cukrem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Układamy w żaroodpornej formie stroną przecięcia do dołu. Odlewamy 1-2 łyżki oliwy, resztę podgrzewamy w rondelku. Wkładamy czosnek i smażymy 2 minuty na jasnozłoty kolor. Dodajemy listki bazylii i oregano, polewamy pomidory. Pieczemy 2-2,5 godziny. Pomidory przekładamy na półmisek, a oliwę przecedzamy do miseczki, mieszamy z posiekanym oregano oraz skórką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do polania łososia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C. Żaroodporną formę wyściełamy folią aluminiową, układamy w niej filety skórą do dołu. Polewamy czystą oliwą, wcieramy ją w mięso ryby. Solimy. Formę z rybami ustawiamy na górnej półce piekarnika, pieczemy 15 min. Łososia podajemy z pomidorami i oliwkami, skrapiamy ziołową oliwą.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Pieczona szynka z dżemem z owoców cytrusowych

dla 8-10 osób; przepis Jamiego Olivera

 

Składniki

  • 3-4 kg szynki wieprzowej z kością
  • 2 pokrojone na kawałki marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • 16 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 bouquet garni (związane w pęczek: kawałek pora, selera, listek laurowy, gałązka świeżego rozmarynu)
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 3 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 słoiczek dżemu z owoców cytrusowych ze skórką
  • 1 garść świeżych listków tymianku

Sposób przygotowania

Wkładamy szynkę do dużego garnka i nalewamy tyle wody, żeby zakryła mięso. Wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziarna pieprzu i bouquet garni. Do garnka wrzucamy również skórki zdjęte z pomarańczy i wlewamy wyciśnięty z nich sok, wsypujemy sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę i kwadrans, zbierając wytwarzający się osad. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy mięso w rosole na pół godziny, do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Mięso przekładamy ostrożnie na deskę do krojenia i ścinamy nożem skórę wraz z warstwą słoniny, zostawiając na pieczeni 1-cm warstewkę tłuszczu. Pozostawiony na mięsie tłuszcz nacinamy w kratkę i obficie nacieramy zmielonym czarnym pieprzem. Przekładamy mięso na blachę i pieczemy przez 20 min, aż tłuszcz się nieco wytopi i stanie lekko chrupiący. Wyjmujemy szynkę z piekarnika i nacieramy ją dżemem dokładnie wymieszanym ze świeżym tymiankiem. Wstawiamy danie ponownie do piekarnika i pieczemy, podlewając często wodą, przez mniej więcej 1 godzinę, aż szynka będzie zarumieniona i chrupiąca.

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z "kaszą" quinoa

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150 g quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 pomidory
  • garść suszonych moreli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180 st., aż zmiękną. Gotujemy quinoa zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.

7 z 7
Fot. JAROSLAW MADEJSKI
Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Pieczona faszerowana dynia

Składniki

  • 2 dynie hokkaido lub butternut (ok. 800-900 g każda)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ok. 80-100 g kaszy bulgur (lub kuskusu)
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 duży bakłażan
  • 200 ml przecieru ze świeżych pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)

 

Sposób przygotowania

Dynie kroimy na pół, oczyszczamy i układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 40 min (miąższ ma być miękki, ale nie może się rozpadać) w 200 st. Bulgur gotujemy do miękkości w dwa razy większej ilości osolonej wody niż każe przepis na opakowaniu (kuskus przyrządzamy wg przepisu). Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy kmin i chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy kilka minut. Dodajemy przecier, doprawiamy, dusimy do miękkości. Łączymy z kaszą i kolendrą. Napełniamy dynie farszem i zapiekamy przez kilka minut.

Więcej na ten temat: dania obiadowe, kolacja, mięso, pieczenie