Mroczna uczta

Dorota Próchniewicz
Halloween to dla wielu z nas święto obce i niechciane. Jednak skoro nie możemy się od niego uwolnić, to może by je oswoić? Przynajmniej kulinarnie. Jak? Przygotowując kolację w mrocznych kolorach, ale po staropolsku z korzennymi przyprawami
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Szaszłyki, czyli kąski dla wampira

Składniki

 

Sos:

  • 1/4 szklanki soku z żurawin
  • 2 ząbki czosnku
  • Po szczypcie: zmielonego ziela angielskiego
  • cynamonu
  • i gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy. Wątróbki posypujemy pieprzem, obtaczamy w tartej bułce zmieszanej z 1 łyżką majeranku. Smażymy na rumiano i lekko solimy,  Robimy szaszłyki z wątróbek, boczku, pomidorków i pokrojonej w grubą kostkę papryki. Układamy na blasze, na folii aluminiowej. Polewamy sosem z soku żurawinowego zmieszanego z roztartym czosnkiem, resztą majeranku i pozostałymi przyprawami. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180oC.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sorbet z buraków, czyli chłodny oddech listopada

Składniki

  • 10 buraków
  • 1 szklanka soku jabłkowego z kartonu
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Buraki pieczemy (180oC), aż będą miękkie (ok. 1/2 godz). Następnie miksujemy wraz z sokiem jabłkowym. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Przekładamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika, mieszając co jakiś czas, aby masa nie zamarzła. Wyjmujemy pół godziny przed podaniem. Nakładamy do pucharków łyżką do lodów.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka warzywna, czyli upiorna mieszanka

Składniki

 

Sos:

  • 1 1/2 łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1/2 łyżeczki suszonych nasion kopru włoskiego lub anyżku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy wrzątkiem, aby nieco zmiękły. Śliwki kroimy w paski. Radicchio rwiemy na nieduże kawałki. Mieszamy składniki z fasolą. Robimy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Piernik z czarnuszką, czyli chleb dziadów

Składniki

  • jajka
  • 20 g cukru
  • 10 dag masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2/3 szklanki jasnego piwa

 

Sposób przygotowania

Ucieramy jajka, cukier i masło. Stopniowo dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do pierników, czarnuszkę i piwo, bez przerwy mieszając. Wlewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy. Pieczemy 45 min w temperaturze ok. 180oC.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kapustę wkładamy do osolonej wrzącej wody z octem winnym. Gotujemy 5-6 minut. Wyjmujemy i odrywamy liście. Wycinamy z nich twardy głąb. Kaszę mieszamy z jajkiem, startym jabłkiem oraz pokrojonymi w słupki oczyszczonymi pieczarkami. Doprawiamy łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy. Do dużego, płaskiego garnka wlewamy oliwę, układamy w nim gołąbki, polewamy połową bulionu, dodajemy imbir, resztę musztardy, sól i pieprz. Dusimy, podlewając resztą bulionu. Na końcu dodajemy koncentrat zmieszany z sokiem z cytryny.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Wiśniowe wino, czyli napój zbłąkanej duszy

Składniki

  • 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka soku wiśniowego z kartonu
  • 4-5 goździków
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-8 ziarenek czerwonego pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Wino i sok wlewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki. Grzejemy na wolnym ogniu (nie dopuszczając do wrzenia). Przelewamy napój do szklanek.

6
Więcej na ten temat: hallowen, przepisy na jiesień