Przepisy z jajek według szefów kuchni

(Fot. )

Jajecznica - Gordon Ramsay
Jajecznica z 3 jajek, do tego pomidorki koktajlowe, całe pieczarki, sól, pieprz i tosty z chleba na zakwasie. Gordon Ramsay podkreśla, że najważniejsze w każdej jajecznicy jest to, aby jej nie przesmażyć. Poleca aby jajka rozbijać dopiero na patelni, nigdy wcześniej. A gdy już smażymy absolutnie nie wolno przestać mieszać - dzięki temu uzyskamy kremową konsystencję. Żeby była bardziej puszysta wystarczy pół łyżki crème fraîche. Na koniec można dodać szczypiorek, odrobinę wędzonego łososia.

Idealny omelet - Jamie Oliver
Jamie Oliver poleca omlet z serem. Wystarczą 3 jajka, żółty ser, sól i pieprz. Patelnię ustawiamy na umiarkowanym ogniu, wlewamy odrobinę oliwy i roztapiamy masło. Na patelnię wlewamy rozkłócone wcześniej jajka, gdy zaczną się ścinać brzegi masy jajecznej podciągamy do środka, aż zacznie się ścinać - czyli jakieś 30 sekund. Następnie posypujemy omlet startym serem. Składamy na pół i puszysty i delikatny omlet gotowy.

Jajko po benedyktyńsku z sosem holenderskim - Kurt Scheller
Wysoko postawiona poprzeczka - jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim. Zdecydowanie dla zaawansowanych. Patrzcie uważnie - z mistrzem Kurtem Schellerem to powinno się udać. Trzymamy kciuki!

Idealne jako w koszulce - Heston Blumenthal
Jaki jest sposób żeby jako w koszulce idealnie się ugotowało za każdym razem? Istnieje kilka trików. Można wbić jajko do mieszającej się wody albo można dodać octu do wody.
Najważniejsze jednak jest jako - musi być prosto od kury. Gdy jest świeże tonie w wodzie i ma jędrne białko, podczas gdy starsze, w misce z wodą wypłynie na powierzchnię i ma wodniste, lejące się białko.
Heston Blumenthal - na dnie garnka kładzie talerz, żeby temperatura wody była równa. Gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni wkładamy odsączone z nadmiaru wody jajko. Bo nawet najświeższe trochę tej wody ma. Gotujemy równo 4 minuty. Jak to dokładnie zrobić, zobaczcie na filmie.

Hiszpański omlet czyli tortilla - Marco Pierre White
Mistrz Marco Pierre White przyznaje że nie używa przepisu na tortille. Wszystko robi na wyczucie. Do tego przepisu wykorzystał 9 jajek, 3 cebule i 6 ziemniaków. Obrane ziemniaki, kroi w dość drobną kostkę, cebulę w piórka i to razem podsmaża na solidnej ilości oliwy. Gdy się zrumienią, wrzuca ziemniaki i cebulę w rozmącone jajka, a następnie całość z powrotem smaży chwilę na patelni. Bardzo przydaje się nie przywierająca patelnia. Zawsze robi się bałagan, ale co tam.