Przepisy z cukinią dla oszczędnych

Łukasz Zandecki
Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym

Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym (Fot. Łukasz Zandecki)

Zadomowiła się i zdobyła uznanie, ale stać ją na więcej. Pomóżmy jej w karierze - dajmy szansę udowodnić, że nadaje się nie tylko do faszerowania
1 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Ciasto z cukinii

Składniki

  • 45 dag mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 dag startych orzechów laskowych
  • 10 listków bazylii
  • 50 dag cukinii
  • jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 ml oleju lub sklarowanego masła
  • 5 dag dżemu morelowego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Orzechy mieszamy z posiekaną bazylią i cukinią startą na tarce. Jajka ucieramy przez 10 minut z cukrem pudrem, solą, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy powstanie puszysta masa, dodajemy na zmianę porcje mąki i mieszaniny orzechowo-cukiniowej. Powoli, stale ucierając, wlewamy tłuszcz. Ciasto rozsmarowujemy w keksówce wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Dżem podgrzewamy, przecieramy przez sitko, smarujemy nim wierzch ciasta. Placek przecinamy na pół, układamy jedną połówkę na drugiej i wkładamy do lodówki. Kroimy i podajemy.

2 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Cukinia marynowana

Składniki

  • 40 dag młodych cukinii
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 min. Płuczemy zimną wodą i przez 4 min gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy. Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.

3 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Gulasz z cukinii i melona

Składniki

 

Sposób przygotowania

Melona obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na kawałki. Cukinie kroimy wzdłuż na cząstki, dymki i czosnek - w plasterki, listki melisy - w paseczki. Rozgrzewamy w rondlu trochę oliwy, szklimy czosnek i cebulki. Dodajemy cukinię, podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy melona i melisę, doprawiamy miodem, chilli, kolendrą i solą.

4 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Zupa cukiniowa z rozmarynem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę szklimy 5 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Wrzucamy pokrojony w plastry czosnek i posiekany rozmaryn. Wlewamy bulion i dodajemy plasterki ziemniaków. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy 3 cukinie pokrojone w plasterki. Gotujemy 15 minut, miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku. Resztę cukinii ? pokrojonej w kostkę ? sparzamy przez 30 sekund w osolonym wrzątku. Zupę zagotowujemy jeszcze raz, dekorujemy cukinią i posiekaną dymką. Podajemy z grzankami.

5 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym

Składniki

 

Sos szafranowy:

  • 300 ml wywaru rybnego
  • 200 ml wermutu Noilly Prat
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka nitek szafranu
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 3 dag masła

 

Sposób przygotowania

Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy je z obu stron, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki ? będzie potrzebny do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paseczki i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z wermutem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zimne masło ? dzięki temu sos będzie smaczniejszy, a przy tym lśniący, gładki i jeszcze bardziej zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem

6 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Zapiekanka z cukinii

Składniki

  • 50 dag cukinii
  • masło do formy i do smarowania cukinii
  • 10 dag owczego sera
  • 30 dag pomidorów
  • jajka
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Cukinie kroimy wzdłuż na 4 plastry, smarujemy masłem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy 15 minut. Posypujemy pokruszonym serem i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Jajka mieszamy z mlekiem (lub śmietanką) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszaniną polewamy zapiekankę. Posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy jeszcze 20 minut.

Więcej na ten temat: cukinia, kuchnia włoska