Lody! Symbol łasuchów

Lody malinowe z twarożkiem (Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl)

Lody malinowe z twarożkiem
W starożytnych Chinach, Grecji i Rzymie przyrządzano lody, mieszając śnieg
lub rozdrobniony lód
z sokami, nektarami, miodem czy kawałkami gęstego owocowego miąższu
Składniki
- 30 dag malin
- 20 dag twarożku naturalnego
- 10 dag jogurtu
- 3 łyżki zagęszczonego soku jabłkowego
- 1,5-2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania
Miksujemy maliny i przecieramy je przez sitko, aby usunąć pesteczki. Ucieramy twarożek z jogurtem, mieszamy z przecierem malinowym, słodzimy sokami i miodem. Zamrażamy w maszynie do lodów lub w zamrażalniku (jeśli nie mamy maszyny do lodów, musimy mieszać masę co 20-30 minut, aby nie powstały w niej lodowe kryształki i lody były gładkie).

Lody waniliowe na maślance
Składniki
- 1 szklanka kremówki
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka zimnej maślanki
Sposób przygotowania
Zagotowujemy śmietanę kremówkę z wanilią. Ubijamy żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotujemy! Cedzimy do miski, mieszamy z maślanką, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Potem zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy folią, wstawiamy do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając od czasu do czasu.

Lody pistacjowe na jogurcie
Składniki
- 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych
- 600 ml mleka
- 1 pomarańcza
- 5 żółtek
- 120 g drobnego cukru
- 125 g dobrego jogurtu naturalnego, ew. 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (dla pięknego zapachu; można dostać w sklepach z produktami kuchni orientalnej)
- szczypta mielonych goździków
Sposób przygotowania
Mielemy pistacje, mieszamy w rondlu z mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 30 minut. Sitko wykładamy gazą, cedzimy przez nie mleko pistacjowe. Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Ponownie mocno podgrzewamy mleko pistacjowe. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, powolutku wlewamy do niej gorące mleko, nie przerywając ucierania. Powstały krem przekładamy do rondla i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Stale mieszamy! Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu, przekładamy go do miski i odstawiamy, aby przestygł. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, jogurt, wodę z kwiatu pomarańczy i goździki. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co jakiś czas mieszamy masę, aby zamroziła się równomiernie i nie powstały w niej kryształki lodu.

Lody czekoladowe
Składniki
- 1/2 laski wanilii
- 35 dag grubo pokrojonej, dobrej, gorzkiej czekolady (co najmniej 60% kakao)
- 3,5 szklanki śmietany kremówki
- 3 duże jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Rozcinamy wanilię wzdłuż na pół, wyjmujemy ziarenka ze środka, przekładamy je do rondelka. Dodajemy czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ubijamy jajka z solą i powolutku wlewamy gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przekładamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia. Cedzimy przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstawiamy do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i studzimy, mieszając od czasu do czasu. Masę zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy, wstawiamy do zamrażalnika i pozostawiamy na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.