Niech się zrobi samo. Przepisy z dynią

Magazyn Kuchnia
Kroisz, wrzucasz, mieszasz i gotowe! Tak mniej więcej przygotowuje się te dania. Nie napracujesz się, a efekt rewelacyjny
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kurkumy
  • 500 g obranej dyni makaronowej
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 4 gałązki tymianku
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy

 

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

1
Fot. JAROSLAW MADEJSKI Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym

Składniki

  • 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100-120 g rukoli
  • ok. 50 g parmezanu
  • 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
  • orzechów włoskich
  • skórka + 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 3/4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 min w 200°C. Starannie mieszamy składniki dressingu. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.

2
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Makaron z dynią i rukolą

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 mała dynia
  • 5 łyżek masła
  • 500 g makaronu (szerokie wstążki)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki. Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wieprzowina z czosnkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 bakłażan
  • 300 g piżmowej dyni
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania

 

Sos:

  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 1 starta na tarce do warzyw cukinia
  • 1 pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.

4
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Dynia w syropie

Składniki

  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 laski cynamonu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 1 pomarańcza
  • 2 suszone gruszki
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 6 obranych plastrów dyni

 

Sposób przygotowania

Cukier gotujemy z wodą, cynamonem i anyżem. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skóry, kroimy w plastry. Gruszki kroimy wzdłuż. Wrzucamy suszone owoce i dynię do syropu i gotujemy na wolnym ogniu, aż dynia i owoce zmiękną i nasiąkną syropem. Pod koniec gotowania dodajemy plastry pomarańczy i jeszcze chwilę gotujemy. Dynię z owocami podajemy na zimno, w karmelowym syropie.

5