Owsianka - 3 smaczne propozycje

Owsianka czy amarantus? (fot. Shutterstock)

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem
(dla 1 osoby)
Składniki
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 50 ml mleka
- 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
- garść owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)
- 1/2 startego jabłka
- 3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
- 1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
- 2-3 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać ? oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.
Autor
Tomek Woźniak
Owsianka bananowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 1 dojrzały, miękki banan
- garść pestek dyni i słonecznika
- 2 łyżki dżemu malinowego
Sposób przygotowania
Owsiankę zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu, wraz z rozgniecionym na papkę bananem, cały czas mieszając. Gotową owsiankę nakładamy do miseczek i posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz słonecznika. Każdą porcję podajemy z łyżką dżemu.
Autor
Tomek Woźniak
Owsianka z wędzonym łososiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków jaglanych
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- oliwa
- 200 g wędzonego na zimno łososia
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy plasterki łososia, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i podajemy.
Autor
Tomek Woźniak