Kuchnia włoska. Dania z grzybami

Bruschetta z grzybami i serem ricotta (Fot. Marcin Klaban)

Gnocchi z grzybami i gorgonzolą
Składniki
- 50 dag mrożonych borowików, podgrzybków lub świeżych boczniaków
- 250 ml śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 g gorgonzoli
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.

Risotto z grzybami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 szalotki
- oliwa do smażenia
- 400 g ryżu na risotto (arborio)
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki)
- 1 pęczek majeranku
- 1 łyżka masła
- garść parmezanu
Sposób przygotowania
Pokrojone grzyby podsmażamy na łyżce masła. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy ryż i mieszamy, smażymy tak długo, aż ziarenka staną się przezroczyste. Podlewamy bulionem do momentu, gdy ryż będzie al dente (około 15 min). Wrzucamy grzyby, posiekany majeranek, masło i świeżo starty parmezan. Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Podajemy od razu.

Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 14-16 muszli makaronu conchiglioni
- 1/2 cebuli
- oliwa do smażenia
- 1/2 papryki pomarańczowej
- garść dorodnych grzybów leśnych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.

Bruschetta z grzybami i serem ricotta
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 ciabatta
- garść grzybów (kurki, borowiki)
- 2 łyżki masła
- 10 dag sera ricotta
- starta gałka muszkatołowa
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy ciabattę na 8 kawałków. Grillujemy z każdej strony na złocisty kolor (na patelni grillowej). Oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby podsmażamy na maśle przez 5 minut. Pieczywo smarujemy serem ricotta i układamy na nim grzyby. Tuż przed podaniem posypujemy bruschetty odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, lekko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Lasagne z prawdziwkami
Składniki
- 12 płatów lasagne
- 30 dag prawdziwków
- 20 dag masła
- 2 spore cebule
- 60 dag ricotty
- starty parmezan lub grana padano
- nieco świeżego tymianku
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 2-3 gałązki bazylii
- 40 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- 1 szklanka sosu beszamelowego
Sposób przygotowania
Płaty lasagne wkładamy na 5-6 minut do wrzącej wody, wyjmujemy, hartujemy w zimnej, osączamy na papierowym ręczniku. Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy 15 dag masła. Wrzucamy grzyby i dusimy na małym ogniu (można je posolić, wtedy szybciej puszczą sok). Gdy będą już prawie miękkie, wrzucamy jedną posiekaną cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Studzimy, mieszamy z ricottą, dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany tymianek, rozmaryn i bazylię. Szpinak oczyszczamy, myjemy i osączamy. Na reszcie masła szklimy drugą posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy szpinak i dusimy tylko tak długo, aż zwiędnie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Smarujemy masłem naczynie do zapiekania, układamy na dnie cztery płaty lasagne, potem 1/3 szpinaku i 1/3 farszu. W taki sam sposób układamy kolejne warstwy, a wierzch polewamy beszamelem (przepis na podstawowy sos beszamelowy znajdziecie np. na stronie ugotuj.to) i posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez 25 minut w temp. 200°C. Uwaga: kolejne warstwy lasagne możemy również posypywać startym parmezanem.

Frittata z kurkami
Składniki
- oliwa
- 2 szklanki oczyszczonych kurek
- 1 średnia posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 20 dag świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Oliwę rozgrzewamy również w patelni z grubym dnem i smażymy na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Wylewamy masę do naczynia do zapiekania i pieczemy, aż masa się zetnie (czyli ok. 25-30 min).