Potrawy wegetariańskie - 10 naprawdę smacznych propozycji
Fasola po meksykańsku (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g naturalnego tofu
- 2 łyżki oleju
- garść sojowych kiełków
- 3 łyżki sosu sojowego
- mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażymy w woku na oleju, cały czas obracając - tofu powinno być złociste z każdej strony. Dodajemy kiełki, sos sojowy, posiekaną kolendrę i smażymy przez minutę.
Autor
Tomek WoźniakKapusta z grzybami i suszonymi śliwkami
dla 6 osób
Składniki
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 główka (2 kg) białej kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- 20 dag suszonych śliwek
- 10 dag rodzynek
- 4 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- 10 jagód jałowca
- 10 jagód ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- szczypta cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój, białą poszatkuj. Obie kapusty włóż do garnka, zalej olejem i szklanką wody, podgrzewaj. Dodaj ziarenka przypraw, czosnek, posiekane grzyby i śliwki suszone. Zamieszaj i duś razem około godziny. Kapustę odstaw na noc, aby ostygła. Następnego dnia podgrzej do zagotowania, delikatnie mieszając, ostudź. Dodaj rodzynki i wino, zagotuj, zamieszaj, ostudź. Kapustę gotuj bez pokrywki, aż sos odparuje i całość zgęstnieje. Najlepsza jest odrobinę przypalona, po kilku dniach odsmażania. Ten "prawie bigos" jest esencjonalny, kwaśny i słodki jednocześnie.
Autor
Magazyn KuchniaZupa czosnkowa
(dla 4 osób)
Składniki
- 6 ząbków czosnku
- włoszczyzna
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- ewentualnie szklanka ugotowanego na sypko ryżu
Sposób przygotowania
Włoszczyznę czyścimy, kroimy w zapałkę, prócz pora, którego kroimy w talarki. Cebule kroimy w kostkę. Razem dusimy na oleju 10 min. Przekładamy do garnka i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Warzywa zalewamy 1 l wrzą-cej wody, dodajemy sól, pieprz, listek laurowy, ew. majeranek i gotujemy, aż zmiękną. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i natychmiast podajemy. Zupę można udekorować pietruszką lub obranymi i usmażonymi ząbkami czosnku. Do każdej porcji zupy można dodać ugotowany ryż. Doskonale smakuje też z kromką chleba razowego.
Autor
Dorota BiałyMinestrone z ciecierzycą
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 40 dag suchej ciecierzycy
- 40 dag świeżego szpinaku
- 1 mała włoska kapusta
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.
Porady i artykuły
Autor
Tessa Capponi-BorawskaWarzywna tempura
Składniki
- 200 g pszennej mąki
- 100 g mąki kukurydzianej
- ok. 1/2 l lodowatej wody gazowanej
- Zestaw warzyw (ok. 1 kg), np. kilka różyczek brokułu
- cukinia
- cebula
- bakłażan
- marchewka
- fasolka szparagowa
- listki świeżych ziół (bazylia, szałwia)
- kapusta pekińska
- olej do smażenia
- sól
Sposób przygotowania
Obie mąki mieszamy i stopniowo dolewamy wodę gazowaną, cały czas mieszając trzonkiem łyżki, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Nie należy go miksować - dobra tempura ma drobne grudki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki o podobnej wielkości (cukinii nie obieramy). Olej wlewamy na wysoką patelnię lub do woka na wysokość 3 cm. Kawałki warzyw oraz listki ziół i kapusty maczamy w cieście, czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie, i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy, co chwilę przewracając, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku i posypujemy solą. Podajemy i jemy od razu - pozostawiona na dłuższy czas tempura traci chrupkość i mięknie.
Autor
Magazyn KuchniaCaponata z pistacjami
Składniki
- 6 bakłażanów
- 2 serca selera naciowego (najjaśniejsza, wewnętrzna część)
- 2 czerwone cebule
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- garść zielonych lub czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Bakłażany kroimy w małą kostkę, posypujemy solą, przykrywamy talerzykiem, obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby puściły sok i straciły goryczkę. Selera kroimy, cebulę siekamy. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy. Selera i cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Wrzucamy kapary i oliwki, dusimy przez 10 minut. Bakłażany płuczemy, osuszamy i smażymy do miękkości na oliwie. Odsączamy i dodajemy do sosu, dusimy 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i wlewamy ocet z rozpuszczonym w nim cukrem. Wrzucamy pistacje, mieszamy i lekko studzimy.
Porady i artykuły
Autor
Tessa Capponi-BorawskaFasola po meksykańsku
Przepis na 4 osoby
Składniki
- 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
- 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3-4 goździki
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.
Autor
Dorota PróchniewiczSmażony placek z ciecierzycy
Składniki
- 50 dag mąki z ciecierzycy
- 1,5 l wody
- 1 pęczek posiekanej natki
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę, wodę, natkę, czosnek, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Otrzymane ciasto wlewamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu, mieszając cały czas, aż zacznie odchodzić od dna garnka. Rozkładamy je równomiernie na stolnicy i zostawiamy do ostudzenia. Kroimy w kwadraty o boku ok. 8 cm, smażymy je w oleju. Odcedzamy, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy natychmiast.
Autor
Fasola w mleku kokosowym
Dla 4-6 osób
Składniki
- 80 dag czerwonej fasoli
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- oliwa do smażenia
- 500 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- só
- pieprz
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz). Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Doprowadzamy do delikatnego "pyrkotania", uważając, by danie się nie zagotowało. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 40 min (do 1 godziny), mieszając od czasu do czasu.
Potrawę podajemy z ryżem.
Porady i artykuły
Autor
Gabriela KotkowskaPiperada
dla 4-5 osób
Składniki
- 4 papryki (mogą być kolorowe: czerwona, zielona, żółta)
- 2 żółte cebule
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 3 ząbki czosnku (można bez)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub tymianek suszony)
- 1 listek laurowy
- sól
- 2 łyżeczki ostrej papryki (oryginalnie piment d'Espelette; może być chilli)
- 2 łyżki posiekanej natki
Sposób przygotowania
Papryki (możemy je wcześniej opiec w piekarniku i obrać ze skórki) kroimy najpierw na połówki, usuwając gniazda nasienne, a potem w paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy na pół minuty do wrzącej, a potem na chwilę do zimnej wody, wyjmujemy i ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki, wyrzucając pestki. Rozgniatamy czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy paprykę i cebulę, zmniejszamy ogień, dusimy 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy, doprawiamy i łagodnie dusimy 10 minut bez pokrywki. Przed podaniem potrawę solimy, przyprawiamy papryką, wyrzucamy tymianek oraz listek laurowy i posypujemy natką. Piperadę możemy podać jako samodzielne danie lub z podsmażonymi paskami szynki bajońskiej albo z jajkami na twardo.
Porady i artykuły
Autor
Ludwik Lewin