Niech się zrobi samo. Przepisy z dynią

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka kurkumy
- 500 g obranej dyni makaronowej
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 4 gałązki tymianku
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym
Składniki
- 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
- oliwa
- sól, pieprz
- 100-120 g rukoli
- ok. 50 g parmezanu
- 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
- orzechów włoskich
- skórka + 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 3/4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 min w 200°C. Starannie mieszamy składniki dressingu. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.

Makaron z dynią i rukolą
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 opakowanie rukoli
- 1 mała dynia
- 5 łyżek masła
- 500 g makaronu (szerokie wstążki)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 150 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki. Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą.

Wieprzowina z czosnkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
- 8 łyżek oliwy
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 bakłażan
- 300 g piżmowej dyni
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania
Sos:
- 250 ml greckiego jogurtu
- 1 starta na tarce do warzyw cukinia
- 1 pęczek dymki
Sposób przygotowania
Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.

Dynia w syropie
Składniki
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 laski cynamonu
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 pomarańcza
- 2 suszone gruszki
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych śliwek
- 6 obranych plastrów dyni
Sposób przygotowania
Cukier gotujemy z wodą, cynamonem i anyżem. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skóry, kroimy w plastry. Gruszki kroimy wzdłuż. Wrzucamy suszone owoce i dynię do syropu i gotujemy na wolnym ogniu, aż dynia i owoce zmiękną i nasiąkną syropem. Pod koniec gotowania dodajemy plastry pomarańczy i jeszcze chwilę gotujemy. Dynię z owocami podajemy na zimno, w karmelowym syropie.