Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z dynią

Magazyn Kuchnia
Dynia to właściwie owoc, ale zaliczana jest do warzyw.  Słodka, smaczna i tania. Przedstawiamy kilka prostych przepisów, które nie wala po kieszeni
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Makaron z dynią i rukolą

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 mała dynia
  • 5 łyżek masła
  • 500 g makaronu (szerokie wstążki)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rukola
Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki.

Dynia
Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.

Makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Czosnek i parmezan
Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą.

1
Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov

Placki z dyni

Składniki

  • 0,5kg dyni
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1-2 jajka
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180C przez ok.15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Krem z dyni

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1,2 kg (najlepiej intensywnie pomarańczowej) dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l wywaru warzywnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok cytrynowy lub ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania

Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i włókna, a miąższ drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku topimy masło, krótko przesmażamy na nim cebulę, dodajemy dynię. Wlewamy wywar, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym lub octem balsamicznym. Dla odmiany możemy dodać do kremu imbir, curry, sos sojowy lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

3
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Dynia słodko-kwaśna

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 kg miąższu dyni
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • mąka, sól
  • kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania

Dynia
Miąższ dyni kroimy na cienkie plasterki, solimy i obtaczamy w mące, a następnie smażymy
na rozgrzanej oliwie na rumiano.  Ażurową łopatką zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu.


Sos
Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wlewamy na nią 3 łyżki świeżej oliwy. Wlewamy też ocet, dodajemy cukier, i ciągle mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia. Gorącym sosem polewamy
plasterki dyni.

4
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jaglotto z dynią, kozim serem i porami

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 150 g dyni
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 por
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
  • 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skrapiamy ją oliwą, solimy, pieprzymy. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka - około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlewamy bulion, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. Wtedy dodajemy upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszamy, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodajemy kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

5
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Pierogi z nadzieniem z dyni

(20-25 pierogów)

 

Składniki

  • 40 dag zielonego ciasta makaronowego
  • 1 (ok. 2 kg) dynia
  • 300 g dyni marynowanej w occie
  • 200 g ciasteczek amaretti (lub innych migdałowych)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania

Dynię sprowadzoną np. z Włoch kupimy na niektórych bazarach, a jeśli się nie uda, warto potrzymać ten przepis i wypróbować go za miesiąc, bo pierogi są wyjątkowo smaczne. Dynię kroimy na ćwiartki, czyścimy z pestek i obieramy z grubej skóry. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30 min w 180°C. Upieczoną przecieramy przez sito i mieszamy w misce z 200 g marynowanej dyni pokrojonej na kawałki i 150 g pokruszonych amaretti. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zielone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki o boku 6 cm. Na każdy kładziemy porcję nadzienia wielkości orzecha, składamy na pół i zalepiamy, smarując brzegi ciasta wodą. Ugotowane pierogi posypujemy okruchami ciastek, parmezanem, rozpuszczonym masłem i pozostałą marynowaną dynią.

6
Fot. JAROSLAW MADEJSKI Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym

Składniki

  • 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100-120 g rukoli
  • ok. 50 g parmezanu
  • 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
  • orzechów włoskich
  • skórka + 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 3/4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 min w 200°C. Starannie mieszamy składniki dressingu. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.

7
Marta Dymek (jadlonomia.com) Marta Dymek (jadlonomia.com)

Hummus z dynią

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
  • 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • odrobina oliwy
  • mielony kmin rzymski (kumin) do posypania

 

Sposób przygotowania

Dzień przed przygotowywaniem hummusu zalewamy ciecierzycę zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż ciecierzycy), pozostawiamy na noc. Odcedzamy i płuczemy - po namoczeniu powinniśmy uzyskać ponad 2 szklanki ciecierzycy. Zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut - po tym czasie ziarenka powinny łatwo rozgniatać się w palcach i mieć bardzo miękki, maślany środek. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Miksujemy w blenderze na gładką, aksamitną pastę wraz z pastą sezamową, purée z dyni, sokiem cytrynowym i czosnkiem, doprawiamy solą. Powoli dolewamy 1/3 szklanki lodowatej wody, cały czas miksując. Hummus podajemy w miseczce, skropiony oliwą i posypany kuminem. Zjadamy z pieczonymi warzywami.

Autor: Marta Dymek

8
Fot. Paweł Mizieliński Fot. Paweł Mizieliński

Sernik z dyni z sorbetem dyniowym

(dla 12 osób)

 

Sorbet:

  • 2,25 szklanki purée z dyni
  • szklanka wody
  • niepełna szklanka cukru
  • 5 łyżek glukozy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru

 

Ciasto:

  • 2 szklanki purée z dyni
  • 750 g tłustego zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dużej dyni (2 kg) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie miksujemy. Robimy sorbet. Gotujemy syrop z wody, cukru, glukozy, cynamonu i imbiru. Łączymy wystudzone purée (2,25 szklanki) z syropem. Wlewamy do maszynki do lodów. Zamrażamy według instrukcji. Można też wlać masę do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu. Przygotowujemy ciasto. Odmierzamy 2 szklanki pozostałego purée, dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny, miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem. Tortownicę szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym.

9
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kremowa zupa z dyni

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
  • 2 gałązki tymianku
  • sól,?pieprz
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.
Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

 

Fot. Marcin Klaban

Autor: Tomek Woźniak

10