Czosnek! Jedz na zdrowie!

Magazyn Kuchnia
Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Wszyscy wiedzą że to świetny lek na przeziębienie, ale jakoś nie wszyscy stosują. Przekonaj się że to działa. Czosnku nie musi być dużo - wystarczy dodać trochę tu trochę tam i tam, ale systematycznie. W celu jednak zabicia zapachów polecamy zjeść natkę pietruszki, albo wypić kawę
1 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Prowansalska zupa czosnkowa

Dla 4 osób

Składniki

  • 1 l osolonej wody
  • 5-8 obranych ząbków czosnku
  • mała garść listków świeżej szałwii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą, zgrillowanego i natartego ząbkiem czosnku)
  • 20 g startego sera gruyere
  • oliwa

Sposób przygotowania

Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je tartym serem gruyere, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy.

2 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

chorizo z czosnkiem

Dla 4 osób

Składniki

  • 4 kiełbaski chorizo
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki  natki pietruszki

Sposób przygotowania

Chorizo kroimy w grubsze plastry. Smażymy na dużej rozgrzanej patelni, mieszając, aż będą chrupiące. Dolewamy oliwę, a gdy się i rozgrzeje, wrzucamy zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy, mieszając, aż potrawa będzie ciepła.

3 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Ostre grzanki z kozim serem

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki w proszku imbiru
  • szczypta chilli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • listki mięty lub bazylii

Sposób przygotowania

Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180°C), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami.

4 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Szybki makaron w wersji "hot"

Przepis dla 4-6 osób

Składniki

  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól do smaku
  • 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania

Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bakłażan z imbirem i chilli

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (3 cm) imbiru
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry. W woku na oleju podsmażamy przez minutę posiekany czosnek, imbir i chilli. Wrzucamy bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka.

6 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Masło tymiankowo-czosnkowe

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj. Z masy uformuj wałeczek i zawiń go w pergamin. Włóż do lodówki na 2 godziny. Podawaj jako dodatek do befsztyków oraz jako ziołowe masełko do pieczywa. Stopionym masłem możesz także polewać gotowane warzywa.

7 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krewetki z czosnkiem

Składniki

  • 125 ml oliwy
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane
  • 450 g ugotowanych królewskich krewetek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • do przybrania ósemki cytryny

Sposób przygotowania

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki przez 1-2 min, mieszając, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodajemy krewetki i smażymy, mieszając, przez 2-3 min, aż będą gorące. Wyłączamy palnik, dodajemy natkę, starannie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przybieramy cząstkami cytryny i podajemy ze świeżym chrupiącym chlebem.