Ekspresem na talerz. Szybkie gotowanie dla zabieganych

Kinga A. Kłosińska
Proste i szybkie (np. studenckie) gotowanie nie musi kojarzyć się z nudną zupką w proszku. Przecież mięso i ryby przyrządza się w mig! Jeszcze wygodniej jest z warzywami i makaronem. Nie dość, że błyskawicznie, możecie pichcić pysznie i ciekawie. Drodzy zapracowani, gotowanie to łatwizna!
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sznycel cielęcy z limonką

Składniki

  • 2 sznycle cielęce (mogą być z kostką)
  • sól, pieprz
  • mąka
  • oliwa do smażenia
  • 2 limonki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Smażymy z obu stron na niedużej ilości oliwy. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, podsmażamy pokrojoną w plasterki jedną limonkę. Plasterki układamy na mięsie. Na patelnię wlewamy sok z drugiej limonki oraz białe wino. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru, gotujemy, aby sos nieco odparował i zgęstniał. Mięso podajemy z sosem. Świetnym dodatkiem jest ryż na sypko, ale może też być kawałek bagietki.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak z kminem

Składniki

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki sherry
  • 2 łyżki cukru
  • oliwa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • 80 dag-1 kg kawałków kurczaka (nóżki, pałki, skrzydełka)
  • 2 limonki

Sposób przygotowania

Ten przepis wymaga marynowania kurczaka, dlatego trzeba przygotować zalewę przed wyjściem do pracy. W słoiczku mieszamy sos sojowy z sherry, cukrem, 1 łyżką oliwy, rozgniecionym czosnkiem, olejem sezamowym, kminem i płatkami chilli ? tak długo, aż cukier się rozpuści. Mięso wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy marynatę i mocno zawiązujemy. Wkładamy do lodówki na 8-10 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy na niej kawałki kurczaka (skórką do dołu), a marynatę wlewamy do rondelka. Kawałki mięsa pieczemy po 10-15 minut z każdej strony. W tym czasie gotujemy marynatę, aż powstanie gęsty sos. Upieczone kawałki kurczaka układamy na talerzach, skrapiamy sosem i sokiem z 1 limonki, dekorujemy cząstkami drugiej limonki. Resztę sosu podajemy oddzielnie.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Placki cukiniowe z kremem bazyliowym

Składniki

  • 5 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • sól, pieprz
  • 1/2 cukinii
  • 1 por
  • 1 szalotka
  • masło do smażenia
  • 7 dag twarogu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • parmezan

Sposób przygotowania

Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, białą część pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niedużej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem. Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta, smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Halibut w pistacjowej skorupce

Składniki

  • 4 filety z halibuta (o grubości ok. 3 cm)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki posiekanych pistacji (niesolonych)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy

Sos jogurtowy:

  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 1/2 pokrojonego w kosteczkę ogórka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • sól

Sposób przygotowania

Ryby układamy w płaskim naczyniu, polewamy mlekiem, przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy pistacje z mąką kukurydzianą. Ryby wyjmujemy z mleka, delikatnie je osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z pistacjami. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. W tym czasie przyrządzamy sos jogurtowy, mieszając wszystkie przygotowane składniki. Podajemy do ryby.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Azjatycka sałatka makaronowa z krewetkami

Składniki

  • 20 dag azjatyckiego makaronu ryżowego
  • 4-5 łyżek soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżeczki sosu chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 dag średniej wielkości krewetek
  • 1 ogórek
  • 25 dag groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • garść listków mięty
  • garść listków kolendry
  • sól

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści. Obgotowane krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki, miętę oraz kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu.

5
Więcej na ten temat: szybkie przepisy