Wolna amerykanka na ruszcie
Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)
Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue
Grill o obłym kształcie wymyślił George Stephen z USA. Zrobił go z portowej boi
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 steki wołowe (może być antrykot, t-bone)
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Sos barbecue:
- łyżka sosu Worcestershire
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
Steki przez noc marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillujemy przez 6 minut z każdej strony. Podajemy z sosem barbecue, zrobionym z podanych składników i z młodymi ziemniakami oraz garścią rukoli.
Okoń Morski z limonką
(dla 1 osoby)
Składniki
- 1 okoń morski o wadze 250-300 g (wypatroszony i oczyszczony)
- 1 limonka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę w poprzek (dzięki temu skóra stanie się chrupka, a ryba bardziej aromatyczna). Do środka ryby wkładamy plasterki limonki. Solimy i pieprzymy. Grillujemy lub pieczemy przez 5-8 min z każdej strony. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.
Krewetki z sosem chilli
(dla 6 osób)
Składniki
- 800 g krewetek
- sól, pieprz
Sos chilli:
- 5 łyżek octu winnego
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 posiekana chilli bez pestek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 posiekany pęczek natki
Sposób przygotowania
Krewetki nabijamy na (namoczone w wodzie) patyczki do szaszłyków. Solimy, pieprzymy, grillujemy 2 min z każdej strony, aż będą różowe. Mieszamy składniki sosu, zanurzamy w nim krewetki i od razu jemy.
Łosoś grillowany
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 2-2,5 kg (wypatroszonego i oczyszczonego) łososia
- 1 cytryna
- 1 pęczek bazylii
- sól, pieprz
- 4-6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
W środek łososia wkładamy pokrojoną w plasterki cytrynę i pęczek bazylii. Nacieramy solą i pieprzem. Skórę łososia nacinamy i smarujemy oliwą. Grillujemy lub pieczemy przez 30 min z każdej strony. Łosoś powinien być w środku lekko różowy. Podajemy z batatami lub ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej na rozżarzonym węglu.
Przepiórki w stylu indyjskim
(dla 2 osób)
Składniki
- 4 przepiórki (lub kurczaki "baby")
Marynata:
- 300 ml jogurtu
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- sól i pieprz
Sałatka:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Łączymy składniki marynaty, zalewamy przepiórki, wstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy 8 min z każdej strony, aż skórka będzie chrupka. Robimy sałatkę: koper kroimy w piórka (usuwamy twardy środek), skrapiamy oliwą, przyprawiamy.
Grillowane warzywa z serem kozim i tymiankiem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 pęczek młodej marchwi
- 4 młode buraczki
- 1 bakłażan
- 1 gałązka tymianku
- sól, pieprz
- 100 g naturalnego sera koziego
Sposób przygotowania
Marchew i buraki obieramy i myjemy. Buraki i bakłażana kroimy w kostkę o boku 1 cm. Z folii aluminiowej robimy sakiewki i zawijamy w nie warzywa oprószone tymiankiem. Układamy na grillu na 25 min. Przed podaniem posypujemy kawałkami sera koziego. W ten sposób możemy upiec także paprykę, cukinię, szparagi, cebulę, kolbę kukurydzy, pomidory.