Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z cukinią
Pizza z cukinią i rukolą (Fot. Paulina Jakóbiec)
Sałatka aromatyczna
Składniki
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 4 średnie cukinie pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cm
- 2 pokrojone w dość cienkie cząstki cebule
- 4 duże, zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 kawałek cynamonu złamany na połowę
- 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
- 40 dag pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- po 2 łyżki posiekanej natki i mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.
Or-Tex Obrus Teflonowy Cafe... | Obrus beżowy 150x180 | Szykowny Dom Obrus Lniany E... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Placki z cukinią
na 20 placków
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 filiżanki wrzątku
- 100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
- 2 jaja
Sposób przygotowania
Mąkę kukurydzianą mieszamy z wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i pieczemy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm | Valdinox Patelnia do Naleśn... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Makaron penne z cukiniami
Penne con le zucchine (dla 6 osób)
Składniki
- 4 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 50 dag penne
- tarty ser pecorino
- świeżo mielony czarny pieprz
- ew. suszone pomidory z oliwy
Sposób przygotowania
Młoda cukinia lubi ostry ser (pecorino lub parmezan). Bardzo ważny jest także dodatek świeżo mielonego pieprzu.
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, drugi kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cukinie smażymy na oliwie 7-8 minut. Solimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem i mieszamy. Posypujemy tartym serem, pieprzem i ewentualnie kawałkami suszonych pomidorów.
Autor :Tessa Capponi-Borawska
alladin Pojemnik na lunch z... | Pojemnik na lunch - torba 2... | Zak! designs Pojemnik na lu... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Cukinie faszerowane mięsem
ZUCCHINE RIPIENE DI CARNE DELL'ANTONINA
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 niewielkich cukinii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg gotowanych, ostudzonych ziemniaków bez skórki
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 średnie pomidory
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy środki. Bardzo drobno siekamy pietruszkę i czosnek. Ziemniaki rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy z mięsem. Wyrabiamy z jajkami, natką, czosnkiem i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Faszerujemy wydrążone cukinie. Smarujemy blachę oliwą i przykrywamy dno cienkimi plasterkami pomidorów. Układamy na nich faszerowane cukinie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
Autor :Tessa Capponi-Borawska
Florina Naczynie do zapieka... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | TERMISIL Naczynie Casserole... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Pizza z cukinią i rukolą
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 2 średnie cukinie
- 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
- 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka miodu
- 2-3 garście rukoli
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.
BIOWIN Kamień do pizzy z ło... | Kamień do pizzy Broil King ... | SMILE Kamień do pizzy SKP-1 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Grillowane warzywa
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 brokuł
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 6 gałązek rozmarynu
- mieszanka sałat
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.
Zielona zupa minestrone
(dla 6 osób)
Il mio minestrone verde
Składniki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 średnie cukinie
- 25 dag świeżego szpinaku
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 20 dag zielonego groszku
- 1 duża garść liści bazylii
- sól, pieprz
- ser pecorino romano
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino.
UWAGA: podobnie można zrobić równie pyszną zupę minestrone, ale z młodej włoszczyzny - bez marchewki, za to z korzeniem pietruszki z natką i całym selerem z łodygami.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
Grillowane bakłażany i cukinie w marynacie
Melanzane e zucchine a scapece
(Dla 6-8 osób)
Składniki
- 5 bakłażanów
- 5 cukinii
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 łyżka octu winnego
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Bakłażany i cukinie myjemy, kroimy na dość grube plastry i grillujemy z obu stron. Układamy plastry na dużym półmisku, lekko solimy. Posypujemy warzywa mieszanką drobno posiekanych ziół i czosnku, polewamy obficie oliwą, skrapiamy octem i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu podania.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
Tarta z cukinią
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
- 5 dag tartego parmezanu
- 1 jajko
Farsz:
- 2 duże cukinie
- 1 łyżka soli
- 5 dag masła
- 1 pęczek dymki
- 150 ml kremówki śmietany
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.
Cukinie faszerowane kozim serem i miętą
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 niewielkie cukinie
- 200 g koziego twarożku (typu Chavroux)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżej mięty
- 10 ml oliwy
- 1 łyżeczka do kawy ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka do kawy mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu. Dodajemy zioła prowansalskie. Solimy i pieprzymy. Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką wody i łyżką oliwy i wsadzamy na 20 min do piekarnika. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, resztą oliwy, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z pieca i odstawiamy na 5 minut. Następnie układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe.