Sałatka z kurczakiem. Najlepsza przekąska w pracy

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym (Fot. BBS)

Sycąca, można ją szybko przyrządzić i nie trzeba odgrzewać - sałatka z kurczakiem świetnie się sprawdza jako lunch do pracy.
1 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka z wędzonym kurczakiem i soczewicą

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso rozbijamy na cienkie plastry, osuszamy ręcznikiem papierowym i wędzimy w puszce przez 3 godziny. Jeśli zdecydowaliśmy się na wędzenie w beczce, wystarczą już 2 godziny, bo w beczce uzyskamy wyższą temperaturę. Na grillu wędzimy przez 45 min do godziny - trzeba sprawdzać palcem, czy mięso jest już jędrne w dotyku, czy jeszcze surowe.

Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawałeczki uwędzonego kurczaka. Wrzucamy posiekaną bazylię i marchewkę, na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

2 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wrapy a la Caesar

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.

W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.

Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.

Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!

3 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

 

Składniki

 

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

4 z 5
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu

Składniki

  • garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
  • 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
  • 1,5 szklanki dzikiego ryżu
  • 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)

 

Sposób przygotowania

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

5 z 5
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z kurczaka i sezamu

Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)

 

Składniki

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • 1 seler naciowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

Więcej na ten temat: kurczak, przepisy, sałatka