Wytrawne dania z jabłkami i gruszkami

mjk
Na straganach zatrzęsienie jabłek i gruszek. Będą nas nęcić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko do przygotowania deserów i pieczenia ciast. Doskonale sprawdzą się także w daniach wytrawnych. Oto kilka przepisów
Fot. Marcin Urban Fot. Marcin Urban

Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Dwie łyżki herbaty zalewamy litrem wrzątku i przykrywamy, aby się zaparzyła. Mieszamy z solą, cukrem i studzimy. Mięso dzielimy w poprzek na 3 części i zalewamy marynatą z herbaty. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Trociny i resztę herbaty wysypujemy na dno woka. Na kratce woka nad trocinami układamy osączone mięso, przykrywamy i wędzimy na małym ogniu 45 minut. Następnie każdy kawałek mięsa lekko obsmażamy. W winie zagotowujemy wanilię, wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do wina i odparowujemy, aby pozostała łyżka płynu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy z oliwą, aby powstała emulsja. Gruszki kroimy w julienne (drobne słupki), a śliwki na połówki. Sałatę szatkujemy, dodajemy śliwki, gruszki i sos, mieszamy. Podajemy z plastrami indyka.

 

Autor

Adam Chrząstowski

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kacze udka z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z oliwy, soli, pieprzu i majeranku przygotuj marynatę i zamarynuj w niej udka (24 godziny). Piecz godzinę w temp. 170°C, skrapiając wytworzonym sosem. Poszatkuj kapustę, zalej wodą i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Odcedź kapustę, wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, dodaj boczek z cebulką, oprósz mąką, wymieszaj i przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj, mieszając. Z jabłek usuń gniazda nasienne, napełnij żurawiną, upiecz w temp. 170°C. Kacze udka wyjmij z piekarnika, podawaj z kapustą i jabłkami.

Autor

Janusz Myjak

2
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

(dla 5 osób)

 

Składniki

  • 3 duże pietruszki
  • ziemniak
  • gruszka
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • kilka gałązek kolendry

 

Sposób przygotowania

Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Autor

Monika Jankowska-Kapica

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z pieczonych owoców na ciepło

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Owoce kroimy na ósemki, wycinając gniazda nasienne (skórkę zostawiamy - dzięki niej owoce się nie rozpadną). Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki, tymianek, skrapiamy oliwą, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Mieszamy, aby owoce pokryły się oliwą i musztardą. Zapiekamy 20-25 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Sałatkę podajemy posypaną pokruszonym kozim serem.

Autor

Tomek Woźniak
4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zapiekanka serowa z gruszkami

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • słoik gruszek w syropie lub 1kg gruszek
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 1/2 kg tłustego białego twarogu
  • jajka
  • 5-6 łyżek cukru
  • masło
  • cynamon
  • 8-10 dag herbatników
  • 1 szklanka maślanki

 

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cząstki i obgotowujemy krótko w soku jabłkowym, tak by pozostały jędrne. Gruszki z zalewy osączamy i kroimy na cząstki, pozostawiając kilka łyżek syropu. Twaróg ucieramy z jednym jajkiem, połową cukru i 3-4 łyżkami soku, w którym gotowały się gruszki (lub syropu ze słoika). Garnek moczymy w wodzie, smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na dnie układamy masę serową, na niej oprószone cynamonem gruszki, wierzch posypujemy resztą pokruszonych herbatników. Ucieramy pozostałe jajka z resztą cukru i maślanką, polewamy deser. Przykrywamy i pieczemy 35 min w temp. 200°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 15 minut na złoto.

Autor

Magazyn Kuchnia
5
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Kotleciki cielęce z jabłkami i calvadosem

Dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cielęcinę kroimy na kotleciki, lekko je zbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Jabłka kroimy na dosyć cienkie plastry, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na lekko rozgrzanym maśle przesmażamy mięso po obu stronach. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy w ciepłym miejscu. Odlewamy nadmiar tłuszczu i zalewamy patelnię calvadosem, a następnie śmietanką. Mieszamy i podgrzewamy dalej na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym samym czasie przesmażamy na rozgrzanym miodzie jabłka. Mięso podajemy z lekko skarmelizowanymi jabłkami i roszponką, polane sosem.

Autor

Małgorzata Marchewka
6
Więcej na ten temat: gruszki, jabłka