Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

Pieczony pstrąg z ostrym pesto
Pesto
- 1 mała suszona papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki listków bazylii lub natki pietruszki
- 3/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki wyłuskanych i lekko uprażonych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
- 4 łyżeczki soku z cytryny
Pstrąg
- 2 łyżki oliwy
- 4 filety z pstrąga ze skórą
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
- pieprz
Sposób przygotowania
Robimy pesto. Krótko prażymy papryczkę na suchej patelni, po czym wkładamy ją na 5 minut do gorącej wody. Rozdrabniamy czosnek w blenderze, dodajemy bazylię lub natkę, oliwę, orzechy, sól, sporą szczyptę pieprzu oraz osączoną chilli. Przekładamy do miski i mieszamy z sokiem cytrynowym. Odstawiamy. Teraz przyrządzamy rybę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarowujemy łyżkę oliwy, wkładamy filety (skórą do dołu), skrapiamy sokiem z cytryny oraz resztą oliwy. Solimy, posypujemy chilli i sporą szczyptą pieprzu. Pieczemy rybę przez 12-15 minut, podajemy z pesto.
![]() |
![]() |
![]() |
Black Red White Italiano na... | Maxwell & Williams form... | Skeppshult Forma do zapieka... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kurczak zapiekany z pesto
(dla 4 osób)
Pesto:
- 2 pęczki bazylii
- 100-150 ml oliwy
- garść świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka orzeszków piniowych (uprażonych na suchej patelni)
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól i pieprz
Kurczak:
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- garść ciemnych oliwek
- 4 suszone pomidory (z oliwy)
- 1 kulka mozzarelli (może być inny ser, który akurat macie pod ręką)
Sposób przygotowania
Robimy pesto. Do blendera lub moździerza wrzucamy listki bazylii, wlewamy połowę oliwy i miksujemy lub ucieramy na jednolitą papkę. Dodajemy parmezan, orzeszki piniowe, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i znów miksujemy (lub rozcieramy) na jednolitą, gęstą masę. Cały czas, cienką strużką, wlewamy resztę oliwy. Pamiętajcie, że jeśli włożycie pesto do lodówki, zgęstnieje, dlatego lepiej zrobić odrobinę rzadsze. Przygotowujemy kurczaka. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Piersi kurczaka obsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż staną się złociste. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, smarujemy pesto, na wierzchu układamy oliwki i suszone pomidory, posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut (aż ser się stopi).

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść rukoli
- 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.

Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
- 2-3 małe młode ziemniaki
- 5 dag kawałek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Domowe pesto alla genovese
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
- 1 szklanka startego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- 1 szklanka startego sera pecorino romano
- 4 szklanki liści bazylii
Sposób przygotowania
W blenderze lub malakserze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, dużą garść ziół i łyżeczkę pieprzu. Miksujemy na gładką masę. Dalej miksując, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu wlewamy oliwę i miksujemy, aż połączy się z ziołami. Solimy, pieprzymy do smaku. Możemy też zastąpić połowę bazylii natką pietruszki. Uwaga: świeże pesto szybko brązowieje. Aby zapobiec dopływowi tlenu, domowy sos w słoiczkach zalewamy cienką warstwą oliwy. Powinien wytrzymać w lodówce do 2 tygodni.

Spaghetti z pesto z pietruszki
Składniki
- 50 dag spaghetti
- sól
Pesto:
- 7-8 dag posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
- po 4 dag uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
- 6-7 dag startego parmezanu
- 150 ml dobrej oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.