Czosnek! Jedz na zdrowie!
Krewetki z czosnkiem (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)
Prowansalska zupa czosnkowa
Dla 4 osób
Składniki
- 1 l osolonej wody
- 5-8 obranych ząbków czosnku
- mała garść listków świeżej szałwii
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą, zgrillowanego i natartego ząbkiem czosnku)
- 20 g startego sera gruyere
- oliwa
Sposób przygotowania
Do osolonej wody wrzucamy czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia; czosnek ma się ugotować, ale pozostać jędrny. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je tartym serem gruyere, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy.
chorizo z czosnkiem
Dla 4 osób
Składniki
- 4 kiełbaski chorizo
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki natki pietruszki
Sposób przygotowania
Chorizo kroimy w grubsze plastry. Smażymy na dużej rozgrzanej patelni, mieszając, aż będą chrupiące. Dolewamy oliwę, a gdy się i rozgrzeje, wrzucamy zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy, mieszając, aż potrawa będzie ciepła.
Ostre grzanki z kozim serem
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki w proszku imbiru
- szczypta chilli
- 2-3 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- listki mięty lub bazylii
Sposób przygotowania
Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180°C), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami.
Szybki makaron w wersji "hot"
Przepis dla 4-6 osób
Składniki
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 5 łyżek śmietanki
- sól do smaku
- 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.
Bakłażan z imbirem i chilli
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (3 cm) imbiru
- 1 papryczka chilli
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry. W woku na oleju podsmażamy przez minutę posiekany czosnek, imbir i chilli. Wrzucamy bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka.
Masło tymiankowo-czosnkowe
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dag miękkiego masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj. Z masy uformuj wałeczek i zawiń go w pergamin. Włóż do lodówki na 2 godziny. Podawaj jako dodatek do befsztyków oraz jako ziołowe masełko do pieczywa. Stopionym masłem możesz także polewać gotowane warzywa.
Krewetki z czosnkiem
Składniki
- 125 ml oliwy
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane
- 450 g ugotowanych królewskich krewetek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- do przybrania ósemki cytryny
Sposób przygotowania
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki przez 1-2 min, mieszając, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodajemy krewetki i smażymy, mieszając, przez 2-3 min, aż będą gorące. Wyłączamy palnik, dodajemy natkę, starannie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przybieramy cząstkami cytryny i podajemy ze świeżym chrupiącym chlebem.