Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

Węgierki pod kruszonką
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 300 g węgierek
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
- cynamon lub przyprawa do piernika, jasny miód, koniak lub brandy, błonnik jabłkowy
Sposób przygotowania
Robimy kruszonkę. Mąkę, masło, cukier powinniśmy użyć w proporcji 2:1:1. Masło powinno być bardzo zimne. Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko, dodając szczyptę (maksymalnie 1 łyżeczkę) cynamonu. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do zamrażalnika. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wrzucamy owoce i smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy 4 łyżki płynnego miodu. Dusimy jeszcze przez 5 min z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika. Na koniec dodajemy 3 łyżki koniaku i łyżkę błonnika jabłkowego. Uzyskaną śliwkową "konfiturę" przekładamy do małych zapiekanek. Wyjmujemy z lodówki ciasto i ścieramy je na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-200°C). Pieczemy tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.
Uwaga: potrawa będzie ciekawsza, jeśli do śliwek, na etapie smażenia, dodamy obrane i posiekane migdały.

Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki
- 1 porcja ciasta wg przepisu podstawowego
- 3 łyżki + 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 3 mielone goździki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 laski wanilii
- około 1 kg śliwek
- 1 łyżka śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami) i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu, odstawiamy. Mieszamy 1 szklankę cukru z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i łączymy z kolejnymi 6 składnikami w dużej misce. Wanilię przekrawamy wzdłuż i zdrapujemy do miski ziarna wanilii. Dodajemy śliwki, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki, i obtaczamy je dokładnie w aromatycznej mieszance. Następnie śliwki nakładamy łyżką na ciasto, formując kopiec na środku, dzięki czemu ciasto po upieczeniu nie będzie wklęsłe. Rozwałkowujemy drugą część ciasta. Przykrywamy nadzienie, sklejając je z brzegami spodniej części. Za pomocą ostrego noża robimy trzy 5-centymetrowe nacięcia na cieście, tak by mogła uchodzić para. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną (omijamy krawędzie). Posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cukru z cynamonem. Na środkowej blasze kładziemy spory kawałek folii aluminiowej i rozgrzewamy piekarnik do 190°. Na folii kładziemy naczynie z tartą i pieczemy 30 min, po czym z wystającej folii tworzymy ponad ciastem namiot i pieczemy jeszcze godzinę, aż w nacięciach pojawią się gęste bąble. Ciasto schładzamy w otwartym piekarniku.

Kołacz ze śliwkami
Składniki
- 1 kg śliwek
- 1/2 kg mąk
- 1,5 torebki drożdży suszonych (po 7 g w torebce)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka i 1 jajko
- 12 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- sól
Kruszonka:
- 1 kostka (25 dag) masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg mąki
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: podgrzej mleko z masłem. Mąkę przesiej do miski, pośrodku zrób dołek. Wbij jajko
i żółtka, wsyp cukier i drożdże, dodaj aromat i odrobinę soli. Wymieszaj, wlej przestudzone mleko z masłem i dokładnie wyrób ciasto. Przerwij wyrabianie, gdy ciasto samo odejdzie od ręki, a na przekroju pokażą się pęcherzyki powietrza. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość. Przygotuj kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i masło, wyrób palcami, tak aby powstały okruchy. Nasmaruj masłem blachę i wysyp ją mąką. Strząśnij nadmiar mąki, na blasze rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe. Umyj i osusz śliwki, wydryluj je i rozłóż na cieście (stroną przecięcia do góry). Miejsca pomiędzy śliwkami wypełnij kruszonką. Formę z kołaczem wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Po 20 minutach zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku i wyjmij je z piekarnika.
"Kołocz" możesz też upiec z serem lub makiem. Zamiast drożdży instant możesz użyć świeżych (2-3 dag na 50 dag mąki).

Creme brulée ze śliwkami. Śliwki i jabłka
Składniki
- 5 dużych śliwek (najlepiej renklod)
- 200 ml białego słodkiego wina
- świeży rozmaryn (mogą być również melisa, mięta lub tymianek)
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 80 ml mleka
- 250 ml 36% śmietanki
- ziarenka wydrążone z laski wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania
Śliwki drylujemy, kroimy, zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważając, by się nie przypalił. Gdy utworzy się karmel, dolewamy trochę winnej marynaty, mieszamy. Dodajemy resztę marynaty ze śliwkami i redukujemy, aby powstał sos o gęstości miodu. Schłodzone porcje creme brulée posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem (można krótko zapiec pod rozgrzanym grillem piekarnika). Dekorujemy śliwkami w syropie.

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową
Składniki
- 375 g mąki
- 1 torebka (7 g) suchych drożdży
- 1 jajko i 1 żółtko
- 100 g masła
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 300 ml mleka
- 50 g masy marcepanowej
- 75 g zmielonego suchego maku
- szczypta cynamonu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 750 g śliwek węgierek
- 6 łyżek konfitury morelowej
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość. Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody. Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy. Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm. Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta. Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200°C. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.

Tort śliwkowy bez pieczenia
Składniki
- 15-20 dag biszkoptów
- 10-12 dag łuskanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 17-18 dag masła + masło do formy
- 7 łyżeczek żelatyny
- 25 dag serka mascarpone
- 1 opakowanie (30 dag) jogurtu naturalnego
- 1 cytryna + sok z 1/2 cytryny
- 100 ml słodkiego sherry
- 1/2 szklanki cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 dag śliwek
- 200 ml soku jabłkowego
Sposób przygotowania
Kruszymy biszkopty, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy. Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki. Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na orzechowo-biszkoptowy spód, wstawiamy do lodówki. Śliwki drylujemy, kroimy w wachlarzyki i układamy na zastygającym torcie. Z umytej i sparzonej cytryny cieniutko obieramy skórkę i kroimy ją w paseczki. Posypujemy śliwki na cieście. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na torciku śliwki i ponownie wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.