Trend: dzikie rośliny jadalne. Przepisy na biwak czy na co dzień?
Kompot czereśniowy z rabarbarem i arcydzięglem (Fot. BBS)
Kompot czereśniowy z rabarbarem i arcydzięglem
Składniki
- 2 kg czereśni
- 3-4 l wody
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- kawałek korzenia arcydzięgla
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Czereśnie myjemy, zalewamy wodą w garnku. Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy posiekany kawałek arcydzięgla i sok z cytryny. Schładzamy i podajemy.
Chłodnik szczawiowo-pokrzywowy z jajkiem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy
- 400 g (2 garście) szczawiu
- 2 l wody
- 1 ziemniak
- sól, pieprz
- 200 g (garść) młodych pokrzyw
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na półtwardo i studzimy. Cebulę i obraną marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany szczaw, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pod sam koniec gotowania, gdy ziemniak jest już miękki, dodajemy posiekane pokrzywy. Zupę studzimy, wstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami i ewentualnie kromką chleba.
Panierowane pieczarki łąkowe
(dla 4 osób)
Składniki
- garść płatków kukurydzianych
- 100 g twardego żółtego sera
- 4 jajka
- 16 pieczarek łąkowych (lub 8 dużych kani)
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Płatki kruszymy, mieszamy z serem. Jajka rozbełtujemy, grzyby myjemy, osuszamy i delikatnie rozgniatamy dłonią, aby spłaszczyć kapelusze. Oprószamy mąką przyprawioną solą i pieprzem, zanurzamy z obu stron w jajkach, a następnie w płatkach zmieszanych ze startym serem. Smażymy na oliwie z obu stron po 2-3 minuty.
Grzanki w jajku z ziołami
(dla 4 osób)
Składniki
- dzikie zioła (np. młode liście babki, pokrzywy, krwawnik lub liście i kwiaty macierzanki)
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 4 kromki razowego chleba
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Zioła myjemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy. Jajka rozbełtujemy, dodajemy zioła (część można odłożyć do posypania gotowych grzanek), sól i pieprz. Kromki chleba obtaczamy w jajkach z ziołami i smażymy na patelni na maśle - po 2 minuty z każdej strony. Jeśli zostawiliśmy trochę ziół, posypujemy nimi grzanki przed podaniem.
Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi
(dla 4-6 osób)
Składniki
Oraz:
- gałązki malin
- pół wiaderka gliny
- dużo drewna na ognisko
Sposób przygotowania
Wykopujemy dół, rozpalamy w nim ognisko, które podtrzymujemy 2 godziny - chodzi o to, by powstało dużo żaru. Na żarze kładziemy "poduszkę" z gałązek malin. Kurczaka smarujemy od środka i na zewnątrz masłem zmieszanym z solą, pieprzem, papryką i drobno posiekanymi liśćmi malin. Tuszkę obkładamy szczelnie liśćmi malin, a następnie nakładamy glinę, tak by cała była dokładnie przykryta. Przygotowanego w ten sposób kurczaka kładziemy (piersią do góry) na poduszce z gałązek malin, obficie zasypujemy liśćmi i - znowu - gałązkami malin. Dół z żarem i kurczakiem powinien być wypełniony gałązkami. Na wierzchu rozpalamy ognisko i podtrzymujemy je przez 2 godziny. Kurczaka wyjmujemy, usuwamy glinianą skorupkę. Dzielimy mięso na porcje. Podajemy z sałatką - można ją zrobić np. z liści portulaki (albo wykorzystać poniższy przepis na "sałatkę z tego, co pod ręką").
Sałatka z tego, co pod ręką
Składniki
- zebrane na porannym spacerze zioła i liście (np. młodego mlecza, szczawiu, krwawnika, babki lancetowatej, brzozy, malin, roszpunki, pokrzywy itd.; warto zabrać na wakacje książkę o dzikich roślinach jadalnych)
Sos:
Sposób przygotowania
Wszystkie liście dokładnie myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki albo siekamy. Wielce wskazane jest, by do liści dodać owoce, które znajdziemy na spacerze. Przygotowujemy sos, mieszając jego składniki. Zieleninę obficie skrapiamy sosem i podajemy.
Herbatka z młodych pędów świerka z malinami
(dla 6 osób)
Składniki
- 2 garści młodych pędów świerka
- 1 kubek świeżych malin
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Zagotowujemy 1,5 l wody, wrzucamy maliny i pędy świerka. Gotujemy 2 minuty, odstawiamy i czekamy, aż herbatka naciągnie. Podajemy ciepłą - można dosłodzić cukrem.