Sierpniowy przepis miesiąca wybrany!
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem - Kulinarne przygody Gatity (Fot. Blogi)
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem - Kulinarne przygody Gatity - 16 głosów
Zwycięska propozycja to hiszpańskie Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem z bloga Kulinarne przygody Gatity. Autorka otrzyma książki "Gotowanie krok po kroku: Kuchnia Włoska" oraz "Japońskie słodycze". Gratulujemy i dziękujemy za oddane głosy. A za miesiąc kolejna odsłona plebiscytu.
Fot. Materiały prasowe
Empanadillas można robić na 2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku.
Składniki na 16 sztuk:
- 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas
- 100 g cebuli
- 150 zielonej papryki
- 250 g pomidorów
- 100 g cukinii
- 15 g czosnku
- 1 puszka tuńczyka w oleju 170 g
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko do pomalowania pierożków
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły.Empanadillas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią.Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno !
Knedliki serowo - migdałowe z morelami AZgotuj - 11 głosów
Składniki:
- 12 sztuk moreli
Na ciasto:
- 500 gram twarogu
- łyżeczka skórki pomarańczowej - dałam z Kotanni
- 5 dkg miękkiego masła
- 2 żółtka
- 250 gram mąki ( u mnie durum z M&S)
- szczypta soli
- 5 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sos:
- porządna łyżka masła
- łyżka miodu - u mnie z pyłkiem-obłędny smak
- pół łyżeczki cynamonu
- mielone migdały do obtoczenia knedli
- mąka do podsypywania ciasta
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto włożyć do wysokiej misy i wyrobić gładkie ciasto. Uformować dość gruby wałek. Pociąć na 12 części. Na stolnicy rozpłaszczyć pierwszy kawałek i włożyć do środka owoc. Potem zacząć rolować w rekach aż wyjdzie głodka kula- knedel. Czynność powtórzyć z reszta. Powinno wyjść 12-14 sztuk.Gotować w lekko osolonej wodzie do 15 minut. W zależności od wielkości owoców. Wyjąć łyżką cedzakową. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni mielone migdały. Otoczyć w nich knedliki. Polać sosem z masła, miodu i cynamonu.
Sałatka z melonem i kozim serem - sprawdzonakuchnia - 10 głosów
Składniki:
- 1/2 melona może być miodowy
- 150 g sera koziego, typu rolada miękka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- opakowanie rukoli, młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat
- można dodać do sałatki świeżego ogórka ze skórką, do tej ilości wystarczą 2 szt. około 15 cm
- sól, pieprz
- odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie na 1 cm paseczki.Rukolę, sałatę umyć, pozostawić na sicie aby ociekły. Patelnię rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, prażyć ciągle podrzucając aby się nie przypaliły, po 3 - 4 minutach dodać cukier trzcinowy, dalej prażyć ciągle mieszając z cukru powinien utworzyć się karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić. Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki.Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy.Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Najlepsza zupa z zielonego groszku z chrzanem wasabi - wegannerd - 8 głosów
około 800g zielonego groszku
Składniki:
- cebula
- 1 L jasnego wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy/oleju
- 2 łyżeczki pasty wasabi lub 3-4 łyżki wasabi w proszku
- kiełki i sezam do przybrania
Sposób wykonania:
Cebulę obierz i pokrój na piórka. Przełóż do rozgrzanego z odrobina oliwy garnka. Smaż chwilę mieszając drewnianą łyżką. Dodaj zielony groszek i całość duś pod przykryciem około 3-4 minuty. Zalej wszystko wywarem. Tak by delikatnie przykrywał groszek. Zostaw resztę bulionu na wypadek, jakbyś chciała/chciał rozcieńczyć zupę po zmiksowaniu. Zagotuj zupę i gotuj warzywa około 5 minut. Wyłącz palnik i ostudź zupę. Dodaj wasabi i zmiksuj wszystko na krem. Posól i popieprz do smaku. Jeśli masz ochotę dodaj więcej ostrego chrzanu wasabi. Każdą porcję zupy przystrój kiełkami i sezamem.
Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy - Cynamonowy Pył - 3 głosy
Składniki :
- ( na 10 małych słoiczków )
- 2,5 kg śliwek
- 0,5 kg brzoskwiń
- 2 szklanki cukru
- pół laski wanilii
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Śliwki i brzoskwinie drylujemy i wstawiamy na gaz , dodajemy wanilię ( w całości , lub można dać same nasionka , wtedy aromat będzie silniejszy ) . Dolewamy sok z połowy cytryny . Gotujemy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając . Gdy owoce są już prawie rozgotowane , zdejmujemy z gazu , wyciągamy laskę z wanilii i blenderem rozdrabniamy większość owoców ( można zgnieść miazgą do duszenia ziemniaków ) . Dodajemy cukier . Wstawiamy jeszcze na chwilę na gaz i ponownie zagotowujemy mieszając . Dżem przekładamy do słoiczków . Wystudzony pasteryzujemy ok . 15 minut .
Wegańskie, bezglutenowe pieguski z mąki ryżowej - readeat.pl - 3 głosy
Przepis na 18 ciasteczek
Składniki:
- 300g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 6 łyżek ciepłego mleka roślinnego + 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4-5 łyżek syropu z agawy (60-70ml)
- 50g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Mieszamy suche składniki: mąkę ryżową, sól i proszek do pieczenia. W 6 łyżkach ciepłego mleka roślinnego rozpuszczamy siemię lniane. Powstałą miksturę dodajemy do suchych składników. Dolewamy oleju, octu, syrop z agawy. Dodajemy ekstraktu waniliowego. Miksujemy wszystko, tak aby składnik się połączyły.Czekoladę kroimy w małą kostkę. Formujemy ciasteczka, powinno powstać około 18 sztuk. Wkładamy po kilka kawałków czekolady do każdego z ciasteczek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 18-20 minut.
Letni makaron z owocami morza - mojakuchnia - 1 głos
3 porcje
- 300g makaronu fusilli lunghi bucati
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ? 240g ryby
- 1 puszka małży podwędzanych w oleju
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienki plasterki
- 0,5 papryczki chili pokrojonej w paseczki
- 2 łyżki opłukanych kaparów
- 600ml gęstego przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami
- 0,5 szklanki świeżych grubo posiekanych liści oregano
- sól morska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, chili i czosnek. Przesmażamy 5 minut, często mieszając. Dorzucamy kapary i wlewamy przecier. Przyprawiamy odrobiną soli i kolorowym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Wrzucamy tuńczyka i oregano, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Na wierzch dodajemy wędzone małże i kilka listków oregano do dekoracji