Mroczna uczta
Sałatka warzywna, czyli upiorna mieszanka (Fot. Marcin Kiełbiewski)
Szaszłyki, czyli kąski dla wampira
Składniki
- 40 dag wędzonego boczku w kawałku
- 50 dag wątróbek drobiowych
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki majeranku
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 1/4 szklanki soku z żurawin
- 2 ząbki czosnku
- Po szczypcie: zmielonego ziela angielskiego
- cynamonu
- i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy. Wątróbki posypujemy pieprzem, obtaczamy w tartej bułce zmieszanej z 1 łyżką majeranku. Smażymy na rumiano i lekko solimy, Robimy szaszłyki z wątróbek, boczku, pomidorków i pokrojonej w grubą kostkę papryki. Układamy na blasze, na folii aluminiowej. Polewamy sosem z soku żurawinowego zmieszanego z roztartym czosnkiem, resztą majeranku i pozostałymi przyprawami. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180oC.
Sorbet z buraków, czyli chłodny oddech listopada
Składniki
- 10 buraków
- 1 szklanka soku jabłkowego z kartonu
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Buraki pieczemy (180oC), aż będą miękkie (ok. 1/2 godz). Następnie miksujemy wraz z sokiem jabłkowym. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Przekładamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika, mieszając co jakiś czas, aby masa nie zamarzła. Wyjmujemy pół godziny przed podaniem. Nakładamy do pucharków łyżką do lodów.
Sałatka warzywna, czyli upiorna mieszanka
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 6-8 suszonych śliwek
- kilka listków radicchio
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
Sos:
- 1 1/2 łyżka octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1/2 łyżeczki suszonych nasion kopru włoskiego lub anyżku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy wrzątkiem, aby nieco zmiękły. Śliwki kroimy w paski. Radicchio rwiemy na nieduże kawałki. Mieszamy składniki z fasolą. Robimy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę.
Piernik z czarnuszką, czyli chleb dziadów
Składniki
- 4 jajka
- 20 g cukru
- 10 dag masła
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2 łyżki czarnuszki
- 2/3 szklanki jasnego piwa
Sposób przygotowania
Ucieramy jajka, cukier i masło. Stopniowo dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, miód, przyprawę do pierników, czarnuszkę i piwo, bez przerwy mieszając. Wlewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy. Pieczemy 45 min w temperaturze ok. 180oC.
Zmora gryczana, czyli gołąbki z czerwonej kapusty
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 5-6 pieczarek
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę wkładamy do osolonej wrzącej wody z octem winnym. Gotujemy 5-6 minut. Wyjmujemy i odrywamy liście. Wycinamy z nich twardy głąb. Kaszę mieszamy z jajkiem, startym jabłkiem oraz pokrojonymi w słupki oczyszczonymi pieczarkami. Doprawiamy łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy. Do dużego, płaskiego garnka wlewamy oliwę, układamy w nim gołąbki, polewamy połową bulionu, dodajemy imbir, resztę musztardy, sól i pieprz. Dusimy, podlewając resztą bulionu. Na końcu dodajemy koncentrat zmieszany z sokiem z cytryny.
Wiśniowe wino, czyli napój zbłąkanej duszy
Składniki
- 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka soku wiśniowego z kartonu
- 4-5 goździków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 6-8 ziarenek czerwonego pieprzu
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Wino i sok wlewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki. Grzejemy na wolnym ogniu (nie dopuszczając do wrzenia). Przelewamy napój do szklanek.