Lekkie dania na upały

Magazyn Kuchnia
Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Gdy robi się naprawdę gorąco, nikt nie ma ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ani się objadać. Zebraliśmy tu kilka lekkich przepisów z sezonowymi warzywami - ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu
1 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Chłodnik tatarski

Składniki

  • świeże papryki
  • ogórki
  • jajka na twardo
  • 1 spory pęczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i młodej cebulki)
  • 1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka
  • 1/4 l przegotowanej wody
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i także drobno kroimy. Siekamy jajka. Zieleninę starannie płuczemy i drobniutko siekamy. Do głębokiego naczynia wlewamy kefir lub kwaśne mleko oraz przegotowaną i ostudzoną wodę i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mieszamy. Na godzinę przed podaniem naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził.

Zdjęcie Green Gate Miska na zupę Mimi Green 4613 Zdjęcie Krzysztof IDA KZ75042 Zdjęcie M-COLLECTION 300 ml 87535
Green Gate Miska na zupę Mi... Krzysztof IDA KZ75042 M-COLLECTION 300 ml 87535
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Włoski chłodnik warzywny

MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Cebulę, marchewki i selera drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić, dodajemy resztę warzyw (umytych, obranych, ale nie osuszonych), pokrojonych w dowolny sposób. Solimy i powoli dusimy pod przykryciem bez dodawania wody. Gotujemy ok. 45 minut, często mieszając. Pod koniec przyprawiamy do smaku. Zupę możemy podać letnią lub zimną, z dużą ilością oliwy i tartego parmezanu.

Autor: Tessa Capponi - Borawska

3 z 10
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Chłodnik pomidorowo-paprykowy

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Sparzone, obrane i oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Pora, czosnek, imbir i selera grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut. Papryki grillujemy, zdejmujemy spaloną skórę, wyrzucamy nasiona. Jedną paprykę kroimy w paseczki, drugą wrzucamy do gotowej zupy i miksujemy. Przyprawiamy i schładzamy w lodówce. Natkę i resztę tymianku siekamy, rozkładamy w tacy do kostek lodu, zalewamy wodą i zamrażamy. Zupę podajemy z kostkami lodu i paseczkami papryki.

4 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z arbuzem i fetą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

5 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi

(dla 3-4 osób)

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki
  • 1 mały, podzielony na różyczki kalafior
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy ?5 smaków?
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól morska i pieprz czarny

Sposób przygotowania

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszając, szalotkę. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawę "5 smaków" i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Wlewamy zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mąkę kukurydzianą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

6 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

Fot. Marcin Klaban

7 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z kalafiora i brokuła

Dla 10 osób

Składniki

Sos

  • 2 czerwone cebule
  • 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Robimy sos: sproszkowaną paprykę smażymy przez minutę na rozgrzanej oliwie i studzimy. Dodajemy ocet, czosnek i pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 30 min. Różyczki kalafiora i brokułów wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, studzimy, mieszamy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę.

8 z 10
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Zielona sałatka z porem

Składniki

  • 4 młode pory
  • 1 długi świeży zielony ogórek
  • awokado
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 5-10 dag sera z zieloną pleśnią

Sos:

Sposób przygotowania

Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.

9 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Fasolka migdałowa

Składniki

  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 200 g obranych migdałów
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g drobnej białej fasoli z puszki
  • sól

Panierka do migdałów:

  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól

Sposób przygotowania

Fasolkę obieramy (to trwa chwilę - końcówki łatwo uciąć małym nożykiem lub oberwać palcami) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mieszamy składniki panierki. Migdały obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z resztkami panierki. Obsmażamy 2-3 minuty, ciągle mieszając. Fasolkę szparagową wykładamy na talerz, dodajemy odcedzoną białą fasolkę, a na nią prosto z patelni - migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem.

10 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem

(dla 3-4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzamy, obiera-my ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ siekamy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w paseczki. Dusimy warzywa przez minutę, dodajemy fasolkę i szczyptę soli. Dusimy jeszcze około 10 minut, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucamy garść posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.

Więcej na ten temat: chłodnik, przepisy na lato