Aromatyczne przepisy z grzybami

Tomek Woźniak
Stroganow z dziczyzną i grzybami

Stroganow z dziczyzną i grzybami (Fot. Marcin Klaban)

Najlepsza propozycja na słoneczny wrześniowy weekend? Oczywiście grzybobranie! A po owocnej wyprawie do lasu - gotowanie i ucztowanie. Może nawet pod chmurką?
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Stroganow z dziczyzną i grzybami

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • oliwa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 marchewki
  • 60 dag combra z dzika (bez tłuszczu i błon)
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 g mieszanych grzybów leśnych
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • po 1 łyżeczce kminku i jałowca
  • 1 pęczek pietruszki
  • kwaśna śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

Do przygotowania tego stroganowa najlepiej użyć szybkowaru, dzięki czemu sos zachowa intensywny smak wszystkich składników, a czas przygotowania będzie o wiele krótszy. W szybkowarze rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w słupki cebulę, posiekany czosnek oraz marchewki pokrojone na centymetrowe kawałki. Na przysmażonych, lekko złocistych warzywach, układamy mięso i dodajemy pozostałe składniki oprócz pietruszki. Zamykamy szybkowar i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Wypuszczamy powietrze i zdejmujemy pokrywę. Gotujemy przez kolejne 10 minut, aby sos zgęstniał (nie za długo, bo mięso zrobi się twarde). Comber powinien być na tyle miękki, by przy użyciu widelca z łatwością można było podzielić go na kawałki. Każdą porcję posypujemy posiekaną natką i dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany. Podajemy z ryżem.

2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bruschetta z grzybami i serem ricotta

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1 ciabatta
  • garść grzybów (kurki, borowiki)
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag sera ricotta
  • starta gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kroimy ciabattę na 8 kawałków. Grillujemy z każdej strony na złocisty kolor (na patelni grillowej). Oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby podsmażamy na maśle przez 5 minut. Pieczywo smarujemy serem ricotta i układamy na nim grzyby. Tuż przed podaniem posypujemy bruschetty odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, lekko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Aksamitna leśna jajecznica

(dla 1 osoby)

Składniki

  • mała garść grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 liście mięty
  • 1 gałązka majeranku
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone grzyby podsmażamy na maśle przez 5 minut. Wrzucamy posiekaną miętę i majeranek. Wbijamy jajka, smażymy przez 1-2 min, aż lekko się zetną. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Risotto z grzybami

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 4 szalotki
  • oliwa do smażenia
  • 400 g ryżu na risotto (arborio)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki)
  • 1 pęczek majeranku
  • 1 łyżka masła
  • garść parmezanu

Sposób przygotowania

Pokrojone grzyby podsmażamy na łyżce masła. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy ryż i mieszamy, smażymy tak długo, aż ziarenka staną się przezroczyste. Podlewamy bulionem do momentu, gdy ryż będzie al dente (około 15 min). Wrzucamy grzyby, posiekany majeranek, masło i świeżo starty parmezan. Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Podajemy od razu.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem

(dla 2 osób)

Składniki

  • 14-16 muszli makaronu conchiglioni
  • 1/2 cebuli
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • garść dorodnych grzybów leśnych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść startego parmezanu

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Prawdziwa zupa grzybowa

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki)
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek kolendry i tymianku
  • 100 ml pełnego mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

W rondlu podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, wrzucamy pokrojone w kostkę grzyby, obrane i rozdrobnione marchewki oraz ziemniaki. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wrzucamy posiekane zioła i miksujemy zupę na jednolitą masę. Przelewamy ponownie do garnka, dolewamy mleko i powoli doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą
i pieprzem. Podajemy z grzankami.

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupkie grzyby ziołowe

(dla 2 osób)

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3-4 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na wyłożonej pergaminem blasze układamy boczniaki, posypujemy startą skórką cytrynową i posiekanym tymiankiem. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25-30 minut, aż grzyby staną się chrupkie.

Więcej na ten temat: dania obiadowe, grzyby