Dynia na słodko - ciasta i desery

mjk
Z dyni można przygotować nie tylko zupę, sałatkę, zapiekankę czy dodatek do dań mięsnych. Świetnie nadaje się także do różnego rodzaju słodkości - oto kilka przykładów
Fot. JAROSLAW MADEJSKI Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy

Składniki

Sposób przygotowania

Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem mascarpone i mieszamy z musem dyniowo-pomarańczowym. Masę przekładamy do miseczek i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Autor

Magazyn Kuchnia
1
Fot. Shutterstock.com / DUSAN ZIDAR Fot. Shutterstock.com / DUSAN ZIDAR

Konfitura z dyni

Składniki

  • 250 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 400 g dyni
  • 1 goździk

  • Sposób przygotowania

Wodę łączymy z sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu, dodajemy wodę. Gdy cukier się rozpuści, a syrop będzie bulgotał, dodajemy goździka; gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, odszumowując od czasu do czasu. Usuwamy goździka. Dodajemy dynię pociętą w kostkę o 2-3-centymetrowym boku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, odszumowując od czasu do czasu. Dynia ma być miękka, lecz nie może się rozpadać. Przekładamy do miski lub słoika i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Konfiturę podajemy posypaną posiekanymi orzechami włoskimi i leciutko oprószoną cynamonem, a do niej - gęstą, słodką śmietanę lub mascarpone. 

Autor: Tadeusz Pióro

2
Fot. Paweł Mizieliński Fot. Paweł Mizieliński

Sernik z dyni z sorbetem dyniowym

(dla 12 osób)

Sorbet:

  • 2,25 szklanki purée z dyni
  • szklanka wody
  • niepełna szklanka cukru
  • 5 łyżek glukozy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru

Ciasto:

  • 2 szklanki purée z dyni
  • 750 g tłustego zmielonego twarogu
  • jajek
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dużej dyni (2 kg) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie miksujemy. Robimy sorbet. Gotujemy syrop z wody, cukru, glukozy, cynamonu i imbiru. Łączymy wystudzone purée (2,25 szklanki) z syropem. Wlewamy do maszynki do lodów. Zamrażamy według instrukcji. Można też wlać masę do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu. Przygotowujemy ciasto. Odmierzamy 2 szklanki pozostałego purée, dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny, miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem. Tortownicę szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym.

Autor

Magazyn Kuchnia
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Placek dyniowy z oliwą

(dla 4 osób)

Składniki

  • jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 250 g upieczonej dyni piżmowej
  • 150 g mąki
  • 50 g kaszy manny
  • 6 suszonych fig
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią (jak w przepisie na kremową zupę ale bez przypraw), dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.

Autor: Tomek Woźniak

4