Kuchnia włoska. Dania z grzybami

Magazyn Kuchnia
Włosi podobnie jak my uwielbiają grzyby. Dodają je praktycznie do każdej potrawy od bruschetty przez gnocchi, makaron po lasagne. Wypróbujcie koniecznie te przepisy. Warto
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Gnocchi z grzybami i gorgonzolą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Risotto z grzybami

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pokrojone grzyby podsmażamy na łyżce masła. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy ryż i mieszamy, smażymy tak długo, aż ziarenka staną się przezroczyste. Podlewamy bulionem do momentu, gdy ryż będzie al dente (około 15 min). Wrzucamy grzyby, posiekany majeranek, masło i świeżo starty parmezan. Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Podajemy od razu.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bruschetta z grzybami i serem ricotta

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 ciabatta
  • garść grzybów (kurki, borowiki)
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag sera ricotta
  • starta gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kroimy ciabattę na 8 kawałków. Grillujemy z każdej strony na złocisty kolor (na patelni grillowej). Oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby podsmażamy na maśle przez 5 minut. Pieczywo smarujemy serem ricotta i układamy na nim grzyby. Tuż przed podaniem posypujemy bruschetty odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, lekko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Lasagne z prawdziwkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Płaty lasagne wkładamy na 5-6 minut do wrzącej wody, wyjmujemy, hartujemy w zimnej, osączamy na papierowym ręczniku. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy 15 dag masła. Wrzucamy grzyby i dusimy na małym ogniu (można je posolić, wtedy szybciej puszczą sok). Gdy będą już prawie miękkie, wrzucamy jedną posiekaną cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Studzimy, mieszamy z ricottą, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany tymianek, rozmaryn i bazylię. Szpinak oczyszczamy, myjemy i osączamy. Na reszcie masła szklimy drugą posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy tylko tak długo, aż zwiędnie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Smarujemy masłem naczynie do zapiekania, układamy na dnie cztery płaty lasagne, potem 1/3 szpinaku i 1/3 farszu. W taki sam sposób układamy kolejne warstwy, a wierzch polewamy beszamelem (przepis na podstawowy sos beszamelowy znajdziecie np. na stronie ugotuj.to) i posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez 25 minut w temp. 200°C. Uwaga: kolejne warstwy lasagne możemy również posypywać startym parmezanem.

5
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl

Frittata z kurkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Oliwę rozgrzewamy również w patelni z grubym dnem i smażymy na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Wylewamy masę do naczynia do zapiekania i pieczemy, aż masa się zetnie (czyli ok. 25-30 min).

6
Więcej na ten temat: grzyby, kuchnia polska, kuchnia włoska