Szybka kuchnia włoska. Makaron z warzywami dla zabieganych

Magazyn Kuchnia
Spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghetti z sosem pomidorowym (Fot. BBS)

Dobrze jest dobrze zjeść. Ale przecież nie będziesz stała w kuchni godzinami, bo głodna jesteś już teraz! Tu z pomocą przychodzi kuchnia włoska - jest prosta i wystarczy, że masz w lodówce kilka składników by przyrządzić świetny obiad
1 z 7
Fot. Shutterstock.com / marco mayer
Fot. Shutterstock.com / marco mayer

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedza-my, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.

2 z 7
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

3 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Spaghetti z sosem pomidorowym

(dla 4 osób)

Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo

 

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
  • 4 pałki kurczaka
  • drobna sól morska
  • niecała szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 l domowego sosu pomidorowego
  • 400 g spaghetti

 

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.


Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).

4 z 7
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem

Pasta all'aglione

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.

5 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Makaron penne z Apulii

Pasta Pugliese


(Dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Na oliwę z czosnkiem wysypujemy połowę suchego, nie gotowanego wcześniej makaronu. Połowę pokrojonych pomidorów kładziemy na makaronie, a na nich połowę pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Wlewamy resztę oliwy, dodajemy pozostały czosnek i powtarzamy nakładanie warstw w tej samej kolejności: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej więcej 1 godzinę. W połowie zapiekania mieszamy makaron dokładnie i przykrywamy ponownie.

UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotować się tylko w soku z pomidorów i oliwie. Jeżeli zaczynie przywierać, zmniejszamy ogień. Podajemy danie gorące lub tylko ciepłe. Gdy nie ma świeżych pomidorów, można zamiast nich użyć pomidorów w zalewie.

Obiad komunijny podaję na stojąco, ze względu na dużą liczbę gości. Ważne więc jest, by można było posługiwać się tylko widelcem. Dlatego jako drugie danie podaję małe, na jeden kęs, sznycelki z indyka ze świeżymi pomidorami i rukolą. A do tego pyszne plastry bakłażana i cukinii, najpierw grillowane, później marynowane

6 z 7
Fot. Artur Tarkowski
Fot. Artur Tarkowski

Makaron penne z cukiniami

Penne con le zucchine (dla 6 osób)

 

Składniki

  • 4 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 dag penne
  • tarty ser pecorino
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ew. suszone pomidory z oliwy

 

Sposób przygotowania

Młoda cukinia lubi ostry ser (pecorino lub parmezan). Bardzo ważny jest także dodatek świeżo mielonego pieprzu.

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, drugi kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cukinie smażymy na oliwie 7-8 minut. Solimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem i mieszamy. Posypujemy tartym serem, pieprzem i ewentualnie kawałkami suszonych pomidorów.

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, makaron, szybkie przepisy