Tajskie zupy. Najsmaczniejsze na świecie

Magazyn Kuchnia
Zupa z krewetek i trawy cytrynowej

Zupa z krewetek i trawy cytrynowej (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Limonki, trawa cytrynowa, kolendra i sporo imbiru. Same pyszności. Tajskie zupy świetnie chłodzą organizm - polecamy na upały
1 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa ryżowa z rybą

Ocet chili:

  • 4 posiekane chili
  • 1/2 szklanki octu owocowego

 

Do przybrania:

  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 grubo posiekane gałązki świeżej kolendry

 

Zupa:

  • 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego lub innego długoziarnistego
  • 3 cienkie plasterki galgantu lub imbiru
  • 1 łyżka posiekanej kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 50 dag filetów rybnych (np. z flądry lub łososia) pokrojonych na małe kawałki
  • 1 drobno pokrojona gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 drobno pokrojone dymki

 

Sposób przygotowania

Przygotuj ocet: papryczki włóż do naczynia, zalej octem i odstaw co najmniej na kilka godzin. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż czosnek (2 minuty). Zdejmij z ognia, gdy zbrązowieje. Do garnka wlej bulion, dodaj ryż, galgant, kapustę, sól i pieprz. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut, aż filety zmienią kolor. Dodaj seler, dymki i sos rybny. Udekoruj smażonym czosnkiem i świeżą kolendrą, przypraw do smaku octem chili.

2 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa słodko-kwaśna

Składniki

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona chili (oczyszczona z nasionek i pokrojona na kawałki)
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej
  • 3 dymki pokrojone na kawałki
  • 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i pokrojona w paski)
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki limonki kaffir (niekoniecznie)
  • 18 dag makaronu (nitki lub spaghetti)
  • sok z 1 limonki
  • mały pęczek kolendry (grubo pokrojony)
  • sól

 

Sposób przygotowania

Ustaw kolbę kukurydzy pionowo na desce i ostrym nożem zetnij nasionka. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż kukurydzę, chili, szalotki, trawę cytrynową, dymki i paprykę, smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i bulion, ew. dodaj listki limonki. Zagotuj, przykryj. Zmniejsz ogień, gotuj 15 minut. Usuń trawę cytrynową. Do zupy włóż makaron i gotuj 4 minuty (aż będzie miękki). Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i kolendrę. Przypraw solą, podawaj od razu po przygotowaniu.

3 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z owoców morza

Składniki

  • 20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza
  • 1 l bulionu
  • 2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej
  • 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru)
  • 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki)
  • 10 dag pokrojonych na ćwiartki pieczarek
  • 1 łyżka pasty chili
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 5 małych, drobno pokruszonych papryczek chili (lub mniej, bo danie będzie bardzo ostre)
  • kilka listków kolendry

 

Sposób przygotowania

Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, galgant, listki limonki kaffir oraz grzyby. Gotuj 3 minuty. Dodaj pastę chili, pomidory i owoce morza, gotuj na bardzo małym ogniu. Przypraw zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i pokruszoną chili, posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.

4 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z krewetek i trawy cytrynowej

Składniki

  • 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 50 dag krewetek obranych ze skorupek (skorupki należy zachować)
  • 2 zmiażdżone łodyżki trawy cytrynowej
  • 3 rozgniecione w moździerzu korzenie kolendry
  • 3 liście limonki kaffir porwane na kawałki
  • 2 szklanki drobno pokrojonych świeżych grzybów
  • 1 pomidor (10 dag) pokrojony na 8 części
  • 1 łyżka tajskiej pasty chili (nampulipao)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki lub cytryny
  • 1 drobno pokrojona dymka
  • 1 drobno posiekana gałązka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania

W dużym garnku gotuj w bulionie skorupki krewetek, aż zrobią się różowe. Następnie usuń je łyżką cedzakową. Do wywaru dodaj korzenie kolendry, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj 5 minut, aby wywar nabrał intensywnego smaku. Dodaj pomidora, grzyby oraz krewetki i gotuj 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę i świeżą kolendrę. Przypraw solą, przed podaniem wymieszaj.

5 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z wołowiny na ostro

Składniki

  • 45 dag pokrojonej na kawałki pręgi wołowej
  • 1 kawałek cynamonu o długości 8 cm
  • 4 cienkie plasterki galgantu lub imbiru
  • 3 korzenie kolendry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (rozgniecione i pokrojone na kawałki o długości 5 cm)
  • 4 liście limonki kaffir porwane na małe kawałki
  • 2 łyżeczki soli

 

Dodatki:

  • 1 cienko pokrojona łodyga selera naciowego
  • 6 liści sałaty pokrojonych na kawałki wielkości 5 cm
  • 1/2 szklanki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
  • 5 rozgniecionych papryczek chili lub 2 łyżeczki przyprawy sambal oelek
  • 2 pokrojone łodygi świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zupy zalej 6 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj godzinę i 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Włóż wszystkie dodatki i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty.

6 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z makaronem ryżowym

Składniki

  • 10 dag makaronu ryżowego
  • 2 gałązki kolendry (z korzeniem)
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 25 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki granulowanego bulionu wołowego (lub 2 kostki bulionowe)
  • 3 łyżki sosu rybnego

 

Sposób przygotowania

Makaron zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Posiekaj listki i łodyżki kolendry, korzenie odłóż. Kapustę pokrój w paski. Czosnek przełóż do moździerza, dodaj korzenie kolendry, sól i pieprz. Rozgnieć na pastę. Mięso przypraw solą i pieprzem. Zagotuj litr wody z bulionem i pastą z czosnku i kolendry. Z mięsa ulep klopsiki, wkładaj je do wrzącej zupy, gotuj 2 minuty. Dodaj kapustę, makaron i sos rybny, gotuj minutę. Posyp pieprzem i kolendrą.

7 z 9
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1/2 l mleczka kokosowego
  • 1/2 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 dymki
  • 2 łyżki sosu rybnego (niekoniecznie)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, dymki posiekaj. Chili umyj, usuń pestki i pokrój je w paseczki. Mleczko kokosowe wlej do garnka, dodaj wodę, włóż kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chili w proszku. Gotuj 20 minut. Dodaj papryczkę chili, dymki, sok z limonki i ewentualnie sos rybny. Gotuj jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Wlej na talerze, udekoruj miętą i plasterkiem limonki.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z melona

Składniki

  • 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 45 dag melona obranego i pokrojonego w kostkę (lub cukinii albo ogórka)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 drobno posiekana dymka
  • 2 grubo posiekane gałązki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Podgrzej bulion na średnim ogniu. Dodaj melona i gotuj około 15 minut, aż będzie miękki. Dodaj sos rybny, przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, włóż dymkę i kolendrę, wymieszaj.

9 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa kokosowa z kurczakiem

Składniki

  • 2 puszki mleczka kokosowego (360 ml)
  • 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
  • kawałek (5 cm) korzenia imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • 50 dag pokrojonej w cienkie plasterki piersi kurczaka
  • 1 łyżka pasty sambal oelek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

W dużym woku lub w garnku wymieszaj mleczko kokosowe, rosół oraz imbir. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj mięso kurczaka, pastę sambal oelek, sos rybny i cukier, wymieszaj i gotuj około 8-10 minut. Dodaj kolendrę, zdejmij z ognia. Po chwili rozlej do miseczek.

Więcej na ten temat: imbir, kolendra, kuchnia tajska, zupa