Wegetariańskie przepisy dla początkujących
Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi (Fot. Marcin Klaban)
Kotlety z soczewicy
Składniki
- 400 g zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g suszonych daktyli
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Sałatka z zielonej soczewicy
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag rukoli
Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki dzielimy na cząstki. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posypujemy ugotowaną soczewicą i polewamy sosem.
Chrupiące tofu z kiełkami sojowymi
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g naturalnego tofu
- 2 łyżki oleju
- garść sojowych kiełków
- 3 łyżki sosu sojowego
- mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażymy w woku na oleju, cały czas obracając ? tofu powinno być złociste z każdej strony. Dodajemy kiełki, sos sojowy, posiekaną kolendrę i smażymy przez minutę.
Warzywa stir-fry z tofu
(dla 3 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 250 g brokułów
- 1 czerwona papryka
- 150 g wędzonego lub naturalnego tofu
- garść orzechów nerkowca
- 200 g chińskiego makaronu pszennego
Sposób przygotowania
Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.
Minestrone z ciecierzycą
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 40 dag suchej ciecierzycy
- 40 dag świeżego szpinaku
- 1 mała włoska kapusta
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.
Hummos
Dla 8 osób
Składniki
- 25 dag cieciorki
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek pasty sezamowej (tehine)
- sok z 3 cytryn
- sól
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Cieciorkę namaczamy przez noc w zimnej wodzie (4 szklanki wody na szklankę cieciorki). Płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zachowując wodę z gotowania. Czosnek obieramy, siekamy i miksujemy z pastą sezamową, sokiem z cytryn, cieciorką oraz solą. Podczas miksowania dolewamy wodę z gotowania cieciorki, tak aby otrzymać masę o konsystencji aksamitnego purée. Przed podaniem polewamy strużką oliwy.
Fasola po meksykańsku
Przepis na 4 osoby
Składniki
- 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
- 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3-4 goździki
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim
Przepis na 4 osoby
Składniki
- 40 dag suchej brązowej fasoli
- 1 torebka ryżu
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 marchewki
- 1 biała pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 5 plasterków cytryny
- 25 dag orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
- sól
- oliwa do smarowania formy
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekła-damy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.
Kisz z tofu i brukselki
Składniki
- 2 opakowania tofu (300 g)
- 2 miękkie (2 x 200 g) kozie serki
- 8 łyżek 36% śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżka mąki sojowej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 szklanka ugotowanej brukselki
- 3 duże ugotowane marchewki
- oliwa do smarowania formy
- bułka tarta
- 5 dag żółtego sera lub 10 dag pleśniowego
Sposób przygotowania
Tofu, kozie serki, śmietanę, oliwę z oliwek, płatki ryżowe i mąkę sojową miksujemy w miseczce. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowaną brukselkę kroimy na połówki, a marchewkę w słupki. Dno i ścianki naczynia do zapiekania smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Zmiksowaną masę wkładamy do naczynia. Na wierzchu układamy brukselkę i marchewkę. Posypujemy startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 st.