Na rozgrzewkę. Ostre przepisy z tabasco
Pulled pork z sosem barbecue (Fot. Paulina Kolondra)
Pulled pork z sosem barbecue
Karkówka:
- 6 ząbków czosnku
- po kilka gałązek lubczyku i majeranku
- 1 łyżka tabasco green
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 1,3 kg karkówki
- 5 liści laurowych
Sos barbecue:
- 40 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 125?ml?bourbona
- 350 ml soku pomidorowego
- po 250 ml przecieru pomidorowego
- i octu jabłkowego
- 150 g brązowego cukru
- 80 ml melasy
- 3 łyżki (lub więcej) tabasco habanero
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- sok z 1 cytryny
Oraz:
- bułki pszenne (najlepiej na zakwasie)
- 4 garście roszponki
- oliwa
- ocet jabłkowy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W moździerzu rozcieramy posiekany czosnek, lubczyk, majeranek, tabasco i sok z 1/2 cytryny. Do gęsiarki wlewamy oliwę, układamy mięso nacięte w kratkę, nacieramy je pastą czosnkowo-ziołową, na wierzchu kładziemy dwie ćwiartki cytryny i liście laurowe. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na?20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy 4 godziny, aż?mięso będzie bardzo miękkie. Zwiększamy temperaturę do 200°C, odkrywamy gęsiarkę i pieczemy karkówkę jeszcze 10 minut. Robimy sos (w czasie pieczenia mięsa). Podsmażamy na maśle z oliwą cebulę i czosnek (15 minut). Zwiększamy ogień, wlewamy bourbon, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe składniki (poza sokiem z cytryny i 1 łyżką tabasco). Zmniejszamy ogień i gotujemy 50 minut, aż sos zrobi się gęsty i ciemny. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ostatnią łyżką tabasco. Lekko wystudzone mięso rozdzieramy dwoma widelcami na nitki. Mieszamy z sosem (nie?musimy zużywać całego). Roszponkę skrapiamy oliwą i octem, oprószamy solą i pieprzem. Układamy spore porcje mięsa i roszponki na połówkach bułek, składamy kanapki i podajemy.
Kwaśna zupa z rukoli
Składniki
- 50 g masła
- 3 dymki (posiekane)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 400 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- 600-700 ml bulionu drobiowego
- 170 ml śmietanki 30%
- 200 g rukoli
- 4 łyżki tabasco green
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
W garnku na maśle szklimy dymki, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wrzucamy ziemniaki i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy śmietankę, tabasco i posiekaną rukolę, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Lekko studzimy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, rozlewamy do miseczek i skrapiamy jeszcze tabasco.
Pieczone ostrygi
Składniki
- 90 g miękkiego masła
- 2-3 pory (pokrojone w paseczki)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tabasco original
- sól do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- 25 ostryg
Oraz:
- gruba sól morska do pieczenia
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby się rozgrzała. Na 15 g masła podsmażamy pory, aż lekko się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, czosnkiem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem. Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę - jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce - możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!). Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią. Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem skrapiamy jeszcze odrobiną tabasco.
Pralinki z tabasco
Składniki
- 230 g orzechów pekan
- 290 g białego cukru
- 150 g brązowego cukru
- 120 ml mleka 3,2%
- 90 g masła
- 2 łyżeczki (8-10 ml) tabasco original
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 140°C. Prażymy orzechy na blasze do pieczenia przez 25 minut. Wyjmujemy, grubo siekamy. W rondlu rozgrzewamy oba rodzaje cukru z mlekiem, masłem i 1 łyżeczką tabasco. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie się pienić, a temperatura osiągnie 112°C. Jeśli nie mamy termometru, robimy test: wrzucamy kroplę masy do zimnej wody - jeśli uformuje się w miękką kulkę, wyłączamy ogień pod rondlem. Mieszamy masę z resztą tabasco i orzechami. Nakładamy na woskowany papier lub pergamin, robiąc spore odstępy, aby pralinki się nie skleiły. Odstawiamy do zestalenia.