Wytrawne dania z jabłkami i gruszkami

Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami
Dla 4-6 osób
Składniki
- 4 łyżki herbaty lapsang souchong
- 4 łyżki soli
- 8 łyżek cukru
- 700 g piersi indyka
- trociny bukowo-olchowe (szukajcie w internecie lub w najbliższym tartaku)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 laska wanilii
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 gruszki
- 15 śliwek suszonych podwędzanych
- 6 liści sałaty rzymskiej
Sposób przygotowania
Dwie łyżki herbaty zalewamy litrem wrzątku i przykrywamy, aby się zaparzyła. Mieszamy z solą, cukrem i studzimy. Mięso dzielimy w poprzek na 3 części i zalewamy marynatą z herbaty. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Trociny i resztę herbaty wysypujemy na dno woka. Na kratce woka nad trocinami układamy osączone mięso, przykrywamy i wędzimy na małym ogniu 45 minut. Następnie każdy kawałek mięsa lekko obsmażamy. W winie zagotowujemy wanilię, wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do wina i odparowujemy, aby pozostała łyżka płynu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy z oliwą, aby powstała emulsja. Gruszki kroimy w julienne (drobne słupki), a śliwki na połówki. Sałatę szatkujemy, dodajemy śliwki, gruszki i sos, mieszamy. Podajemy z plastrami indyka.
Autor
Adam Chrząstowski
Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami
Składniki
- 4 udka kacze
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 40 dag czerwonej kapusty
- 8 dag wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 5 dag suszonych śliwek
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki konfitury żurawinowej
- 100 ml czerwonego wina
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- cukier
- majeranek
- 1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania
Z oliwy, soli, pieprzu i majeranku przygotuj marynatę i zamarynuj w niej udka (24 godziny). Piecz godzinę w temp. 170°C, skrapiając wytworzonym sosem. Poszatkuj kapustę, zalej wodą i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Odcedź kapustę, wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, dodaj boczek z cebulką, oprósz mąką, wymieszaj i przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj, mieszając. Z jabłek usuń gniazda nasienne, napełnij żurawiną, upiecz w temp. 170°C. Kacze udka wyjmij z piekarnika, podawaj z kapustą i jabłkami.
Autor
Janusz Myjak
Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
(dla 5 osób)
Składniki
- 3 duże pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 gruszka
- 2 szalotki
- 3 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 szklanka mleka 3,2%
- kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania
Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.
Autor
Monika Jankowska-Kapica
Sałatka z pieczonych owoców na ciepło
Składniki
- 1 antonówka
- 1 gruszka
- 1 czerwona cebula
- gałązka tymianku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
- 100 g sera koziego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Owoce kroimy na ósemki, wycinając gniazda nasienne (skórkę zostawiamy - dzięki niej owoce się nie rozpadną). Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki, tymianek, skrapiamy oliwą, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Mieszamy, aby owoce pokryły się oliwą i musztardą. Zapiekamy 20-25 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Sałatkę podajemy posypaną pokruszonym kozim serem.
Autor
Tomek Woźniak
Zapiekanka serowa z gruszkami
(dla 4-5 osób)
Składniki
- słoik gruszek w syropie lub 1kg gruszek
- 5 łyżek soku jabłkowego
- 1/2 kg tłustego białego twarogu
- 3 jajka
- 5-6 łyżek cukru
- masło
- cynamon
- 8-10 dag herbatników
- 1 szklanka maślanki
Sposób przygotowania
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cząstki i obgotowujemy krótko w soku jabłkowym, tak by pozostały jędrne. Gruszki z zalewy osączamy i kroimy na cząstki, pozostawiając kilka łyżek syropu. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 3-4 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki (lub syropu ze słoika). Garnek moczymy w wodzie, smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na dnie układamy masę serową, na niej oprószone cynamonem gruszki, wierzch posypujemy resztą pokruszonych herbatników. Ucieramy pozostałe jajka z resztą cukru i maślanką, polewamy deser. Przykrywamy i pieczemy 35 min w temp. 200°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 15 minut na złoto.
Autor
Magazyn Kuchnia
Kotleciki cielęce z jabłkami i calvadosem
Dla 4 osób
Składniki
- 500 g schabu cielęcego z kostką (górka cielęca)
- sól, pieprz
- 2 czerwone jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek calvadosu
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 3-4 łyżki miodu
- garść roszponki
Sposób przygotowania
Cielęcinę kroimy na kotleciki, lekko je zbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Jabłka kroimy na dosyć cienkie plastry, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na lekko rozgrzanym maśle przesmażamy mięso po obu stronach. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy w ciepłym miejscu. Odlewamy nadmiar tłuszczu i zalewamy patelnię calvadosem, a następnie śmietanką. Mieszamy i podgrzewamy dalej na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym samym czasie przesmażamy na rozgrzanym miodzie jabłka. Mięso podajemy z lekko skarmelizowanymi jabłkami i roszponką, polane sosem.
Autor
Małgorzata Marchewka