Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (Fot. Giedre Barauskiene)
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Kruche ciasto serowe:
- 150 g zimnego masła
- 150 g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- pieprz lub gałka muszkatołowa
- sól
- ew. 1-2 żółtka
Farsz:
- 400 g koktajlowych pomidorków
- 300 g sera feta
- 4-5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- po szczypcie soli i pieprzu
- garść kiełków cebuli
- kilka gałązek świeżego tyminanku
Sposób przygotowania
Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Ciasto serowe pieczemy, w dużej formie ceramicznej. 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.
Ruloniki z grillowanych warzyw
Składniki
- 1/2 kg podłużnych bakłażanów
- 1/2 kg cukinii
- 1/2 szklanki oliwy
- 200 g startej twardej fety
- 150 g serka śmietankowego
- 4 łyżki świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany i cukinię kroimy na podłużne, cienkie plastry i solimy. Plastry cukinii układamy na papierze kuchennym, który ?wypije? nadmiar wody. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po ok. 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów i cukinii, pędzlujemy je oliwą i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając ok. 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.
Sałatka z arbuzem i fetą
(dla 4 osób)
Składniki
- 50 dag pomidorów
- 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
- 1 zielona papryka
- 1/2 dużego ogórka wężowego
- 1/2 szklanki rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag fety
- 2 cebulki dymki
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.
Trójkąty z fetą i ziołami
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 200 g dobrej fety
- kilka listków mięty lub melisy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 żółtko
- czarnuszka
- słodka papryka w proszku do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.
Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo
(Dla 4-6 osób)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 80 g masła
- 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
- 4 duże jajka
- 300 ml 12% śmietany
- 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę
- 1 pęczek kolendry
- garść szałwii
- 10 dag groszku
- 80 g pokruszonej na małe kawałki fety
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę i pokrojone zioła oraz groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180 st. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno.
Rożek francuski z serkiem mascarpone
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
Farsz:
- 1 (25 dag) serek mascarpone
- 10 dag fety
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- ewentualnie sól do smaku
Sposób przygotowania
Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.
Feta w oliwie
Składniki
- 400 g twardego sera feta
- 2-3 gałązki jałowca
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 2 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając jałowiec, pieprz i kolendrę. Tak przygotowany ser zalewamy oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem białego pieczywa jest doskonałą przekąską.
Placek z pomidorami i oliwkami
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Ciasto serowe:
- według przepisu podstawowego
Farsz:
- 3 żółte i 3 czerwone pomidory
- 200 g sera feta
- 150 g czarnych oliwek
- 2 duże cebule
- garść startego żółtego sera
- kilka gałązek świeżego oregano
Sposób przygotowania
Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń
Składniki
- 4 duże pomidory
- 2 brzoskwinie
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 8 listków świeżej mięty
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.