Planujesz biwak. Suchy prowiant na weekend

Krakersy pieprzowo-serowe (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi
(na 12 sztuk)
Składniki
- 250 g masła
- 4 łyżki miodu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2,5 szklanki pszennej mąki
- 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 12 kostek białej czekolady
Sposób przygotowania
Na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, gdy składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z płatkami, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewamy masło z miodem i cukrem, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyrównujemy powierzchnię, wtykamy kawałki czekolady. Pieczemy 20 minut, studzimy, kroimy na porcje, tak aby w każdej znalazło się trochę czekolady.

Krakersy pieprzowo-serowe
Składniki
- 1 szklanka świeżo startego parmezanu
- 5 dag miękkiego masła
- 2/3 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.

Sucharki
Składniki
- 2 szklanki (+ 2 łyżki dodatkowo) mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 szklanka grubo pokrojonych i uprażonych w piekarniku orzechów włoskich
- 18-20 dag czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Wyłóż blachę pergaminem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, wbij jajko, ucieraj, aż składniki się połączą. Wtedy wbij drugie jajko i znowu ucieraj, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj likier i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Wsyp mąkę, znowu delikatnie wymieszaj (już nie ucieraj mikserem). Wsyp orzechy i czekoladę, ponownie wymieszaj. Ciasto zawiń w przezroczystą folię kuchenną i włóż na 20 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ciasto rozwałkuj i wytnij 2 pasy o szerokości 5 cm i długości około 35 cm. Ułóż je na blasze, piecz jakieś 30 minut. Ostrożnie wyjmij biszkopty z piekarnika i odłóż je, aby ostygły. Zmniejsz temperaturę do 150°C. Paski ciasta pokrój ukośnie na cienkie paseczki (o grubości około 1 cm), ustaw je pionowo na blasze, jeden obok drugiego i piecz jeszcze 30 minut. Ciasteczka powinny się wysuszyć i zrobić kruche. Gdy ostygną, możesz je włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać tydzień lub dwa.

Trójkąty z fetą i ziołami
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 200 g dobrej fety
- kilka listków mięty lub melisy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 żółtko
- czarnuszka
- słodka papryka w proszku do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
- 50 dag ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do niej masę z fasoli. Pieczemy w 180°C przez godzinę i 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z mostarda di arance e cipolle i razowym chlebem.

Oscypkowe bułeczki
(dla 6 osób)
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej razowej
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- sól, pieprz
- 100 g oscypka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól i pieprz. Dodajemy 2/3 startego sera oraz masło i rozcieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do drugiej miski wbijamy jajko, mieszamy je z jogurtem oraz mlekiem i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-3 cm. Wycinamy kółka, smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy resztą sera. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Focaccia szafranowa z suszonymi pomidorami
(na 4 bułeczki)
Składniki
- 1 mały słoiczek (15 dag) suszonych pomidorów w oliwie
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie nitek szafranu
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania
Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając jednocześnie drugą ręką. Dodajemy szczyptę soli, posiekane pomidory, 3 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory, i tymianek. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą na owalny placuszek o grubości 1 cm, umieszczamy na natłuszczonej blasze, smarujemy 2 łyżeczkami oliwy wymieszanymi z 4 łyżeczkami wody, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Każdy placuszek nacinamy "w jodełkę" i pieczemy 20 minut.