Wegańskie menu na cały dzień

Marta Dymek
Jaka jest kuchnia wegetariańska? Oczywiście różnorodna i aromatyczna! Podsuwamy wam pomysły na bezmięsne dania na każdą porę dnia, od śniadania po kolację
Marta Dymek (jadlonomia.com) Marta Dymek (jadlonomia.com)

Budyń jęczmienny ze śliwkami

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 3 szklanki mleka ryżowego
  • 3 łyżki oleju o delikatnym smaku i zapachu, np. z pestek winogron
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

 

Sposób przygotowania

Do małego rondla z grubym dnem wlewamy mleko i olej, dodajemy kaszę, 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie większość mleka. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, wrzucamy owoce do drugiego rondla. Dodajemy łyżkę wody, łyżkę cukru trzcinowego, cynamon i kardamon. Podgrzewamy 3-5 minut na małym ogniu, aż śliwki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Gorącą kaszę szybko miksujemy w blenderze, rozlewamy do miseczek i podajemy ze śliwkami.

1
Marta Dymek (jadlonomia.com) Marta Dymek (jadlonomia.com)

Paella z jesiennymi warzywami

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1/2 fenkułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • 50 ml białego wina (możemy pominąć, ale za to dodać więcej bulionu)
  • 550-600 ml bulionu warzywnego
  • szczypta nitek szafranu
  • 150 g ryżu arborio
  • sól
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia. W dużym rondlu podgrzewamy bulion, rozpuszczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Ryż?mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na?wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy.

2
Marta Dymek (jadlonomia.com) Marta Dymek (jadlonomia.com)

Krem pietruszkowo-gruszkowy

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 1 kg korzeni pietruszki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 gruszka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • garść uprażonych i posiekanych migdałów

 

Sposób przygotowania

Obraną pietruszkę kroimy w plastry. Podsmażamy 5 minut w rondlu na oleju. Wrzucamy obraną, pokrojoną w ćwiartki i pozbawioną gniazda nasiennego gruszkę, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bulion, skórkę z cytryny i tymianek. Gotujemy 15 minut, aż pietruszka będzie miękka. Miksujemy w blenderze na gładki krem, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną migdałami, listkami tymianku i pieprzem.

3
Marta Dymek (jadlonomia.com) Marta Dymek (jadlonomia.com)

Tarta z nektarynkami

(na formę o średnicy 23 cm)

 

Krem:

  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła kokosowego lub innego masła roślinnego

 

Spód:

  • 2 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 szklanki daktyli (namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie)

 

Oraz:

  • 2 dojrzałe nektarynki
  • garść wiórków kokosowych
  • cynamon

 

Sposób przygotowania

Robimy krem: mieszamy 1/2 szklanki zimnego mleka z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, razem z cukrem pudrem i masłem. Kiedy będzie gorące, powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, gotujemy, bez przerwy mieszając. Gdy budyń zgęstnieje,
zdejmujemy go z ognia i studzimy. Przygotowujemy spód: migdały miksujemy w blenderze (niezbyt drobno) z przyprawami korzennymi i szczyptą soli. Namoczone daktyle osączamy, dodajemy do migdałów, miksujemy dalej, aż powstanie gęsta masa, którą z łatwością można uformować w kulę. Jeśli masa się nie klei, możemy dodać do niej 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksować. Masę migdałowo-daktylową umieszczamy w wyściełanej papierem do pieczenia formie, dociskając palcami, aby wyrównać powierzchnię (postępujemy podobnie jak w przypadku kruchego ciasta). Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, wylewamy na spód tarty ostudzony budyń, na wierzchu układamy cienkie plastry nektarynek, oprószamy wiórkami kokosowymi i cynamonem. Ponownie wkładamy do lodówki, chłodzimy co najmniej przez 3 godziny.

4
Marta Dymek (jadlonomia.com) Marta Dymek (jadlonomia.com)

Hummus z dynią

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
  • 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • odrobina oliwy
  • mielony kmin rzymski (kumin) do posypania

 

Sposób przygotowania

Dzień przed przygotowywaniem hummusu zalewamy ciecierzycę zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż ciecierzycy), pozostawiamy na noc. Odcedzamy i płuczemy - po namoczeniu powinniśmy uzyskać ponad 2 szklanki ciecierzycy. Zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut - po tym czasie ziarenka powinny łatwo rozgniatać się w palcach i mieć bardzo miękki, maślany środek. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Miksujemy w blenderze na gładką, aksamitną pastę wraz z pastą sezamową, purée z dyni, sokiem cytrynowym i czosnkiem, doprawiamy solą. Powoli dolewamy 1/3 szklanki lodowatej wody, cały czas miksując. Hummus podajemy w miseczce, skropiony oliwą i posypany kuminem. Zjadamy z pieczonymi warzywami.

5
Więcej na ten temat: kuchnia wegetariańska, marta dymek