Sałatka z kurczakiem. Najlepsza przekąska w pracy

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym (Fot. BBS)

Sałatka z wędzonym kurczakiem i soczewicą
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 20 dag piersi kurczaka bez kości
- 2 młode marchewki
- 150 g zielonej soczewicy (może być sucha lub z puszki)
- 1 pęczek bazylii
- skórka i sok z 1 cytryny
- 100 g sera pleśniowego typu roquefort (ale może być też mozarella lub brie)
- 4-5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mięso rozbijamy na cienkie plastry, osuszamy ręcznikiem papierowym i wędzimy w puszce przez 3 godziny. Jeśli zdecydowaliśmy się na wędzenie w beczce, wystarczą już 2 godziny, bo w beczce uzyskamy wyższą temperaturę. Na grillu wędzimy przez 45 min do godziny - trzeba sprawdzać palcem, czy mięso jest już jędrne w dotyku, czy jeszcze surowe.
Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawałeczki uwędzonego kurczaka. Wrzucamy posiekaną bazylię i marchewkę, na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

Wrapy a la Caesar
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 8 łyżek 12% śmietany
- 4 fileciki anchois
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 4 liście rzymskiej sałaty
- 4 pszenne tortille
Sposób przygotowania
Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.
Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.
Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu
Składniki
- garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
- 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
- 1,5 szklanki dzikiego ryżu
- 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka z kurczaka i sezamu
Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)
Składniki
- 75 dag piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki sezamu
- 1 seler naciowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.