Tania kuchnia sezonowa. Placki z warzyw

Wszystkim oszczędnym polecamy placki z dyni, cukinii, albo ziemniaków. Można też usmażyć takie na słodko z jabłkami. Nie skomplikowane, tanie, a jakie pyszne. W brzydka pogodę, gdy nic się nie chce, śmiało zaszyj się w domu i smaż.
Fot. BBS Fot. BBS

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym

(dla 10 osób)

Składniki

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża biała cebula
  • 4 czerwone cebule
  • 50 g masła
  • 200 ml 30% śmietanki
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml zakwasu na żurek
  • 100 ml oleju
  • jajka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

1
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • jajka
  • mąka do posypania stolnicy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Dodaj jajka i mąkę (możesz wziąć mniej, chodzi o to, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Zagnieć, uformuj gruby wałek na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i od razu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami majonezowymi. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Placki cukiniowe z kremem bazyliowym

Składniki

Sposób przygotowania

Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, białą część pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niedużej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem. Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta, smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanej na sypko gryczanej kaszy
  • jajka
  • 150 g posiekanej kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
  • 200-250 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kwaśna śmietana do polania

Sposób przygotowania

Do kaszy wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy. Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.

4
Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov

Placki z dyni

Składniki

  • 0,5kg dyni
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1-2 jajka
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180C przez ok.15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.

5
Fot. Shutterstock.com Fot. Shutterstock.com

Placki z jabłkami i ricottą

na 12 placków

Składniki

  • 175 g mąki
  • 375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
  • 1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • 4 jaja
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy pianę do masy. Smażymy placuszki. Podajemy z syropem, śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.

6