Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

Tajska wołowina z makaronem
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól
- 50 dag wołowiny (rostbefu, polędwicy)
- 3 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 1 łyżka imbiru
- 1,5 łyżeczki zielonej pasty curry
- 1,5-2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek dymki
- 40 dag azjatyckiego lub chińskiego makaronu jajecznego
- 1 limonka
Sposób przygotowania
Mieszamy sos sojowy, miód, 1 łyżkę sosu rybnego, 1/4 łyżeczki soli. Wkładamy mięso do marynaty na 20 min. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojone w piórka szalotki. Gdy się przyrumienią, dodajemy posiekany imbir i pastę curry. Smażymy minutę, stale mieszając. Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Dodajemy sok z limonki oraz resztę sosu rybnego, solimy. Pozostawiamy w cieple, aby nie wystygło. Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na ruszcie posmarowanym olejem, po 4 min z każdej strony. Zdejmujemy, kroimy w plasterki (w poprzek włókien). Paprykę pokrojoną w paski mieszamy z posiekaną na długie kawałki dymką i resztą oleju. Całość krótko grillujemy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami, rozkładamy w miseczkach, zalewamy gorącym bulionem. Na wierzchu kładziemy pokrojone w plasterki mięso. Potrawę podajemy z cząstkami limonki, skropioną sosem rybnym.
Pszczoły potrzebują teraz naszej pomocy. Weź razem z nami udział w działaniach, które poprawiają los zapylaczy w Polsce. Wspólnie będziemy je liczyć i sprawdzimy jak się mają. W prosty sposób możesz pomóc naszym zapylaczom dzięki akcji ADOPTUJ PSZCZOŁĘ, którą wspiera Gazeta.pl!
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Profi Wok 0080260311 | Silit Wok Selara 0081413401 | Tefal WOK C6781952 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Łosoś w miodzie
Składniki
- 1,5 kg filetów z łososia ze skórą
- oliwa
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki ziarnistej musztardy
- 2 łyżki łagodnego miodu
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję ?grill?. Ruszt wyściełamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy łososia skórką do dołu, solimy. Rozcieramy czosnek z odrobiną soli, mieszamy z musztardą, miodem, octem, zmielonym kminkiem i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszaniną smarujemy rybę. Pieczemy 12-15 minut.
Uwaga: łososia możemy także przyrządzić na zwykłym grillu lub na patelni grillowej.

Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki przyprawy ras-el-hanout
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu
- 1,5 kg jagnięciny (mostek, łopatka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kawałki cynamonu
Sposób przygotowania
W rondlu mieszamy szklankę wody z przyprawą ras-el-hanout*, solą, pieprzem, imbirem i pokruszonym szafranem. Wkładamy mięso pokrojone w kostkę, wlewamy resztę wody, dodajemy posiekane cebulę i czosnek, kawałki cynamonu oraz pokrojone masło. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie ? co najmniej 1,5 godziny. Dodajemy rodzynki, obrane migdały, miód i mielony cynamon, dusimy 30 minut ? mięso powinno być zupełnie miękkie. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aby sos odparował i zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy. Tadżin podajemy na kuskusie.
*marokańska mieszanka m.in. kardamonu, goździków, cynamonu, chilli, kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i kurkumy. Jeśli nie mamy gotowej, możemy zemleć i wymieszać kilka z tych przypraw

Polędwiczka glazurowana miodem
(dla 4 osób)
Składniki
- 50 dag polędwiczki wieprzowej
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki brązowego cukru
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii
- suszonego tymianku
- świeżo zmielonego pieprzu
- soli morskiej i dobrej oliwy
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki sosu teriyaki
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki musztardy Dijon
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso myjemy i osuszamy, pozostałe składniki mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy polędwiczkę, starając się, aby była pokryta możliwie najgrubszą warstwą masy. Układamy w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 20-25 minut. Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym.

Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kaczki
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki posiekanych szalotek
- 2-2,5 szklanki bulionu z kury
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 4,5 łyżeczki herbaty Earl Grey (w listkach)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki masła
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Skórkę kaczki nakłuwamy widelcem. Całe piersi (mięso i skórkę) nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, kładziemy kaczkę skórką do dołu. Smażymy 4 minuty na dużym ogniu, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z patelni, układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 20 minut. W tym czasie wylewamy nadmiar tłuszczu z patelni, pozostawiając 1-2 łyżki, na których szklimy szalotki. Gdy zaczną się rumienić, wlewamy bulion i sok pomarańczowy, dodajemy listki herbaty. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje swoją objętość do 1-1,5 szklanki. Cedzimy przez sito, ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy miód i zagotowujemy. Wrzucamy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę kroimy w plasterki, polewamy sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.

Udka kurczaka z miodem i chilli
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 udka kurczaka
- oliwa do smarowania
- 2 łyżki chilli w proszku
- 1 łyżka łagodnego miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Udka kroimy, oddzielając "pałki" od górnej części. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Smarujemy ruszt oliwą, a pod nim, w dolnej części piekarnika, ustawiamy blachę wyścieloną folią aluminiową, na którą będzie ściekał tłuszcz. Mieszamy chilli z miodem i sokiem z limonki, dodajemy sól i pieprz. W powstałej mieszaninie obtaczamy kawałki kurczaka. Układamy je na ruszcie i pieczemy 30-35 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy udka na drugą stronę.