Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z dynią

Makaron z dynią i rukolą
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 opakowanie rukoli
- 1 mała dynia
- 5 łyżek masła
- 500 g makaronu (szerokie wstążki)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 150 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rukola
Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki.
Dynia
Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.
Makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Czosnek i parmezan
Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą.

Placki z dyni
Składniki
- 0,5kg dyni
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1-2 jajka
- 3 cm korzenia imbiru
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180C przez ok.15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.

Krem z dyni
(dla 4 osób)
Składniki
- 1,2 kg (najlepiej intensywnie pomarańczowej) dyni
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l wywaru warzywnego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- sok cytrynowy lub ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i włókna, a miąższ drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku topimy masło, krótko przesmażamy na nim cebulę, dodajemy dynię. Wlewamy wywar, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym lub octem balsamicznym. Dla odmiany możemy dodać do kremu imbir, curry, sos sojowy lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Dynia słodko-kwaśna
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 kg miąższu dyni
- 3 łyżki octu winnego z białego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- mąka, sól
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania
Dynia
Miąższ dyni kroimy na cienkie plasterki, solimy i obtaczamy w mące, a następnie smażymy
na rozgrzanej oliwie na rumiano. Ażurową łopatką zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu.
Sos
Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wlewamy na nią 3 łyżki świeżej oliwy. Wlewamy też ocet, dodajemy cukier, i ciągle mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia. Gorącym sosem polewamy
plasterki dyni.

Jaglotto z dynią, kozim serem i porami
(dla 3 osób)
Składniki
- 150 g dyni
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 por
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
- 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skrapiamy ją oliwą, solimy, pieprzymy. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka - około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlewamy wino i gotujemy, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlewamy bulion, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. Wtedy dodajemy upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszamy, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodajemy kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

Pierogi z nadzieniem z dyni
(20-25 pierogów)
Składniki
- 40 dag zielonego ciasta makaronowego
- 1 (ok. 2 kg) dynia
- 300 g dyni marynowanej w occie
- 200 g ciasteczek amaretti (lub innych migdałowych)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Dynię sprowadzoną np. z Włoch kupimy na niektórych bazarach, a jeśli się nie uda, warto potrzymać ten przepis i wypróbować go za miesiąc, bo pierogi są wyjątkowo smaczne. Dynię kroimy na ćwiartki, czyścimy z pestek i obieramy z grubej skóry. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30 min w 180°C. Upieczoną przecieramy przez sito i mieszamy w misce z 200 g marynowanej dyni pokrojonej na kawałki i 150 g pokruszonych amaretti. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zielone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki o boku 6 cm. Na każdy kładziemy porcję nadzienia wielkości orzecha, składamy na pół i zalepiamy, smarując brzegi ciasta wodą. Ugotowane pierogi posypujemy okruchami ciastek, parmezanem, rozpuszczonym masłem i pozostałą marynowaną dynią.

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym
Składniki
- 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
- oliwa
- sól, pieprz
- 100-120 g rukoli
- ok. 50 g parmezanu
- 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
- orzechów włoskich
- skórka + 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 3/4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 min w 200°C. Starannie mieszamy składniki dressingu. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.

Hummus z dynią
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
- 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni
- 5 łyżek soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- odrobina oliwy
- mielony kmin rzymski (kumin) do posypania
Sposób przygotowania
Dzień przed przygotowywaniem hummusu zalewamy ciecierzycę zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż ciecierzycy), pozostawiamy na noc. Odcedzamy i płuczemy - po namoczeniu powinniśmy uzyskać ponad 2 szklanki ciecierzycy. Zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut - po tym czasie ziarenka powinny łatwo rozgniatać się w palcach i mieć bardzo miękki, maślany środek. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Miksujemy w blenderze na gładką, aksamitną pastę wraz z pastą sezamową, purée z dyni, sokiem cytrynowym i czosnkiem, doprawiamy solą. Powoli dolewamy 1/3 szklanki lodowatej wody, cały czas miksując. Hummus podajemy w miseczce, skropiony oliwą i posypany kuminem. Zjadamy z pieczonymi warzywami.
Autor: Marta Dymek

Sernik z dyni z sorbetem dyniowym
(dla 12 osób)
Sorbet:
- 2,25 szklanki purée z dyni
- szklanka wody
- niepełna szklanka cukru
- 5 łyżek glukozy
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
Ciasto:
- 2 szklanki purée z dyni
- 750 g tłustego zmielonego twarogu
- 6 jajek
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dużej dyni (2 kg) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie miksujemy. Robimy sorbet. Gotujemy syrop z wody, cukru, glukozy, cynamonu i imbiru. Łączymy wystudzone purée (2,25 szklanki) z syropem. Wlewamy do maszynki do lodów. Zamrażamy według instrukcji. Można też wlać masę do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu. Przygotowujemy ciasto. Odmierzamy 2 szklanki pozostałego purée, dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny, miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem. Tortownicę szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym.

Kremowa zupa z dyni
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
- 2 gałązki tymianku
- sól,?pieprz
- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.
Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.
Fot. Marcin Klaban
Autor: Tomek Woźniak