Na twarożek mam ochotę

Twarożek z kaparami (Fot. Marcin Klaban)

Twarożek z kaparami
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g miękkiego białego twarogu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

Kluski na leniwe
Składniki
- 75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
- 2 jajka
- żółtko
- 250 g mąki
- 8-10 dag masła
- 2-3 łyżki tartej bułki
- sól
Sposób przygotowania
Zmiel ser lub przetrzyj go przez sitko. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu. Przyrządź ciasto. Rozbij jajka, żółtka dodaj do sera. Wsyp połowę przesianej mąki, utrzyj na gładką masę. Dodaj sztywną pianę z białek, lekko wymieszaj - dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się i jest plastyczne. Z ciasta ulep kilka wałeczków na oprószonej mąką stolnicy, spłaszcz je lekko i ponacinaj w kratkę, a potem pokrój ukośnie na nieduże kluseczki. Wkładaj je partiami do wrzącej wody. Gdy wypłyną, zdejmij garnek z ognia i po 2 minutach ostrożnie wyjmij kluski łyżką cedzakową, osącz i przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Zrumień tartą bułkę na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Gdy się stopi, polej kluski i od razu podawaj. Obok możesz ustawić śmietanę oraz talerzyki z cynamonem i cukrem - ja polecam brązowy.

Sernik migdałowy ze śliwkami
Autorka: Dorota Świątkowska
Spód:
- 150 g ciastek Digestive w czekoladzie
- 50 g masła
Masa serowa:
- 700 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu
- 1-1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2/3 szklanki36% śmietanki
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1/2 kg śliwek
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru demerara
- 120 g rozpuszczonego masła
Sposób przygotowania
Dno tortownicy o średnicy 22 cm obkładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy ciastem dno formy. Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładki krem, niezbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylewamy na spód z ciastek. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek, rozcięciami do góry. Przygotowujemy kruszonkę. Ciepłe, rozpuszczone masło mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik. Pieczemy godzinę w 180°C. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy się lekko zetnie na całej powierzchni, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Stambulski borek z serem
(dla 2 osób)
Składniki
- 300 g półtłustego twarogu
- 200 g miękkiego owczego sera w solance
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 6 arkuszy ciasta filo
- 150 g masła
Sposób przygotowania
Twaróg kruszymy, mieszamy z odcedzonym z solanki owczym serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwijamy ciasto filo, każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatnim arkuszu kładziemy farsz serowy, zwijamy ciasto w rulon, smarujemy z wierzchu masłem i układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Pieczemy 40 minut w 180°C.

Ruloniki z łososia faszerowane pesto
Składniki
- 10 dag twarożku
- 1/4 szklanki domowego pesto
- 20-30 dag plasterków wędzonego łososia
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 4-6 pszennych tostów zrumienionych w opiekaczu
Sposób przygotowania
Mieszamy twarożek z pesto. Pastą smarujemy dość grubo plasterki łososia, na wierzchu układamy cienkie cząstki awokado skropione sokiem z cytryny. Zwijamy w luźne ruloniki i podajemy ze zrumienionymi tostami.