Tajskie zupy. Najsmaczniejsze na świecie

Zupa z krewetek i trawy cytrynowej (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Zupa ryżowa z rybą
Ocet chili:
- 4 posiekane chili
- 1/2 szklanki octu owocowego
Do przybrania:
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 grubo posiekane gałązki świeżej kolendry
Zupa:
- 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego lub innego długoziarnistego
- 3 cienkie plasterki galgantu lub imbiru
- 1 łyżka posiekanej kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 50 dag filetów rybnych (np. z flądry lub łososia) pokrojonych na małe kawałki
- 1 drobno pokrojona gałązka selera naciowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 drobno pokrojone dymki
Sposób przygotowania
Przygotuj ocet: papryczki włóż do naczynia, zalej octem i odstaw co najmniej na kilka godzin. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek (2 minuty). Zdejmij z ognia, gdy zbrązowieje. Do garnka wlej bulion, dodaj ryż, galgant, kapustę, sól i pieprz. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut, aż filety zmienią kolor. Dodaj seler, dymki i sos rybny. Udekoruj smażonym czosnkiem i świeżą kolendrą, przypraw do smaku octem chili.

Zupa słodko-kwaśna
Składniki
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona chili (oczyszczona z nasionek i pokrojona na kawałki)
- 1 posiekana szalotka
- 2 zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej
- 3 dymki pokrojone na kawałki
- 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i pokrojona w paski)
- 300 ml mleka kokosowego z puszki
- 850 ml bulionu warzywnego
- 2 listki limonki kaffir (niekoniecznie)
- 18 dag makaronu (nitki lub spaghetti)
- sok z 1 limonki
- mały pęczek kolendry (grubo pokrojony)
- sól
Sposób przygotowania
Ustaw kolbę kukurydzy pionowo na desce i ostrym nożem zetnij nasionka. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż kukurydzę, chili, szalotki, trawę cytrynową, dymki i paprykę, smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i bulion, ew. dodaj listki limonki. Zagotuj, przykryj. Zmniejsz ogień, gotuj 15 minut. Usuń trawę cytrynową. Do zupy włóż makaron i gotuj 4 minuty (aż będzie miękki). Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i kolendrę. Przypraw solą, podawaj od razu po przygotowaniu.

Zupa z owoców morza
Składniki
- 20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza
- 1 l bulionu
- 2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej
- 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru)
- 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki)
- 10 dag pokrojonych na ćwiartki pieczarek
- 1 łyżka pasty chili
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 małych, drobno pokruszonych papryczek chili (lub mniej, bo danie będzie bardzo ostre)
- kilka listków kolendry
Sposób przygotowania
Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, galgant, listki limonki kaffir oraz grzyby. Gotuj 3 minuty. Dodaj pastę chili, pomidory i owoce morza, gotuj na bardzo małym ogniu. Przypraw zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i pokruszoną chili, posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.

Zupa z krewetek i trawy cytrynowej
Składniki
- 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 50 dag krewetek obranych ze skorupek (skorupki należy zachować)
- 2 zmiażdżone łodyżki trawy cytrynowej
- 3 rozgniecione w moździerzu korzenie kolendry
- 3 liście limonki kaffir porwane na kawałki
- 2 szklanki drobno pokrojonych świeżych grzybów
- 1 pomidor (10 dag) pokrojony na 8 części
- 1 łyżka tajskiej pasty chili (nampulipao)
- 4 łyżki sosu rybnego
- 5 łyżek soku z limonki lub cytryny
- 1 drobno pokrojona dymka
- 1 drobno posiekana gałązka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
W dużym garnku gotuj w bulionie skorupki krewetek, aż zrobią się różowe. Następnie usuń je łyżką cedzakową. Do wywaru dodaj korzenie kolendry, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj 5 minut, aby wywar nabrał intensywnego smaku. Dodaj pomidora, grzyby oraz krewetki i gotuj 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę i świeżą kolendrę. Przypraw solą, przed podaniem wymieszaj.

Zupa z wołowiny na ostro
Składniki
- 45 dag pokrojonej na kawałki pręgi wołowej
- 1 kawałek cynamonu o długości 8 cm
- 4 cienkie plasterki galgantu lub imbiru
- 3 korzenie kolendry
- 2 łodygi trawy cytrynowej (rozgniecione i pokrojone na kawałki o długości 5 cm)
- 4 liście limonki kaffir porwane na małe kawałki
- 2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 cienko pokrojona łodyga selera naciowego
- 6 liści sałaty pokrojonych na kawałki wielkości 5 cm
- 1/2 szklanki sosu rybnego
- 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
- 5 rozgniecionych papryczek chili lub 2 łyżeczki przyprawy sambal oelek
- 2 pokrojone łodygi świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zupy zalej 6 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj godzinę i 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Włóż wszystkie dodatki i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty.

Zupa z makaronem ryżowym
Składniki
- 10 dag makaronu ryżowego
- 2 gałązki kolendry (z korzeniem)
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki granulowanego bulionu wołowego (lub 2 kostki bulionowe)
- 3 łyżki sosu rybnego
Sposób przygotowania
Makaron zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Posiekaj listki i łodyżki kolendry, korzenie odłóż. Kapustę pokrój w paski. Czosnek przełóż do moździerza, dodaj korzenie kolendry, sól i pieprz. Rozgnieć na pastę. Mięso przypraw solą i pieprzem. Zagotuj litr wody z bulionem i pastą z czosnku i kolendry. Z mięsa ulep klopsiki, wkładaj je do wrzącej zupy, gotuj 2 minuty. Dodaj kapustę, makaron i sos rybny, gotuj minutę. Posyp pieprzem i kolendrą.

Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1/2 l mleczka kokosowego
- 1/2 l wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 dymki
- 2 łyżki sosu rybnego (niekoniecznie)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- szczypta kurkumy
- szczypta chilli
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, dymki posiekaj. Chili umyj, usuń pestki i pokrój je w paseczki. Mleczko kokosowe wlej do garnka, dodaj wodę, włóż kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chili w proszku. Gotuj 20 minut. Dodaj papryczkę chili, dymki, sok z limonki i ewentualnie sos rybny. Gotuj jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Wlej na talerze, udekoruj miętą i plasterkiem limonki.

Zupa z melona
Składniki
- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 45 dag melona obranego i pokrojonego w kostkę (lub cukinii albo ogórka)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 drobno posiekana dymka
- 2 grubo posiekane gałązki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Podgrzej bulion na średnim ogniu. Dodaj melona i gotuj około 15 minut, aż będzie miękki. Dodaj sos rybny, przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, włóż dymkę i kolendrę, wymieszaj.

Zupa kokosowa z kurczakiem
Składniki
- 2 puszki mleczka kokosowego (360 ml)
- 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
- kawałek (5 cm) korzenia imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 50 dag pokrojonej w cienkie plasterki piersi kurczaka
- 1 łyżka pasty sambal oelek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
W dużym woku lub w garnku wymieszaj mleczko kokosowe, rosół oraz imbir. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj mięso kurczaka, pastę sambal oelek, sos rybny i cukier, wymieszaj i gotuj około 8-10 minut. Dodaj kolendrę, zdejmij z ognia. Po chwili rozlej do miseczek.