Potrawy wegetariańskie - 10 naprawdę smacznych propozycji

mjk
Fasola po meksykańsku

Fasola po meksykańsku (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Bez ryb, mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego można się obyć! Z okazji obchodzonego 1 października Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu podsuwamy kilka propozycji na smaczne dania wegetariańskie na ciepło
1 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 łyżki oleju
  • garść sojowych kiełków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • mały pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażymy w woku na oleju, cały czas obracając - tofu powinno być złociste z każdej strony. Dodajemy kiełki, sos sojowy, posiekaną kolendrę i smażymy przez minutę. 

Autor

Tomek Woźniak
2 z 10
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami

dla 6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Grzyby zalej wodą i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój, białą poszatkuj. Obie kapusty włóż do garnka, zalej olejem i szklanką wody,  podgrzewaj. Dodaj ziarenka przypraw, czosnek, posiekane grzyby i śliwki suszone. Zamieszaj i duś razem około godziny. Kapustę odstaw na noc, aby ostygła. Następnego dnia podgrzej do zagotowania, delikatnie mieszając, ostudź. Dodaj rodzynki i wino, zagotuj, zamieszaj, ostudź. Kapustę gotuj bez pokrywki, aż sos odparuje i całość zgęstnieje. Najlepsza jest odrobinę przypalona, po kilku dniach odsmażania. Ten "prawie bigos" jest esencjonalny, kwaśny i słodki jednocześnie.

Autor

Magazyn Kuchnia
3 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa czosnkowa

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Włoszczyznę czyścimy, kroimy w zapałkę, prócz pora, którego kroimy w talarki. Cebule kroimy w kostkę. Razem dusimy na oleju 10 min. Przekładamy do garnka i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Warzywa zalewamy 1 l wrzą-cej wody, dodajemy sól, pieprz, listek laurowy, ew. majeranek i gotujemy, aż zmiękną. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i natychmiast podajemy. Zupę można udekorować pietruszką lub obranymi i usmażonymi ząbkami czosnku. Do każdej porcji zupy można dodać ugotowany ryż. Doskonale smakuje też z kromką chleba razowego.

Autor

Dorota Biały
4 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Minestrone z ciecierzycą

(dla 6-8 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.


Porady i artykuły

Autor

Tessa Capponi-Borawska
5 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Warzywna tempura

Składniki

  • 200 g pszennej mąki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • ok. 1/2 l lodowatej wody gazowanej
  • Zestaw warzyw (ok. 1 kg), np. kilka różyczek brokułu
  • cukinia
  • cebula
  • bakłażan
  • marchewka
  • fasolka szparagowa
  • listki świeżych ziół (bazylia, szałwia)
  • kapusta pekińska
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

Obie mąki mieszamy i stopniowo dolewamy wodę gazowaną, cały czas mieszając trzonkiem łyżki, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Nie należy go miksować - dobra tempura ma drobne grudki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki o podobnej wielkości (cukinii nie obieramy). Olej wlewamy na wysoką patelnię lub do woka na wysokość 3 cm. Kawałki warzyw oraz listki ziół i kapusty maczamy w cieście, czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie, i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy, co chwilę przewracając, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku i posypujemy solą. Podajemy i jemy od razu - pozostawiona na dłuższy czas tempura traci chrupkość i mięknie.

Autor

Magazyn Kuchnia
6 z 10
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Caponata z pistacjami

Składniki

Sposób przygotowania

Bakłażany kroimy w małą kostkę, posypujemy solą, przykrywamy talerzykiem, obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby puściły sok i straciły goryczkę. Selera kroimy, cebulę siekamy. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy. Selera i cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Wrzucamy kapary i oliwki, dusimy przez 10 minut. Bakłażany płuczemy, osuszamy i smażymy do miękkości na oliwie. Odsączamy i dodajemy do sosu, dusimy 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i wlewamy ocet z rozpuszczonym w nim cukrem. Wrzucamy pistacje, mieszamy i lekko studzimy.

Porady i artykuły

Autor

Tessa Capponi-Borawska
7 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola po meksykańsku

Przepis na 4 osoby

 

Składniki

  • 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
  • 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3-4 goździki
  • liść laurowy

Sposób przygotowania

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

Autor

Dorota Próchniewicz
8 z 10
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Smażony placek z ciecierzycy

Składniki

  • 50 dag mąki z ciecierzycy
  • 1,5 l wody
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę, wodę, natkę, czosnek, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Otrzymane ciasto wlewamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu, mieszając cały czas, aż zacznie odchodzić od dna garnka. Rozkładamy je równomiernie na stolnicy i zostawiamy do ostudzenia. Kroimy w kwadraty o boku ok. 8 cm, smażymy je w oleju. Odcedzamy, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy natychmiast.

Autor

Tessa Capponi-Borawska
9 z 10
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Fasola w mleku kokosowym

Dla 4-6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz). Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Doprowadzamy do delikatnego "pyrkotania", uważając, by danie się nie zagotowało. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 40 min (do 1 godziny), mieszając od czasu do czasu.

Potrawę podajemy z ryżem.

Porady i artykuły

Autor

Gabriela Kotkowska
10 z 10
Fot. TIMEMACHINE
Fot. TIMEMACHINE

Piperada

dla 4-5 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Papryki (możemy je wcześniej opiec w piekarniku i obrać ze skórki) kroimy najpierw na połówki, usuwając gniazda nasienne, a potem w paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy na pół minuty do wrzącej, a potem na chwilę do zimnej wody, wyjmujemy i ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki, wyrzucając pestki. Rozgniatamy czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy paprykę i cebulę, zmniejszamy ogień, dusimy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy, doprawiamy i łagodnie dusimy 10 minut bez pokrywki. Przed podaniem potrawę solimy, przyprawiamy papryką, wyrzucamy tymianek oraz listek laurowy i posypujemy natką. Piperadę możemy podać jako samodzielne danie lub z podsmażonymi paskami szynki bajońskiej albo z jajkami na twardo.

Porady i artykuły

Autor

Ludwik Lewin