Aromatyczne przepisy z grzybami
Stroganow z dziczyzną i grzybami (Fot. Marcin Klaban)
Stroganow z dziczyzną i grzybami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- oliwa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 marchewki
- 60 dag combra z dzika (bez tłuszczu i błon)
- 1 puszka pomidorów
- 400 g mieszanych grzybów leśnych
- 1 kieliszek czerwonego wina
- po 1 łyżeczce kminku i jałowca
- 1 pęczek pietruszki
- kwaśna śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
Do przygotowania tego stroganowa najlepiej użyć szybkowaru, dzięki czemu sos zachowa intensywny smak wszystkich składników, a czas przygotowania będzie o wiele krótszy. W szybkowarze rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w słupki cebulę, posiekany czosnek oraz marchewki pokrojone na centymetrowe kawałki. Na przysmażonych, lekko złocistych warzywach, układamy mięso i dodajemy pozostałe składniki oprócz pietruszki. Zamykamy szybkowar i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Wypuszczamy powietrze i zdejmujemy pokrywę. Gotujemy przez kolejne 10 minut, aby sos zgęstniał (nie za długo, bo mięso zrobi się twarde). Comber powinien być na tyle miękki, by przy użyciu widelca z łatwością można było podzielić go na kawałki. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką i dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy z ryżem.
Bruschetta z grzybami i serem ricotta
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 ciabatta
- garść grzybów (kurki, borowiki)
- 2 łyżki masła
- 10 dag sera ricotta
- starta gałka muszkatołowa
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy ciabattę na 8 kawałków. Grillujemy z każdej strony na złocisty kolor (na patelni grillowej). Oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby podsmażamy na maśle przez 5 minut. Pieczywo smarujemy serem ricotta i układamy na nim grzyby. Tuż przed podaniem posypujemy bruschetty odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, lekko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Aksamitna leśna jajecznica
(dla 1 osoby)
Składniki
- mała garść grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- 3-4 liście mięty
- 1 gałązka majeranku
- 2 duże jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone grzyby podsmażamy na maśle przez 5 minut. Wrzucamy posiekaną miętę i majeranek. Wbijamy jajka, smażymy przez 1-2 min, aż lekko się zetną. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Risotto z grzybami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 szalotki
- oliwa do smażenia
- 400 g ryżu na risotto (arborio)
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki)
- 1 pęczek majeranku
- 1 łyżka masła
- garść parmezanu
Sposób przygotowania
Pokrojone grzyby podsmażamy na łyżce masła. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy ryż i mieszamy, smażymy tak długo, aż ziarenka staną się przezroczyste. Podlewamy bulionem do momentu, gdy ryż będzie al dente (około 15 min). Wrzucamy grzyby, posiekany majeranek, masło i świeżo starty parmezan. Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Podajemy od razu.
Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 14-16 muszli makaronu conchiglioni
- 1/2 cebuli
- oliwa do smażenia
- 1/2 papryki pomarańczowej
- garść dorodnych grzybów leśnych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.
Prawdziwa zupa grzybowa
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki)
- 3-4 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 pęczek kolendry i tymianku
- 100 ml pełnego mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, wrzucamy pokrojone w kostkę grzyby, obrane i rozdrobnione marchewki oraz ziemniaki. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wrzucamy posiekane zioła i miksujemy zupę na jednolitą masę. Przelewamy ponownie do garnka, dolewamy mleko i powoli doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą
i pieprzem. Podajemy z grzankami.
Chrupkie grzyby ziołowe
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g boczniaków
- skórka z 1/2 cytryny
- 3-4 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na wyłożonej pergaminem blasze układamy boczniaki, posypujemy startą skórką cytrynową i posiekanym tymiankiem. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25-30 minut, aż grzyby staną się chrupkie.