Ciasta z orzechami

Magazyn kuchnia
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi (Fot. Marta Majewska)

Menu: orzechy makadamia, laskowe, włoskie, ziemne, pistacjowe. Atrakcje: najpierw łupiemy (w razie potrzeby wołając na pomoc dziadka), a potem pieczemy orzechowe przysmaki. Wpadniecie?
1 z 5
Fot. Marta Majewska
Fot. Marta Majewska

Chleb cukiniowo-ziemniaczany z orzechami

(na 2 formy keksowe o długości 24 cm)

 Składniki na chleb cukiniowo-ziemniaczany z orzechami

  • 550 g mąki orkiszowej chlebowej typ 850
  • 250 g mąki z pszenicy płaskurki (jeśli mamy trudności z kupieniem mąki z orkiszu i płaskurki użyjmy po prostu 800 g zwykłej mąki pszennej chlebowej typ 750)
  • 30 g świeżych pokruszonych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g stopionego masła
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach obranych i startych na grubej tarce
  • 150 g cukinii obranej i startej na drobnej tarce
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów laskowych

 Oraz:

  • masło i mąka do foremek

 Jak zrobić chleb cukiniowo-ziemniaczany?

Mieszamy mąkę obu rodzajów w misce, pośrodku robimy dołek. Rozpuszczamy drożdże w mleku, wlewamy do dołka, posypujemy odrobiną mąki z brzegów dołka, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny, aż drożdże zaczną pracować (spienią się). Do miski z mąką i drożdżami dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, a najlepiej wyrabiamy mikserem, bo ciasto jest ciężkie i klejące. Przykrywamy wilgotną ściereczką zmoczoną w ciepłej wodzie; odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, napełniamy nim natłuszczone, oprószone mąką formy, przykrywamy i czekamy, aż znowu podrośnie - pół godziny powinno wystarczyć. Wierzchy chlebków oprószamy mąką. Pieczemy 10 minut w 220°C na najniższej półce piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 35-40 minut. Gorące chlebki wyrzucamy z foremek i studzimy - najlepiej na kratce.

2 z 5
Fot. Marta Majewska
Fot. Marta Majewska

Zdrowe muffinki

(na 12 sztuk)

 Zdrowe muffinki - składniki

Suche składniki:

  • 150 g płatków owsianych (można użyć mieszanki płatków z różnych rodzajów zbóż)
  • 150 g mąki pszennej szymanowskiej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 120 g jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub przyprawy do pierników
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Mokre składniki:

  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich

 

Oraz:

  • 2 nieduże, dość twarde gruszki (mogą być niezupełnie dojrzałe)
  • 200 g śliwek węgierek bez pestek
  • olej lub masło do posmarowania foremek

 

Jak zrobić zdrowe muffinki?

Mieszamy suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej. Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na grubej tarce. Śliwki kroimy na cząstki. Gruszki dodajemy do suchych składników, mieszamy. Powoli wlewamy zawartość miski z mokrymi składnikami, mieszając widelcem - tylko tak długo, aż wszystko się połączy, ale niezbyt dokładnie, bo chodzi o to, aby ciasto wyszło wilgotne i grudkowate. Dołki formy na muffinki (takiej z 12 wgłębieniami) smarujemy olejem. Napełniamy ciastem, wciskamy po kilka cząstek śliwek w każdą muffinkę, pieczemy 20 minut w 200°C, a potem jeszcze 10 minut w 180°C. Muffinki można podać, gdy tylko lekko przestygną.

3 z 5
Fot. Marta Majewska
Fot. Marta Majewska

Łatwe ciastka fistaszkowe

Składniki na latwe ciasta fistaszkowe:

  • 110 g masła
  • 200 g cukru białego lub trzcinowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

 

Jak zrobić ciasto fistaszkowe?

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180°C na złoty kolor.

4 z 5
Fot. Marta Majewska
Fot. Marta Majewska

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

 Składniki na ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 220 g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g mąki pszennej razowej (może być mąka z pszenicy płaskurki; ma ją w ofercie np. firma BioBabalscy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 100 g dobrej czekolady 70%
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

 

Dekoracja:

  • lekko uprażone w piekarniku orzechy makadamia i laskowe

 

Jak zrobić łatwe ciasto z orzechami laskowymi?

Przygotowujemy tortownicę - boki natłuszczamy i obsypujemy mąką, spód wyściełamy dopasowanym kółkiem z pergaminu. Ucieramy miękkie masło mikserem, a kiedy się spieni, łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, a gdy połączy się z masą, dodajemy kolejne jajka - po jednym. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną, dodając po łyżce suche składniki i ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch, pieczemy 50 minut w 160°C do tzw. suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia - najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, ciągle mieszając. Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą, mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy, wkładamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta, dekorujemy orzechami. Torcik układamy na paterze, przykrywamy, wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.

5 z 5
Fot. Marta Majewska
Fot. Marta Majewska

Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem

wg przepisu Davida Lebovitza
(na tortownicę o średnicy 24 cm)

 Składniki na odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem

Karmel na wierzch ciasta:

  • 2 łyżki solonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g obranych migdałów pokrojonych w słupki

 

Ciasto:

  • 100 g obranych niesolonych orzechów pistacjowych
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki nasion kardamonu
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Jak zrobić odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem?

Przygotowujemy warstwę karmelową, która po odwróceniu stanie się wierzchem ciasta: wkładamy masło do formy i stawiamy ją bezpośrednio na małym ogniu. Kiedy masło się?stopi i pokryje równo spód formy, zdejmujemy z ognia, krótko studzimy i posypujemy cukrem. Wrzucamy migdały i równo rozprowadzamy na dnie formy, lekko nią potrząsając. Odstawiamy. Robimy ciasto: w blenderze miksujemy na proszek pistacje z 3 łyżkami mąki, dodajemy rozgnieciony w moździerzu kardamon. Ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy do niej po jednym jajku, stale ucierając. Mieszamy resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy po 1 łyżce do ciasta, ucierając mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mielone pistacje, mieszamy. Masę przekładamy do wysypanej migdałami formy, uważając, aby nie przesunąć ich na jedną stronę ? po upieczeniu spód ciasta, który stanie się jego wierzchem, ma być równo pokryty migdałami. Pieczemy 40 minut w 175°C, do tzw. suchego patyczka. Studzimy 15 minut w formie, wyjmujemy, odwracamy spodem do góry i studzimy.

Więcej na ten temat: chleb, ciasto, muffiny, orzechy, przepisy na jesień