Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

Jesienny makaron z grzybami
Składniki
- 400g makaronu pióra
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej
- 1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego
- 5 łyżek masła
- 300 g grzybów leśnych np. kurek
- 1 cukinia
- 100 ml białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się zredukują a warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.

Makaron ze szpinakiem i anchois
Składniki
- 350 g makaronu Pióra
- 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 fileciki anchois
- 100 ml oliwy extra virgin
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony).
Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne kawałeczki.
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na nim czosnek do momentu gdy nabierze złotego koloru. Dodaj anchois i podgrzewaj je na średnim ogniu, ciągle mieszając przy pomocy drewnianej łyżki.
Dodaj szpinak, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Smaż przez ok. 2 ? 3 minuty, ciągle mieszając.
Odcedź makaron i dodaj go do garnka ze szpinakiem. Odstaw danie na chwilę, by nabrało aromatu i podawaj gorące.

Makaron z grillowaną cukinią, bakłażanem i pesto
Składniki
- 350g makaronu muszelki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- duży pęczek świeżej bazylii 50g
- orzeszków ziemnych bez soli
- 50g tartego sera (np. grana padano, parmezanu, pecorino)
- oliwa
Sposób przygotowania
Bazylie zmiksować blenderem z 50ml oliwy, orzeszki rozetrzeć w moździerzu. Całość wymieszać z tartym serem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ?al dente?.Bakłażana pokroić w plastry posolić i odstawić. Pokroić cukinie w plastry. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą aby pozbawić go goryczy i grillować razem z cukinią. Ugotowany gorący makaron wymieszać z pesto i grillowanymi warzywami.

Makaron penne z rukolą i oliwkami
Składniki
- 400 g makaronu pióra
- 5-6 łyżek oliwy
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 gałązka rozmarynu
- 10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
- około 250 g rukoli
- sól i pieprz
- połówka cytryny
Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodać posiekaną gałązkę rozmarynu, oliwki i rukolę. Dodać makaron i przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Szpinakowa fritattę z kolankami
Składniki
Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną.