Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? Kuchnia niemiecka

Parówki ze smażoną kapustą
Składniki
- 8 parówek
- 50 dag kiszonej kapusty
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Kiełbaski pokrój wzdłuż i natnij w poprzek po zewnętrznej stronie. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zrumień obrane ząbki czosnku. Usuń je, a na patelnię wrzuć: listki laurowe, ziele angielskie i kapustę. Wszystko wymieszaj i smaż 10-15 minut bez przykrycia. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub bulionu. Parówki upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika. Ułóż na talerzach i podawaj z kapustą.
![]() |
![]() |
![]() |
ROYAL CATERING Krajalnica d... | Royal Catering Napełniacz d... | Lodowaty Kufel Piwa |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Schab ze śliwką
Składniki
- 1 kg schabu karkowego bez kości
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 goździki
- sól, pieprz
- kawałek (1 cm) korzenia imbiru
Sposób przygotowania
Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina. Powidła połącz ze startym imbirem. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj powidłami. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie. Schab zroluj i obwiąż ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je razem z tłuszczem do brytfanny, dodaj goździki, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, oraz 3-4 łyżki wody. Oprósz pieprzem. Piecz około godziny w temp. 180°C, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

Gęś z suszonymi owocami
Składniki
Sposób przygotowania
Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180°C, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 minut), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masła, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami.

Wieprzowina w sosie piwnym
Składniki
- 1 kg niezbyt tłustego schabu karkowego
- sól, grubo mielony czarny pieprz
- 1/2 l jasnego piwa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny lub ocet winny
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem. Do dużego rondla wlej piwo, włóż mięso wieprzowe, dodaj obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmij z rondla, wywar przecedź przez gęste sito i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotuj, ciągle mieszając, a gdy zgęstnieje, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Przypraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokrój w plastry, włóż do sosu i jeszcze raz szybko zagotuj.

Pieczeń rzymska
Składniki
- 60 dag wieprzowiny
- 4 jajka
- 2 średnie cebule
- 1 czerstwa bułka
- 4 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1/4 pęczka natki
- pieprz, sól
- 1/4 pęczka świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Bułkę namocz w wodzie. Gdy rozmięknie, odciśnij. Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce smalcu. Wieprzowinę, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj drobno posiekaną natkę i kolendrę. Wymieszaj z jednym surowym jajkiem i dokładnie wyrób. Pozostałe jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Z masy mięsnej uformuj prostokąt, ułóż na nim jajka, mięso zwiń w rulon. Obtocz go w mące i ułóż w podłużnej brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Podlej resztą stopionego smalcu i piecz 45 minut w temperaturze 180°C (na środkowym poziomie piekarnika). Pokrój w plastry, podawaj na ciepło lub na zimno.

Gulasz z patelni
Składniki
- 50 dag czerwonej pikantnej kiełbasy
- 8 małych ziemniaków
- 20 czarnych oliwek
- 1 ostra papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, czarny pieprz
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - około 15 minut (młode ziemniaki możesz ugotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 minut. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego (np. z kostki). Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Sznycle po holsztyńsku
Na talerzu jest już chyba wszystko: mięso, łosoś, jajka sadzone... A porządny Niemiec jeszcze zamówi do tego sałatkę ziemniaczaną
Składniki
- 4 liście sałaty
- 5 gałązek natki
- 8 małych sznycli cielęcych
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 4 jajka
- 20 dag wędzonego łososia (w plasterkach)
- 8 filecików anchois
- 1 łyżka kaparów
- 1 słoiczek marynowanych całych buraczków
- grubo mielony pieprz do posypania
Sposób przygotowania
Sałatę opłucz i osusz. Poodrywaj i posiekaj listki natki. Sznycle lekko rozbij tłuczkiem, usmaż je na łyżce oleju (po 1-2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Patelnię wytrzyj, wlej drugą łyżkę oleju. Rozgrzej, usmaż jajka sadzone. Na talerzach podawaj sznycle, jajka, plasterki łososia, anchois, kapary i pokrojone w plasterki buraczki. Udekoruj sałatą, oprósz grubo mielonym pieprzem. Możesz podawać z tostami.

Matiesy w sosie śmietankowym
Składniki
- 8 filetów śledziowych - matiesów
- 2 cebule
- 2 winne jabłka
- 10 dag korniszonów
- 25 dag gęstej śmietany (np. tortowej)
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ziaren białego pieprzu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- cukier
- listek laurowy
- koperek
Sposób przygotowania
Namocz filety (12 godzin). Od czasu do czasu zmieniaj wodę. Cebule pokrój w cienkie krążki, obrane jabłka na kawałki, korniszony w cienkie plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie, pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, udekoruj koperkiem.

Bawarska pieczeń wieprzowa
Składniki
- 2 kg wieprzowiny ze skórą (łopatka lub szynka bez kości)
- sól, pieprz
- kminek
- 2 duże cebule
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l ciemnego piwa
- 1 łyżka smalcu
Sposób przygotowania
Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem "w romby" i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut, a potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180°C. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem. Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z bułki (Semmelknoedeln) i sałatką z białej kapusty (Krautsalat).

Placki z kiszonej kapusty
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag kiszonej kapusty
- 1 jajko
- 5 dag mąki
- sól, pieprz
- cukier
- 3-4 łyżki oleju
- 15 dag gęstej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 plasterków wędzonego łososia
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem i mąką. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy usmaż placuszki na oleju (po 3 minuty z każdej strony). Śmietanę przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placki i łososia przełóż na talerzyki, podawaj ze śmietaną. Ozdób koperkiem.