Ekspresem na talerz. Szybkie gotowanie dla zabieganych

Kinga A. Kłosińska
Proste i szybkie (np. studenckie) gotowanie nie musi kojarzyć się z nudną zupką w proszku. Przecież mięso i ryby przyrządza się w mig! Jeszcze wygodniej jest z warzywami i makaronem. Nie dość, że błyskawicznie, możecie pichcić pysznie i ciekawie. Drodzy zapracowani, gotowanie to łatwizna!
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sznycel cielęcy z limonką

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Smażymy z obu stron na niedużej ilości oliwy. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, podsmażamy pokrojoną w plasterki jedną limonkę. Plasterki układamy na mięsie. Na patelnię wlewamy sok z drugiej limonki oraz białe wino. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru, gotujemy, aby sos nieco odparował i zgęstniał. Mięso podajemy z sosem. Świetnym dodatkiem jest ryż na sypko, ale może też być kawałek bagietki.

Zdjęcie Hendi Patelnia 626405 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652
Hendi Patelnia 626405 SKEPPSHULT Patelnia grillow... TEFAL Patelnia E4400652
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak z kminem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ten przepis wymaga marynowania kurczaka, dlatego trzeba przygotować zalewę przed wyjściem do pracy. W słoiczku mieszamy sos sojowy z sherry, cukrem, 1 łyżką oliwy, rozgniecionym czosnkiem, olejem sezamowym, kminem i płatkami chilli ? tak długo, aż cukier się rozpuści. Mięso wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy marynatę i mocno zawiązujemy. Wkładamy do lodówki na 8-10 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy na niej kawałki kurczaka (skórką do dołu), a marynatę wlewamy do rondelka. Kawałki mięsa pieczemy po 10-15 minut z każdej strony. W tym czasie gotujemy marynatę, aż powstanie gęsty sos. Upieczone kawałki kurczaka układamy na talerzach, skrapiamy sosem i sokiem z 1 limonki, dekorujemy cząstkami drugiej limonki. Resztę sosu podajemy oddzielnie.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Placki cukiniowe z kremem bazyliowym

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, białą część pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niedużej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem. Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta, smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Halibut w pistacjowej skorupce

Składniki

  • 4 filety z halibuta (o grubości ok. 3 cm)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki posiekanych pistacji (niesolonych)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy

 

Sos jogurtowy:

 

Sposób przygotowania

Ryby układamy w płaskim naczyniu, polewamy mlekiem, przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy pistacje z mąką kukurydzianą. Ryby wyjmujemy z mleka, delikatnie je osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z pistacjami. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. W tym czasie przyrządzamy sos jogurtowy, mieszając wszystkie przygotowane składniki. Podajemy do ryby.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Azjatycka sałatka makaronowa z krewetkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści. Obgotowane krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki, miętę oraz kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu.

5
Więcej na ten temat: szybkie przepisy