Owsianka - 3 smaczne propozycje

mjk
Podsuwamy wam przepisy na tę pyszną, zdrową i sycącą potrawę
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
  • garść owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)
  • 1/2 startego jabłka
  • 3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
  • 1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać ? oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.

Autor

Tomek Woźniak
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Owsianka bananowa

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 dojrzały, miękki banan
  • garść pestek dyni i słonecznika
  • 2 łyżki dżemu malinowego

Sposób przygotowania

Owsiankę zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu, wraz z rozgniecionym na papkę bananem, cały czas mieszając. Gotową owsiankę nakładamy do miseczek i posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz słonecznika. Każdą porcję podajemy z łyżką dżemu.

Autor

Tomek Woźniak
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Owsianka z wędzonym łososiem

(dla 2 osób)

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • oliwa
  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • 2 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania

Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy plasterki łososia, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i podajemy.

Autor

Tomek Woźniak
3
Więcej na ten temat: owsianka, śniadanie