Planujesz biwak. Suchy prowiant na weekend

MK
Krakersy pieprzowo-serowe

Krakersy pieprzowo-serowe (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Na biwaku, jachcie czy podczas przejażdżki rowerowej - suchy prowiant zawsze się przyda, nie zepsuje, ani nie zmarnuje. Pamiętaj, żeby go spakować!
1 z 7
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi

(na 12 sztuk)

 

Składniki

  • 250 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 szklanki pszennej mąki
  • 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 12 kostek białej czekolady

 

Sposób przygotowania

Na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, gdy składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z płatkami, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewamy masło z miodem i cukrem, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyrównujemy powierzchnię, wtykamy kawałki czekolady. Pieczemy 20 minut, studzimy, kroimy na porcje, tak aby w każdej znalazło się trochę czekolady.

2 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Krakersy pieprzowo-serowe

Składniki

  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.

3 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sucharki

Składniki

  • 2 szklanki (+ 2 łyżki dodatkowo) mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka grubo pokrojonych i uprażonych w piekarniku orzechów włoskich
  • 18-20 dag czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania

Wyłóż blachę pergaminem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, wbij jajko, ucieraj, aż składniki się połączą. Wtedy wbij drugie jajko i znowu ucieraj, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj likier i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Wsyp mąkę, znowu delikatnie wymieszaj (już nie ucieraj mikserem). Wsyp orzechy i czekoladę, ponownie wymieszaj. Ciasto zawiń w przezroczystą folię kuchenną i włóż na 20 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ciasto rozwałkuj i wytnij 2 pasy o szerokości 5 cm i długości około 35 cm. Ułóż je na blasze, piecz jakieś 30 minut. Ostrożnie wyjmij biszkopty z piekarnika i odłóż je, aby ostygły. Zmniejsz temperaturę do 150°C. Paski ciasta pokrój ukośnie na cienkie paseczki (o grubości około 1 cm), ustaw je pionowo na blasze, jeden obok drugiego i piecz jeszcze 30 minut. Ciasteczka powinny się wysuszyć i zrobić kruche. Gdy ostygną, możesz je włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać tydzień lub dwa.

4 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Trójkąty z fetą i ziołami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 200 g dobrej fety
  • kilka listków mięty lub melisy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • słodka papryka w proszku do posypania

 

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.

5 z 7
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
  • 50 dag ugotowanej ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do niej masę z fasoli. Pieczemy w 180°C przez godzinę i 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z mostarda di arance e cipolle i razowym chlebem.

6 z 7
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Oscypkowe bułeczki

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • sól, pieprz
  • 100 g oscypka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól i pieprz. Dodajemy 2/3 startego sera oraz masło i rozcieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do drugiej miski wbijamy jajko, mieszamy je z jogurtem oraz mlekiem i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-3 cm. Wycinamy kółka, smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy resztą sera. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 20 minut w 180°C.

7 z 7
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Focaccia szafranowa z suszonymi pomidorami

(na 4 bułeczki)

 

Składniki

  • 1 mały słoiczek (15 dag) suszonych pomidorów w oliwie
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie nitek szafranu
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • oliwa
  • sól

 

Sposób przygotowania

Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając jednocześnie drugą ręką. Dodajemy szczyptę soli, posiekane pomidory, 3 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory, i tymianek. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą na owalny placuszek o grubości 1 cm, umieszczamy na natłuszczonej blasze, smarujemy 2 łyżeczkami oliwy wymieszanymi z 4 łyżeczkami wody, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Każdy placuszek nacinamy "w jodełkę" i pieczemy 20 minut.