Tania kuchnia sezonowa. Placki z warzyw
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym (Fot. BBS)
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
(dla 10 osób)
Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża biała cebula
- 4 czerwone cebule
- 50 g masła
- 200 ml 30% śmietanki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu na żurek
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.
Placki z gotowanych ziemniaków
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- mąka do posypania stolnicy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Dodaj jajka i mąkę (możesz wziąć mniej, chodzi o to, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Zagnieć, uformuj gruby wałek na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i od razu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami majonezowymi. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.
Placki cukiniowe z kremem bazyliowym
Składniki
- 5 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 36%
- sól, pieprz
- 1/2 cukinii
- 1 por
- 1 szalotka
- masło do smażenia
- 7 dag twarogu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- kilka listków świeżej bazylii
- sok z cytryny
- oliwa
- parmezan
Sposób przygotowania
Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, białą część pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niedużej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem. Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta, smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.
Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem
Składniki
- 3 szklanki ugotowanej na sypko gryczanej kaszy
- 2 jajka
- 150 g posiekanej kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- olej do smażenia
- 200-250 g wędzonego łososia w plasterkach
- 2 łyżki soku z cytryny
- kwaśna śmietana do polania
Sposób przygotowania
Do kaszy wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy. Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.
Placki z dyni
Składniki
- 0,5kg dyni
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1-2 jajka
- 3 cm korzenia imbiru
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180C przez ok.15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.
Placki z jabłkami i ricottą
na 12 placków
Składniki
- 175 g mąki
- 375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
- 1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka siekanych migdałów
- 4 jaja
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy pianę do masy. Smażymy placuszki. Podajemy z syropem, śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.