Przepisy z cukinią dla oszczędnych
Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym (Fot. Łukasz Zandecki)
Ciasto z cukinii
Składniki
- 45 dag mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 10 dag startych orzechów laskowych
- 10 listków bazylii
- 50 dag cukinii
- 5 jajek
- 25 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 ml oleju lub sklarowanego masła
- 5 dag dżemu morelowego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Orzechy mieszamy z posiekaną bazylią i cukinią startą na tarce. Jajka ucieramy przez 10 minut z cukrem pudrem, solą, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy powstanie puszysta masa, dodajemy na zmianę porcje mąki i mieszaniny orzechowo-cukiniowej. Powoli, stale ucierając, wlewamy tłuszcz. Ciasto rozsmarowujemy w keksówce wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Dżem podgrzewamy, przecieramy przez sitko, smarujemy nim wierzch ciasta. Placek przecinamy na pół, układamy jedną połówkę na drugiej i wkładamy do lodówki. Kroimy i podajemy.
Cukinia marynowana
Składniki
- 40 dag młodych cukinii
- 150 ml octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 min. Płuczemy zimną wodą i przez 4 min gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy. Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.
Gulasz z cukinii i melona
Składniki
- 1 melon miodowy
- 4 cukinie
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków melisy cytrynowej
- 2 łyżki oliwy
- 120 ml soku pomarańczowego
- 1-2 łyżeczki miodu
- chilli
- mielona kolendra
- sól
Sposób przygotowania
Melona obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na kawałki. Cukinie kroimy wzdłuż na cząstki, dymki i czosnek - w plasterki, listki melisy - w paseczki. Rozgrzewamy w rondlu trochę oliwy, szklimy czosnek i cebulki. Dodajemy cukinię, podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy melona i melisę, doprawiamy miodem, chilli, kolendrą i solą.
Zupa cukiniowa z rozmarynem
Składniki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 ziemniak
- 4 cukinie
- 1 dymka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę szklimy 5 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Wrzucamy pokrojony w plastry czosnek i posiekany rozmaryn. Wlewamy bulion i dodajemy plasterki ziemniaków. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy 3 cukinie pokrojone w plasterki. Gotujemy 15 minut, miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku. Resztę cukinii ? pokrojonej w kostkę ? sparzamy przez 30 sekund w osolonym wrzątku. Zupę zagotowujemy jeszcze raz, dekorujemy cukinią i posiekaną dymką. Podajemy z grzankami.
Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym
Składniki
- 60 dag filetów z białej ryby (np. sandacz, sola)
- sól, sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 3 młode cukinie
Sos szafranowy:
- 300 ml wywaru rybnego
- 200 ml wermutu Noilly Prat
- 100 ml śmietany kremówki
- kilka nitek szafranu
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- 3 dag masła
Sposób przygotowania
Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy je z obu stron, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki ? będzie potrzebny do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paseczki i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z wermutem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zimne masło ? dzięki temu sos będzie smaczniejszy, a przy tym lśniący, gładki i jeszcze bardziej zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem
Zapiekanka z cukinii
Składniki
- 50 dag cukinii
- masło do formy i do smarowania cukinii
- 10 dag owczego sera
- 30 dag pomidorów
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
- sól, pieprz
- 2 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Cukinie kroimy wzdłuż na 4 plastry, smarujemy masłem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy 15 minut. Posypujemy pokruszonym serem i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Jajka mieszamy z mlekiem (lub śmietanką) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszaniną polewamy zapiekankę. Posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy jeszcze 20 minut.