Lody! Symbol łasuchów

Magazyn Kuchnia
Lody malinowe z twarożkiem

Lody malinowe z twarożkiem (Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl)

Są tacy (to nie żart), którzy ich nie lubią. Ale zdecydowana większość ludzkości ma do nich słabość. Lody stały się wręcz symbolem słodkich kulinarnych pokus
1 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl

Lody malinowe z twarożkiem

W starożytnych Chinach, Grecji i Rzymie przyrządzano lody, mieszając śnieg
lub rozdrobniony lód
z sokami, nektarami, miodem czy kawałkami gęstego owocowego miąższu

 

Składniki

Sposób przygotowania

Miksujemy maliny i przecieramy je przez sitko, aby usunąć pesteczki. Ucieramy twarożek z jogurtem, mieszamy z przecierem malinowym, słodzimy sokami i miodem. Zamrażamy w maszynie do lodów lub w zamrażalniku (jeśli nie mamy maszyny do lodów, musimy mieszać masę co 20-30 minut, aby nie powstały w niej lodowe kryształki i lody były gładkie).

2 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl

Lody waniliowe na maślance

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy śmietanę kremówkę z wanilią. Ubijamy żółtka z cukrem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, stale ubijając, aż zgęstnieje. Nie gotujemy! Cedzimy do miski, mieszamy z maślanką, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Potem zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy folią, wstawiamy do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając od czasu do czasu.

3 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl

Lody pistacjowe na jogurcie

Składniki

  • 150 g niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 600 ml mleka
  • pomarańcza
  • 5 żółtek
  • 120 g drobnego cukru
  • 125 g dobrego jogurtu naturalnego, ew. 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (dla pięknego zapachu; można dostać w sklepach z produktami kuchni orientalnej)
  • szczypta mielonych goździków

 

Sposób przygotowania

Mielemy pistacje, mieszamy w rondlu z mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 30 minut. Sitko wykładamy gazą, cedzimy przez nie mleko pistacjowe. Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Ponownie mocno podgrzewamy mleko pistacjowe. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, powolutku wlewamy do niej gorące mleko, nie przerywając ucierania. Powstały krem przekładamy do rondla i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Stale mieszamy! Gdy krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu, przekładamy go do miski i odstawiamy, aby przestygł. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, jogurt, wodę z kwiatu pomarańczy i goździki. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co jakiś czas mieszamy masę, aby zamroziła się równomiernie i nie powstały w niej kryształki lodu.

4 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl

Lody czekoladowe

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozcinamy wanilię wzdłuż na pół, wyjmujemy ziarenka ze środka, przekładamy je do rondelka. Dodajemy czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ubijamy jajka z solą i powolutku wlewamy gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przekładamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia. Cedzimy przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstawiamy do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i studzimy, mieszając od czasu do czasu. Masę zamrażamy w maszynie do lodów lub przykrywamy, wstawiamy do zamrażalnika i pozostawiamy na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.

Więcej na ten temat: lody