Trend: dzikie rośliny jadalne. Przepisy na biwak czy na co dzień?

Dorota Biały
Kompot czereśniowy z rabarbarem i arcydzięglem

Kompot czereśniowy z rabarbarem i arcydzięglem (Fot. BBS)

Potrafisz rozpoznawać rośliny - znasz ich choć kilka? Wkoło (także w mieście) dziko rośnie sporo gatunków, które smakują rewelacyjnie - wykorzystaj je w swojej kuchni. A na biwak nie musisz brać sałaty - zerwiesz coś na miejscu


1 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Kompot czereśniowy z rabarbarem i arcydzięglem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czereśnie myjemy, zalewamy wodą w garnku. Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy posiekany kawałek arcydzięgla i sok z cytryny. Schładzamy i podajemy.

2 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Chłodnik szczawiowo-pokrzywowy z jajkiem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • jajka
  • cebula
  • marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g (2 garście) szczawiu
  • 2 l wody
  • ziemniak
  • sól, pieprz
  • 200 g (garść) młodych pokrzyw

 

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na półtwardo i studzimy. Cebulę i obraną marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany szczaw, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pod sam koniec gotowania, gdy ziemniak jest już miękki, dodajemy posiekane pokrzywy. Zupę studzimy, wstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami i ewentualnie kromką chleba.

3 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Panierowane pieczarki łąkowe

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • garść płatków kukurydzianych
  • 100 g twardego żółtego sera
  • jajka
  • 16 pieczarek łąkowych (lub 8 dużych kani)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Płatki kruszymy, mieszamy z serem. Jajka rozbełtujemy, grzyby myjemy, osuszamy i delikatnie rozgniatamy dłonią, aby spłaszczyć kapelusze. Oprószamy mąką przyprawioną solą i pieprzem, zanurzamy z obu stron w jajkach, a następnie w płatkach zmieszanych ze startym serem. Smażymy na oliwie z obu stron po 2-3 minuty.

4 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Grzanki w jajku z ziołami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • dzikie zioła (np. młode liście babki, pokrzywy, krwawnik lub liście i kwiaty macierzanki)
  • jajka
  • sól, pieprz
  • 4 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania

Zioła myjemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy. Jajka rozbełtujemy, dodajemy zioła (część można odłożyć do posypania gotowych grzanek), sól i pieprz. Kromki chleba obtaczamy w jajkach z ziołami i smażymy na patelni na maśle - po 2 minuty z każdej strony. Jeśli zostawiliśmy trochę ziół, posypujemy nimi grzanki przed podaniem.

5 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 wiejski kurczak
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 4 garści świeżych liści malin

 

Oraz:

  • gałązki malin
  • pół wiaderka gliny
  • dużo drewna na ognisko

 

Sposób przygotowania

Wykopujemy dół, rozpalamy w nim ognisko, które podtrzymujemy 2 godziny - chodzi o to, by powstało dużo żaru. Na żarze kładziemy "poduszkę" z gałązek malin. Kurczaka smarujemy od środka i na zewnątrz masłem zmieszanym z solą, pieprzem, papryką i drobno posiekanymi liśćmi malin. Tuszkę obkładamy szczelnie liśćmi malin, a następnie nakładamy glinę, tak by cała była dokładnie przykryta. Przygotowanego w ten sposób kurczaka kładziemy (piersią do góry) na poduszce z gałązek malin, obficie zasypujemy liśćmi i - znowu - gałązkami malin. Dół z żarem i kurczakiem powinien być wypełniony gałązkami. Na wierzchu rozpalamy ognisko i podtrzymujemy je przez 2 godziny. Kurczaka wyjmujemy, usuwamy glinianą skorupkę. Dzielimy mięso na porcje. Podajemy z sałatką - można ją zrobić np. z liści portulaki (albo wykorzystać poniższy przepis na "sałatkę z tego, co pod ręką").

6 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z tego, co pod ręką

Składniki

  • zebrane na porannym spacerze zioła i liście (np. młodego mlecza, szczawiu, krwawnika, babki lancetowatej, brzozy, malin, roszpunki, pokrzywy itd.; warto zabrać na wakacje książkę o dzikich roślinach jadalnych)

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Wszystkie liście dokładnie myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki albo siekamy. Wielce wskazane jest, by do liści dodać owoce, które znajdziemy na spacerze. Przygotowujemy sos, mieszając jego składniki. Zieleninę obficie skrapiamy sosem i podajemy.

7 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Herbatka z młodych pędów świerka z malinami

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 2 garści młodych pędów świerka
  • 1 kubek świeżych malin
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy 1,5 l wody, wrzucamy maliny i pędy świerka. Gotujemy 2 minuty, odstawiamy i czekamy, aż herbatka naciągnie. Podajemy ciepłą - można dosłodzić cukrem.

 

Więcej przepisów znajdziecie w sierpniowym numerze KUCHNI

Więcej na ten temat: biwak, piknik, przepisy na lato